Pedro Sánchez celebra la victòria amb un clam de la militància: «Amb Rivera, no»

"Ha quedat clar", ha respost el president, que s'ha compromès a estendre la mà a les formacions d'esquerres dins de la Constitució per formar govern

Pedro Sánchez, celebrant la victòria de les eleccions del 28-A
Pedro Sánchez, celebrant la victòria de les eleccions del 28-A | ACN
28 d'abril del 2019
Actualitzat el 29 d'abril a les 0:32h
Un Pedro Sánchez pletòric ha celebrat la seva primera victòria electoral abrigat per la militància, que 11 anys després torna a tallar el carrer Ferraz onejant les sigles del partit. El líder del PSOE té assegurada la Moncloa, però tothom sap que ha de triar amb qui pacte per governar i que ho pot fer mirant a la dreta o mirant a l'esquerra. Des del primer minut de la seva compareixença pública, Sánchez ha hagut d'encaixar un clam corejat de forma unànime per les seves bases: "Amb Rivera, no".

"Ha quedat clar", ha respost el líder del PSOE. Amb tot, en la primera intervenció no ha tancat la porta a cap possibilitat, tot i que ha quedat clar que l'aliança amb Ciutadans no és la prioritat. Per una banda, Sánchez ha assegurat que a seva prioritat és estendre la mà a partits amb "idees d'esquerres i posicions progressistes", una afirmació que l'acosta a Podem. Però en aquesta geometria també serien necessaris el PNB i ERC. "Dues condicions posarem: respecte a la Constitució i avançar en justícia social", ha advertit Sánchez, que ha defensat que cal acabar amb "la crispació i la confrontació territorial". 

"Dues condicions posarem: respecte a la Constitució i avançar en justícia social"

Però, malgrat els crits de la militància, Sánchez també ha dit que ell, a diferència d'altres, no posarà "cordons sanitaris", una manera de dir que no farà com Albert Rivera, que va deixar oberta la porta a pactar amb Vox mentre que la va tancar a fer-ho amb els socialistes. El ball de pactes, però, començarà a partir de "demà", tot i que tothom dona per fet que la negociació real s'ajornarà fins passades les eleccions del 26 de maig.  

Sánchez s'ha cobrat després d'aquesta victòria algunes factures tot recordant que anys enrere hi ha qui va pronosticar que el PSOE estava a destinat a ser "la crossa" del PP. Ha tret pit de la victòria electoral tot proclamant que "ha guanyat el futur i ha perdut el passat". Paradoxal ha estat la imatge de la militància fent seu el crit "Sí que es pot", el clam amb el qual Podem va irrompre per intentar "assaltar els cels" l'any 2015.