ERC avisa Sánchez que els resultats obliguen el PSOE a obrir una «taula de negociació»

Els republicans insten els socialistes a acabar amb la "repressió" mentre, des de la presó, Junqueras demana a l'electorat català "consolidar" els suports del 28-A a les europees i municipals

Marta Vilalta, amb Gabriel Rufián i Joan Josep Nuet, aquest dilluns a la seu d'ERC
Marta Vilalta, amb Gabriel Rufián i Joan Josep Nuet, aquest dilluns a la seu d'ERC | @Esquerra_ERC
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:58h
El regust d'aquest dilluns de ressaca electoral és dolç per als dirigents d'ERC, rebuts amb aplaudiments pels treballadors del partit en la roda de premsa d'aquest dilluns al migdia a la seu del carrer Calàbria. Després d'obtenir un resultat excel·len -la primera victòria en uns comicis espanyols a Catalunya des del 1936-, els republicans han enviat un missatge nítid: entenen que el que han dit les urnes a Catalunya avala la "via democràtica" plantejada per Oriol Junqueras des de Soto del Real i obliga el PSOE a posar fi a la "repressió". "No poden fer veure que això [el triomf de l'independentisme] no ha passat", ha afirmat Marta Vilalta, portaveu d'ERC, que ha comparegut al costat de Gabriel Rufián, número dos de la candidatura, i Joan Josep Nuet, cara visible de Sobiranistes.

Vilalta ha insistit que el socialisme espanyol ha de "desmarcar-se de l'immobilisme i de la complicitat amb la repressió" i prendre decisions: "Han d'escoltar el missatge clar de la ciutadania de Catalunya, un missatge que diu que la via política ens ha de permetre avançar". Rufián ha reforçat aquesta idea. "Els resultats d'ERC obliguen el PSOE a seure en una taula de negociació", ha expressat el candidat republicà, que ha demanat girar la pregunta sobre què farà el seu partit en relació als pactes al Congrés. "No es tracta de què farà ERC amb el PSOE o Sánchez, es tracta de saber què farà Sánchez o el PSOE amb Catalunya o ERC", ha puntualitzat.

"No ha de trair els seus votants", ha afegit Rufián sobre Sánchez. Pel dirigent republicà, una entesa del PSOE amb Ciutadans seria l'equivalent a un "pacte amb l'Íbex-35, la taronja mecànica o la marca blanca del PP". En la roda de premsa, el dirigent ha citat el referèndum d'autodeterminació com un dels objectius del partit, malgrat recalcar que estan completament "oberts al diàleg" al Congrés. Només en una intervenció, Rufián ha abandonat el guió d'ERC per desplegar

Missatge des de Soto del Real: "La democràcia ha derrotat la repressió"

Liderats per la figura de Junqueras, ERC ha destacat aquest dilluns l'aval de les urnes a la via pragmàtica, que passa per eixamplar la base de l'independentisme i explorar situacions favorables que permetin la celebració d'un nou referèndum. Rufián ha llegit un missatge de Junqueras des de la presó, en el qual el president del partit demana "consolidar" els suports del 28-A a les eleccions europees i municipals. "Hem enviat un missatge al món: ha guanyat la voluntat republicana, ha guanyat l'independentisme", ha subratllat Junqueras, que considera també que l'escrutini permet enviar al "món" un titular de fortalesa del sobiranisme.

Les paraules del president d'ERC, detallades per Rufián al principi del contacte informatiu amb la premsa, s'han centrat en l'impacte dels resultats de les eleccions espanyoles: "Estem molt feliços i contents, i volem fer un agraïment immens al milió de persones que ens han fet confiança en aquestes eleccions. La llibertat i la democràcia han derrotat a la repressió, un cop més", ha escrit Junqueras. "Les urnes han decidit que Catalunya és republicana", ha destacat el cap de cartell d'ERC des de Soto del Real.

Nuet: "El sobiranisme progressista ho està fent bé"

La tercera veu que ha valorat els resultats dels republicans ha estat Joan Josep Nuet, dirigent de Sobiranistes, amb qui ERC ha teixit una coalició. Nuet, que serà diputat al Congrés, ha apuntat -pensant en les eleccions europees i municipals" que vindran "noves nits electorals d'èxit". " El sobiranisme progressista ho està fent bé. El sobiranisme progressista marcarà el rumb d'aquest país", ha afegit.

Pensant precisament en els comicis del mes de maig, com ha demanat Junqueras, Vilalta ha admès que ERC els afronta amb "optimisme". "És important la confiança obtinguda a les urnes", ha recalcat. Els republicans entenen que "farà base una bona base municipalista" per continuar construint el camí cap a la República catalana.