Aquests són els pronòstics de les últimes enquestes del 28-A

Els sondejos apunten un escenari de força incertesa

Els principals candidats a les eleccions estatals, abans del debat a TVE.
Els principals candidats a les eleccions estatals, abans del debat a TVE. | PP
28 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:46h
Si alguna tendència han marcat les enquestes les darreres setmanes és que la victòria de Pedro Sánchez és cada cop més clara i folgada. Una de les novetats detectada sobretot pels últims sondejos fets públics fins el passat dilluns, però, és un lleuger desgast de Cs, que podria quedar per sota de les expectatives de fa unes setmanes i fins i tot posar en perill una possible majoria amb el PSOE. En paral·lel, Vox recuperaria alguns dels escons que inicialment preveia i que, enquesta rere enquesta, semblava que inicialment perdia.

 
Segons l'agregador d'enquestes de NacióDigital -al final de la peça, trobareu l'explicació sobre com s'ha elaborat-, les fetes públiques el darrer mes pronostiquen de mitjana que el PSOE obtindria 126 diputats, vuit més que els que li donaven fa unes quatre setmanes, una tendència més intensa encara els darrers dies i abans de d'una recta final cap al 28-A plena d'incògnites. El PP, en canvi, tindria força estabilitat, ballant entre els 85 i els 83 escons, per bé que, en el darrer moment, s'ha situat en 82. Podem tampoc no variaria massa, amb 33 o 34 diputats en totes les mitjanes elaborades.

En canvi, Cs, que semblava que no es movia dels 53 diputats, en l'última actualització en perdria quatre. En el cas de Vox, els primers sondejos el disparaven amb 33 seients, però ràpidament van rebaixar-li el sostre a uns 26, però les últimes setmanes n'hauria recuperat alguns, fins a mig camí, en els 29. En el cas d'ERC, no es mouria dels 12/13, i JxCat estaria clavat en els cinc escons.
 
DIPUTATS MITJANS EN LES ÚLTIMES ENQUESTES, SEGONS DATA DEL CÀLCUL

 
Si el càlcul es fa tenint en compte uns intervals de confiança del 95%, les previsions de les darreres enquestes per al PSOE són d'entre 122 i 129 escons, molt per sobre dels 79-86 del PP. Cs quedaria ben lluny i, malgrat que fa uns mesos els sondejos el situaven com a possible vencedor, ara li atorguen entre 47 i 51 diputats, per davant, això sí, de Podem, que es queda amb 32-36, amb Vox enganxat, amb 25-32. ERC es mouria entre 12 i 14, i JxCat, entre quatre i cinc.

Cal tenir en compte, però, que l'impacte de la campanya electoral és limitat, ja que aquest agregador usa per als càlculs enquestes de fins a un mes abans. Tot i això, com s'ha comentat, sembla que els darrers sondejos aprofundeixen en les tendències assenyalades d'ascens de PSOE, caiguda de Cs i estabilitat de PP, Podem, ERC i JxCat, amb Vox sense una variació clara, però recuperant cert terreny.
 
PROJECCIÓ D'ESCONS A LES ENQUESTES

 
A nivell de possibles aliances de govern, les esquerres són ara més fortes que fa un mes, especialment gràcies a la crescuda del PSOE, ja que l'aliança entre aquest i Podem guanya vuit diputats més dels previstos inicialment, fins als 160 de mitjana, tot i que lluny de la majoria de 176 escons. Sumant-hi nacionalistes i independentistes, aquesta s'assoliria clarament (181-191). I de fet, ERC i JxCat podrien facilitar la investidura de Sánchez tan sols amb l'abstenció, si aquest suma, a més de Podem, els vots de Compromís i PNB.

Per contra, el tripartit de dretes ha passat a tocar la majoria amb 170 diputats de mitjana, a quedar-se amb 160. L'ascens del PSOE semblava que permetia una altra majoria alternativa amb Cs, però la caiguda de darrera hora d'aquest la fa perillar. De mitjana, obtindrien 174 escons i, amb aquesta xifra, ni el suport del diputat que podria obtenir Coalició Canària podria ser suficient.
 
PROJECCIÓ D'ESCONS I POSSIBLES ALIANCES (LA MAJORIA ABSOLUTA SÓN 176)

 
Pel que fa a la projecció de vots, aquesta respecta força la classificació anterior per escons, amb el PSOE cada cop més capdavanter (28,6%-29,7%), seguit del PP (19,6%-21%) i Cs (14,7%-15,6%). Amb aquesta magnitud, Podem sí que se situaria clarament en quart lloc en solitari, amb el 12,8%-13,4% de vots, per sobre dels 10,5%-11,6% de Vox. Com amb diputats, ERC doblaria JxCat, amb 2,8-3,3% i 1,3%-1,4% de vots, respectivament.

En relació als primers càlculs de l'agregador, el PSOE ha crescut en 1,5 punts en intenció de vot. Un ascens molt rendibilitzat, ja que li permetrien sumar vuit escons més. De fet, tot i perdre escons, el PP creixeria lleugerament en vots (0,4 punts respecte les primeres anàlisis). En canvi, Cs preveu ara 1,3 punts menys de vot, Vox, 0,3 punts, i Podem, ERC i JxCat pràcticament no varien.
 
PROJECCIÓ DE VOT A LES ENQUESTES

 
La majoria d'esquerres i sobiranistes assoliria segurament la meitat dels vots, ja que aglutinaria entre el 50,8% i el 53,4% dels suports, no tant lluny de les dretes com en diputats, ja que PP, Cs i Vox tindrien la confiança d'entre el 45,6% i el 47,4% dels electors. De fet, tot i tenir a prop la majoria en escons, l'aliança entre PSOE i Cs tan sols representaria entre el 43,9% i el 44,7% dels votants. Per damunt, però, d'una entesa només de socialistes i Podem, que tindria entre el 41,7% i el 42,8% dels suports.
 
PROJECCIÓ DE VOT A LES ENQUESTES, PER POSSIBLES ALIANCES

 
 
Funcionament d'aquest agregador d'enquestes
Per fer les mitjanes d'enquestes d'aquesta notícia, s'han tingut en compte els sondejos publicats durant el darrer mes, amb un màxim de dos per mitjà (en cas que alguns n'hagin publicat més, es tenen en compte els seus dos últims). Els marges inferiors i superiors són els que es deriven de restar i sumar, respectivament, 1,96 cops l'error estàndard a la mitjana de resultats.