Borràs admet que la «polifonia» a JxCat té a veure amb el resultat discret del 28-A

La candidata aposta per "harmonitzar" la "riquesa" que suposa la diversitat interna i sosté que ara la formació se centrarà en la "segona volta" de les municipals i europees

Laura Borràs, Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries valoren els resultats de JxCat
Laura Borràs, Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries valoren els resultats de JxCat | Julio Díaz / Junts per Catalunya
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:56h
La cúpula de Junts per Catalunya (JxCat) s'ha reunit aquest dilluns al matí per analitzar els resultats obtinguts en les eleccions espanyoles d'aquest diumenge. La llista encapçalada per Jordi Sànchez i Laura Borràs va obtenir 497.638 vots i set escons, un menys dels aconseguits per Convergència fa dos anys i mig. Un resultat que queda molt lluny de les xifres recollides per ERC, que ha sumat 15 escons i dobla els seus socis de Govern en nombre absolut de vots. Amb aquestes dades conegudes i tractades amb l'equip de campanya, Borràs ha comparegut acompanyada de Míriam Nogueras, número tres, i Josep Lluís Cleries, cap de l'estratègia per al 28-A.

Un dels elements d'anàlisi que hi ha damunt la taula és la "polifonia" existent dins l'espai polític que representa JxCat, ha assenyalat l'exconsellera a preguntes dels periodistes. "Ls situacions complexes tenen una solució més difícil", ha apuntat Borràs, que ha indicat que el seu espai polític "neix d'una situació anòmala que és la repressió" derivada de l'article 155 de la Constitució la tardor del 2017. "Hi ha persones de posicionament ideològics contraris que convergeixen en un espai, i això genera una polifonia de veus", ha apuntat, sobre l'aparició de la Crida i de Consell per la República.

Aquesta "polifonia", que Borràs ha definit com una "riquesa" que "potser cal harmonitzar" al servei de la unitat i no dels partits, es va veure també en la confecció de les llistes, que van ocasionar tensions entre els més moderats del PDECat i els més propers a Carles Puigdemont. L'exconsellera, a banda, ha admès que s'ha pogut generar un cert "desconcert", perquè s'han hagut de passar "mitja campanya explicant" que no són el PDECat. També ha criticat els mitjans pel fet que se'ls anomeni, en alguns casos, "neoconvergents" o "postconvergents".

Victòria independentista

"Aquestes eleccions anaven de Catalunya, i Catalunya ha votat diferent que a l'Estat. Ha guanyat el no a la repressió, el no al 155 i el sí a l'autodeterminació", ha remarcat l'exconsellera de Cultura, que ha tornat a felicitar Front Republicà -sense escó tot i superar els 100.000 vots- per la campanya que han fet. Les dretes, ha insistit, s'han "estavellat" a Catalunya. "Si llegim el resultat en clau de país, l'independentisme ha guanyat amb majories àmplies. Per primera vegada hi haurà 22 diputats independentistes", ha ressaltat Borràs, que ha volgut subratllat que era el primer cop que JxCat es presentava en unes eleccions al Congrés dels Diputats.

Ara la vista ja està posada en les municipals i les europees del mes de maig, en les quals es presenta Carles Puigdemont. L'espai polític que lidera l'expresident de la Generalitat tindrà ERC com a principal adversari, però Borràs ha insistit en el discurs de la "unitat". "Com a proposta, som la unitat i l'oferim per fer una resposta de país molt més àmplia", ha remarcat l'exconsellera de Cultura. "El clam per la unitat que escoltem en les manifestacions pot ser que el votant hagi interpretat que el pugui exercir en una segona volta, que acaba a Europa amb el president Puigdemont", ha ressaltat. Hi haurà reunions en els propers dies amb els republicans per traçar estratègia a Madrid.

Pel que fa a l'escenari que s'obre al Congrés, Borràs ha assegurat que el "repartiment de forces" determina quin pes té cadascú a l'hora de decidir pactes. "Hem fet crítica, autocrítica, reflexió i anàlisi. Treballem per continuar fent fort el nostre missatge, ens sembla que el tenim molt consolidat. El cicle electoral continua, ara tenim candidatures municipals en marxa i les europees. Reflexionarem què ha passat", ha recalcat la dirigent independentista, que s'estrena aquesta legislatura a Madrid.