JxCat felicita ERC per la victòria i remarca que «el país ha tingut un molt bon resultat»

Laura Borràs, número dos de Jordi Sànchez, assenyala que "mai abans" hi havia hagut tants diputats independentistes al Congrés

Nit electoral de Junts per Catalunya, amb Laura Borràs al capdavant
Nit electoral de Junts per Catalunya, amb Laura Borràs al capdavant | Adrià Costa
28 d'abril del 2019
Actualitzat a les 23:27h
Una sala de l'Hotel Catalonia Plaza ha acollit la plana major de Junts per Catalunya (JxCat) mentre durava el recompte electoral d'aquest 28-A. Hi eren Laura Borràs, Quim Torra, Artur Mas i Ramon Tremosa asseguts a primera fila, i per videconferència s'han connectat Carles Puigdemont i els consellers Meritxell Budó i Jordi Puigneró. Tots ells han vist com la candidatura liderada per Jordi Sànchez ha obtingut set diputats, un menys que en l'anterior convocatòria electoral, i com eren doblats per ERC, que n'ha tret 15. Borràs s'ha congratulat perquè el país ha tingut un "molt bon resultat".

L'encarregada de fer la valoració ha estat l'exconsellera, que ha trucat Gabriel Rufián per felicitar-lo, i que també ha revelat que Torra s'ha posat en contacte amb Pedro Sánchez, de moment sense èxit. "Llegides des de Catalunya, les eleccions ens ofereixen que ERC ha fet un molt bon resultat, i que JxCat l'ha mantingut. El país ha fet un molt bon resultat", ha recalcat la número dos de Jordi Sànchez. "Mai com ara hi haurà tants diputats independentistes. Hem mirat de contribuir-hi", ha insistit.

L'exconsellera de Cultura ha assenyalat que és pràcticament un "miracle" que la candidatura hagi tingut aquest resultat, i ha remarcat que aquesta nit ha estat la primera fase d'un nou cicle electoral. Borràs ha volgut donar les gràcies a "tothom qui ha fet possible" la campanya i també als integrants de a llista. "Continuarem treballant pel país", ha apuntat la número dos de Jordi Sànchez, que ha hagut de seguir l'escrutini des de Soto del Real, on porta empresonat des del 16 d'octubre del 2017.

Pèrdua de vots

L'enquesta del vespre atorgava 5 diputats a JxCat, però finalment han estat set. El número de vots amb el 95% escrutat és de 479.482, menys que fa dos anys i mig. La llista promoguda per Puigdemont ha aconseguit mantenir els dos escons per Girona -seran per a Jaume-Alonso Cuevillas i Sergi Miquel-, el de Tarragona -per a Josep Rull- i el de Lleida -per a Jordi Turull-, però n'ha perdut un per Barcelona. En aquest sentit, per aquesta demarcació entren Sànchez, Borràs i Míriam Nogueras, però en queda fora Ramon Tremosa. Si inhabiliten el cap de cartell amb la sentència del Tribunal Suprem, és probable que Tremosa pugui agafar l'acta cap a la tardor.
 
L'espai postconvergent ha quedat quart, per darrere d'ERC, el PSC i d'En Comú Podem, que ha perdut cinc escons respecte del 2016. La xifra de vots és sensiblement inferior que en les eleccions catalanes, quan en van obtenir fins a 948.000 gràcies a l'efecte de l'expresident de la Generalitat. Una de les claus de les properes setmanes, això sí, és veure què faran amb la investidura de Pedro Sánchez, clar vencedor, i quin paper jugaran els presos que recullin l'acta i puguin participar en les votacions al Congrés.

"Això va de Catalunya

La primera compareixença de la nit ha arribat a les 20.15, un quart d'hora després del tancament dels col·legis electorals i de la difusió del sondeig de TV3. Els encarregats de posar cara al moment han estat Míriam Nogueras, número tres per Barcelona de JxCat al Congrés, i Eduard Pujol, portaveu parlamentari adjunt de la formació. Tots dos han encaixat amb "prudència" el pronòstic, que els atorgava només cinc diputats, i de passada han demanat a les cancelleries que prenguin nota de la pujada de la participació, especialment rellevant en el cas de Catalunya.

Nogueras, a banda, ha assegurat que el resultat de l'enquesta indicava una variable clara: que no es pot "governar contra Catalunya". "Es demostra una altra vegada que això va de Catalunya", ha remarcat la vicepresidenta del PDECat. La plana major de la candidatura, en aquell precís instant, seguia el tancament dels col·legis i la publicació de l'últim sondeig des d'una sala de l'Hotel Catalonia Plaza, per primera vegada convertit en el quarter general de l'espai postconvergent en unes eleccions.