L'efecte Sánchez i la por a la ultradreta donen resultat al PSC

Els socialistes aconsegueixen 12 diputats a Catalunya, cinc més que els obtinguts en les eleccions espanyoles del 2016

Batet ha celebrat la victòria a la seu del PSC
Batet ha celebrat la victòria a la seu del PSC | Bernat Cedó
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 0:34h
El PSC tanca el 28-A amb el segon lloc a Catalunya, només superat per ERC i havent obtingut 12 diputats. És el millor resultat dels socialistes catalans en unes eleccions espanyoles des del 2011 i confirma l'efecte Sánchez en la campanya del partit. La defensa del breu llegat a la Moncloa, la por a la irrupció de la ultradreta i el compromís de blindar les institucions catalanes davant l'amenaça d'un nou 155 han servit al president espanyol per consolidar a Catalunya la seva victòria al conjunt de l'Estat.

Aquesta és precisament la lectura de la jornada electoral que fa la cap de llista del PSC al Congrés, Meritxell Batet, que ha valorat els resultats actuant de ministra de Política Territorial. Batet ha centrat el focus en la victòria del PSOE i ha celebrat que els 123 diputats obtinguts permetran un govern de Sánchez "més fort".


La ministra també ha celebrat que els resultats obtinguts per PP, Ciutadans i Vox no permeti a les tres dretes sumar. "És una bona notícia perquè l'extrema dreta no formarà part del govern del nostre país", ha dit.

El vot útil, per davant dels comuns

Batet, i també Sánchez en els actes de campanya que ha protagonitzat a Catalunya, s'han fet un fart de repetir l'amenaça que suposava la irrupció de Vox al panorama institucional. Els socialistes s'han abanderat com a garants del progressisme i la justícia social, com el vot útil per impedir un govern tripartit de Casado, Rivera i Abascal. Amb els resultats a la mà, els ha funcionat.

Prova d'això és com els resultats del PSC i dels Comuns s'han intercanviat respecte del 2016. Aleshores En Comú Podem en va obtenir 12 i els socialistes 7, mentre que ara és exactament a l'inrevés. El PSC ha experimentat un augment de gairebé 400.000 vots al conjunt de Catalunya respecte de fa tres anys gràcies, especialment als resultats a la circumscripció de Barcelona, on han obtingut 9 diputats, pels només 5 del 2016.

El compromís de diàleg

La por a l'extrema dreta no només ha servit per guanyar vots progressistes sinó també sobiranistes. Les amenaces de PP, Cs i Vox d'aplicar un 155 perpetu a Catalunya han convertit en guanyadora la proposta dels socialistes de diàleg, enfortiment de l'autogovern i respecte per les institucions catalanes.

Tot i això, Sánchez no s'ha mogut ni un mil·límetre en relació al conflicte català i tampoc li ha caigut, tenint en compte que ERC i JxCat han expressat durant la campanya la seva disposició a investir-lo. Ni els intents de l'independentisme més possibilista, però, han fet moure fitxa al president espanyol, que amb el seu "mai és mai" ha deixat clar el seu rebuig, no tan sols a la independència, sinó també a l'autodeterminació dels catalans.

L'efecte Sánchez, doncs, ha aconseguit fer recuperar terreny al PSC després de perdre vots contínuament des del 2008, quan van aconseguir 25 diputats a Catalunya. Ara, l'amenaça de l'extrema dreta passarà a ser una realitat al Congrés, on Vox hi serà present amb 24 escons. El president espanyol haurà de triar entre atiar el fantasma de les tres dretes o mostrar-se disposat a negociar si pretén desencallar el conflicte català.