El PSC, favorit a les urnes deu anys després amb la promesa de frenar la dreta

Els socialistes no han detallat quin és el projecte de Pedro Sánchez a Catalunya, més enllà d'un compromís per reforçar l'autogovern i el rebuig a un 155 perpetu

Sánchez i Batet, a l'acte central de campanya
Sánchez i Batet, a l'acte central de campanya | Adrià Costa
26 d'abril del 2019
Actualitzat a les 22:18h
El PSC confia a repetir aquest diumenge una victòria electoral a Catalunya que no es produeix des de les eleccions europees del 2009. La recepta per aconseguir-ho ha estat una campanya amb les estridències justes, intentant no sortir del carril i presentant-se com un dic de contenció de la dreta, que amenaça amb la possibilitat que PP, Ciutadans i Vox sumin per formar govern.

Amb tot, ha costat que el PSOE fos clar sobre la possibilitat d'un pacte electoral amb Ciutadans, tot i posar Albert Rivera al mateix sac que Pablo Casado i Santiago Abascal. No va ser fins al 23 d'abril, al debat d'Atresmedia, que Sánchez assegurava que "no entrava als seus plans" un acord amb Ciutadans. La candidata del PSC, Meritxell Batet, s'expressava en els mateixos termes el dia 24.

Fins a la recta de final de la campanya, doncs, els socialistes han jugat amb l'ambigüitat davant aquesta possibilitat, posant la pilota al teulat del partit taronja. Batet s'ha encarregat de repetir que Cs ha escollit "abraçar" les tesis de Vox, mentre que Sánchez ha explotat la imatge de Rivera a la manifestació de Colón al costat de la ultradreta.

Els socialistes no han detallat quin és el projecte de Catalunya de Pedro Sánchez, que el president espanyol va programar tan bon punt va entrar a la Moncloa. Compromís per reforçar l'autogovern però sobretot per no permetre que la dreta apliqui un 155 perpetu. Un exemple més que, durant el període electoral, el discurs socialista envers Catalunya ha estat més reactiu que propositiu i ha estat coronat amb el "mai és mai" de Sánchez en referència a l'autodeterminació i la independència.

El llegat de Sánchez

L'altre gran eix de la campanya socialista ha estat l'obra del breu govern de Sánchez. Mesures com l'increment del salari mínim interprofessional a 900 euros i l'equiparació entre baixa de maternitat i paternitat han estat polítiques que el partit ha brandat com a símbols de justícia social.

En aquest àmbit, però, la dreta li ha guanyat la partida a Sánchez en una de les pedres angulars de la legislació. El PSOE ha renunciat a derogar la reforma laboral del PP i finalment aposta per aprovar un nou Estatut dels Treballadors que acabi amb els seus aspectes "més lesius", segons consta al seu programa electoral.

Amb tot, els socialistes han insistit en l'escenari fosc que suposaria un govern de dretes, contraposant-lo a un executiu liderat per Sánchez. En aquest sentit, el president s'ha erigit com a referent per intentar esgarrapar els vots indecisos. No només hi confia el PSOE sinó que el PSC també s'ha aferrat a l'efecte Sánchez i fins i tot l'alcaldable per Barcelona, Jaume Collboni, hi confia per intentar treure un bon resultat a les municipals. No en va, Collboni ha sigut un habitual en els actes de campanya.

Una crida a la mobilització

El PSC ha tancat la campanya del 28-A a la seva seu amb un acte de les joventuts del partit. La candidata, Meritxell Batet, ha apel·lat a una mobilització massiva aquest diumenge per permetre que el president espanyol, Pedro Sánchez, pugui consolidar-se a la Moncloa. "El 29 d'abril no valdrà penedir-se", ha dit. Batet fins i tot ha posat en dubte un dels lemes de campanya del PSC, "Ho tenim a tocar". "Si volem Pedro Sánchez perquè no hi hagi un govern de dretes, assegurem-nos-en", ha afirmat.

Com és habitual, Batet ha contraposat l'opció d'un govern socialista a la tornada de la dreta al govern espanyol, aquest cop del bracet de Vox. "No podem perdre la democràcia en unes eleccions", ha dit. Per la candidata, a més, no n'hi ha prou amb guanyar les eleccions. "Volem guanyar per governar", ha insistit.

"Renovar" la Constitució

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha intervingut en el tancament de campanya per reivindicatt els socialistes com a defensors de la Constitució. "Ens l'estimem tant que la volem actualitzar per consens, la volem renovar", ha assegurat. "No volem que sigui una cosa semblant a les taules de la llei, que no es poden tocar", ha afegit.

El PSC ha mantingut el discurs de por davant la possibilitat que les eleccions permetin sumar per formar govern a PP, Ciutadans i Vox. "Mai abans ha estat en joc un canvi tan radical en el rumb del país", ha dit. "O anem endavant o enrere", ha reblat Batet.

Tot i aquesta consideració, Batet ha demanat "tornar als valors bàsics". Ha assegurat que el PSOE compta amb el suport dels líders europeus. "Tot Europa està dient que Sánchez ha de ser president, no ens la podem jugar amb Espanya", ha demanat.

Pensar en els joves

El PSC ha volgut visibilitzar la crida de pensar en el futur i evitar tornar al passat deixant el tancament de campanya a mans de les Joventuts Socialistes de Catalunya. Batet ha fet una crida als joves, assegurant que no mereixen "un horitzó de precarietat". "No entenc per què hi ha tants joves indecisos, només cal mirar les propostes dels partits. El PSC és esperança de futur", ha defensat.

També s'hi ha referit l'alcaldable per Barcelona, Jaume Collboni, que ha insistit en l'amenaça que suposaria per a joves, dones i col·lectiu LGTBI una victòria de la dreta el 28-A. "Si no vols trifachito, vota bonic", ha dit.

I els protagonistes, els joves del partit, han defensat que una "Espanya millor" és possible amb Sánchez a la Moncloa. Ho ha dit Arnau Ramírez, primer secretari de les joventuts i candidat al Congrés. "La dreta és precarietat per als joves, Sánchez és llibertat", ha afirmat. "No ens presentem perquè altres no guanyin sinó per fer coses nosaltres", ha assegurat, tot i que el PSC ha basat la campanya en la por cap a un eventual tripartit de dretes.
 
Si els resultats de les enquestes es confirmen i el PSOE guanya les eleccions del diumenge, Sánchez haurà d'afrontar l'amenaça d'una extrema dreta que ja tindrà representació al Congrés. El seu compromís és frenar-la a qualsevol preu. A la pràctica, haurà de desenvolupar un programa polític que estigui a l'altura de la justícia social promesa en campanya. Serà el moment de deixar la reacció per passar a l'acció.