VÍDEO Així ha estat l'emotiu retrobament entre Junqueras, Romeva i Marta Rovira

Ha estat per videoconferència des de la presó i l'exili i demanen "concentrar" el vot en els republicans per deixar enrere un PSC "que no és de fiar"

Oriol Junqueras, Marta Rovira i Raül Romeva, en directe per videoconferència a Badalona
Oriol Junqueras, Marta Rovira i Raül Romeva, en directe per videoconferència a Badalona | Marc Puig
26 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:17h
ERC ha sortit a tancar la campanya cremant tots els cartutxos que té a l'abast per intentar guanyar per primera vegada les eleccions espanyoles a Catalunya. Els republicans han tret al camp la seva alineació de capçalera, Oriol Junqueras, Marta Rovira i Raül Romeva, per fer una darrera petició des de Badalona i aconseguir plasmar a les urnes el triomf que pronostiquen les enquestes. És la primera vegada que, des de la presó i des de l'exili, els tres dirigents es retroben telemàticament en directe en un míting de tancament que ha estat el més multitudinari de tota la campanya.

El líder dels republicans ha estat l'encarregat de verbalitzar el darrer crit de la batalla per demanar que se li faci confiança: "Els vots s'han de concentrar a ERC perquè és l'únic partit republicà i independentista que pot guanyar aquestes eleccions. I perquè ERC és el partit més independentista que ha existit mai". Junqueras ha apel·lat a aquesta èpica que, inevitablement, busca interpel·lar el votant independentista per intentar fer quallar que les altres candidatures que defensen la República, Junts per Catalunya i Front Republicà, no tenen opcions de guanyar a jutjar pel que diuen els sondejos.
 
Només ERC, ha transmès Junqueras, està en condicions de quedar en primer lloc el diumenge a Catalunya i ser determinant en la governabilitat d'Espanya i condicionar els pactes. ERC ha mantingut fins al final el fair play i no ha estat fins al colofó de la campanya que Junqueras ha entrat en la confrontació directa amb Junts per Catalunya. Ho ha fet conscient que la divisió del vot independentista li pot jugar en contra per passar per davant del PSC en aquestes eleccions.

"El PSOE no és de fiar", ha advertit el líder republicà, que ha recitat tot un memorial de greuges en contra dels socialistes: el pacte amb Ciutadans el 2015, el suport a la investidura de Rajoy, el suport al 155, la moció de censura tardana, o la cadira buida a la taula del diàleg quan es va "espantar" en veure la foto de les tres dretes manifestant-se a la plaça Colón. ERC és conscient que, després d'una campanya plàcida i sense contratemps, l'únic escull per guanyar el 28-A són uns socialistes en alça pel vot útil davant la por a un govern de la dreta. 

Rovira demana "rebentar" les urnes de vot republicà

"Ens ho juguem tot una altra vegada, ho hem d'aprofitar", ha demanat Rovira des de Ginebra, que ha demanat, literalment, "rebentar les urnes" en una intervenció carregada d'emotivitat per la coincidència amb Junqueras i Romeva. La secretària general del partit ha demanat que el vot del pròxim diumenge no serveixi "per avalar les crosses" que suposen els socialistes per al règim del 78. 

"És una oportunitat que no hem de malmetre perquè no hi ha marxa enrere. ERC és l'única garantia per ser determinant i que no hi hagi un pacte del PSOE amb Cs", ha assegurat Raül Romeva des de Soto del Real. Durant tota la campanya, el candidat efectiu, Gabriel Rufián, ha assenyalat que aquest és l'autèntic perill i el govern que "vol l'Ibex 35" i no el de les tres dretes, que segons les enquestes no sumen. 

Torrent assegura que "cada vot a al PSC és un vot a Ciutadans" i Aragonès acusa el PSOE d'haver "afavorit" Vox per debilitar el PP

El president del Parlament, Roger Torrent, ha apuntalat aquest missatge advertint que "cada vot al PSC és un vot a Ciutadans", mentre que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha acusat el PSOE d'"afavorir Vox" en aquesta campanya per debilitar el PP. 

Nuet i Alamany remen per la suma

Tant Joan Josep Nuet com Elisenda Alamany, aliats amb ERC a les espanyoles i a les municipals de Barcelona, han contribuït al míting final per demanar "sumar" el suport republicà a la candidatura encapçalada per Junqueras. "Gràcies per saber sumar", ha dit Nuet tot reivindicant l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater, present també a l'acte, i amb qui ERC es presenta conjuntament a les eleccions municipals. Alamany, per la seva banda, ha instat a apostar per ERC per aconseguir "glaçar la sang" a Cayetana Álvarez de Toledo i "el somriure" d'Inés Arrimadas quan Junqueras entri al Congrés per recollir l'acta.