Els municipis més independentistes són els que s'han mobilitzat més

Aquelles poblacions que més van donar suport a JxCat, ERC i CUP el 2017 presenten nivells de participació quatre punts majors que els que van optar per formacions unionistes

Una urna, a Manlleu, a les eleccions espanyoles d'aquest 28-A.
Una urna, a Manlleu, a les eleccions espanyoles d'aquest 28-A. | Adrià Costa
28 d'abril del 2019
Actualitzat el 02 de maig a les 16:00h
La participació ha crescut molt a Catalunya, però ho ha fet sobretot en els municipis més independentistes. En aquelles poblacions on JxCat, ERC i la CUP van aconseguir les del 70% de les paperetes, la participació d'aquest diumenge, a les 18h, és 19 punts superior a la de les eleccions espanyoles del 2016. En canvi, allà on l'independentisme no va aconseguir ni el 35% dels vots, la participació només ha estat 16 punts superior.

 
De forma progressiva, com més suports va aconseguir l'independentisme el 2017, més s'ha incrementat la participació aquest 28-A. Aquest fet ajudaria a explicar els resultats que dibuixen els sondejos fets públics quan s'han tancat les urnes i que apunten que ERC podria guanyar els comicis a Catalunya i Front Republicà obtenir un diputat, per bé que JxCat perdria pes.

D'aquesta manera, l'independentisme s'hauria bolcat a anar a votar aquest diumenge. I no perquè partissin d'una participació menor, ja que, el 2016, el percentatge del cens que ja havia exercit el vot era similar en els municipis menys i més independentista. En canvi, la participació aquest cop en els més independentista era, a les 18h, del 65,3%, de mitjana, mentre que, en els menys independentistes, era del 61,3%.