ERC fia a l'efecte Junqueras la primera victòria de l'independentisme en unes espanyoles

Els republicans demanen concentrar el vot en l"única" candidatura republicana que "pot guanyar" per evitar el triomf del PSC

Oriol Junqueras, Marta Rovira i Raül Romeva, en directe per videoconferència a Badalona
Oriol Junqueras, Marta Rovira i Raül Romeva, en directe per videoconferència a Badalona | Marc Puig
26 d'abril del 2019
Actualitzat el 27 d'abril a les 8:42h
Que, per primera vegada, un partit independentista guanyi unes eleccions espanyoles a Catalunya. ERC apel·la a aquesta gesta i a la imatge d'Oriol Junqueras recollint l'acta al Congrés per aconseguir fer realitat les enquestes i conquerir el primer lloc del podi el 28-A. La fita no està ni molt menys assegurada. Al clatell senten l'alè d'uns socialistes catapultats pel vot útil davant la por a un govern de PP, Ciutadans i Vox. Onejant la bandera de l'independentisme dialogant i buscant ser influents en la governabilitat d'Espanya, els republicans busquen trencar amb aquesta dinàmica i arrabassar la victòria a Meritxell Batet.

En un tancament de campanya que ha aplegat prop de 4.000 persones a Badalona, ERC ha exhibit la seva alineació de capçalera connectada per videoconferència des de la presó i l'exili: Junqueras, Marta Rovira i Raül Romeva s'han retrobat en directe després de més d'un any sense veure's. Una connexió emotiva per corejar conjuntament el que ha estat el gran eslògan de la campanya dels republicans: "Guanyar i guanyar i guanyar i tornar a guanyar". ERC busca treure's ara l'espina clavada de les eleccions del 21 de desembre del 2017, quan va liderar la majoria d'enquestes per després acabar quedant tercers i a 12.000 vots per darrere de Junts per Catalunya.

La batalla contra la divisió del vot independentista

ERC ha mantingut fins al final el fair play i no ha estat fins al colofó de la campanya que Junqueras ha entrat en la confrontació directa amb Junts per Catalunya. Ho ha fet conscient que la divisió del vot independentista li pot jugar en contra per passar per davant del PSC en aquestes eleccions. Només els republicans, ha transmès Junqueras, estan en condicions de quedar en primer lloc el diumenge a Catalunya i ser determinant en la governabilitat d'Espanya i condicionar els pactes. És per això que ha demanat "concentrar" els vots en la seva candidatura. "Els vots s'han de concentrar en ERC perquè és l'únic partit republicà i independentista que pot guanyar aquestes eleccions. I perquè ERC és el partit més independentista que ha existit mai", ha reivindicat Junqueras en l'últim sospir de la campanya.


Desgastar el suport socialista ha estat el principal objectiu de la cursa electoral d'ERC. Els sondejos apunten que els de Batet són el major obstacle per poder-se garantir la victòria. Tota l'artilleria contra els socialistes s'ha desplegat en els darrers dos dies de campanya, tot i que els republicans han estat la gota malaia del PSC durant els darrers 15 dies. Junqueras ha recitat el memorial de greuges. Ha recordat que el pacte de Pedro Sánchez amb Ciutadans l'any 2016 en la investidura fallida i com el PSOE va permetre la investidura de Mariano Rajoy, va votar a favor del 155 i va presentar la moció de censura "quan no tenia més remei". La bateria de crítiques no ha acabat aquí. El vicepresident del Govern Pere Aragonès ha acusat Sánchez d'haver jugat a "afavorir" Vox per debilitar el PP i el president del Parlament, Roger Torrent, ha advertit que "cada vot al PSC va a Ciutadans". 

Els republicans busquen passar el rasclet en aquell votant socialista catalanista decebut amb un partit que va tenir unes sigles "glorioses" però que Gabriel Rufián reivindica que ara pot ser millor representat per ERC perquè no ha estat capaç de fer cap gest per l'alliberament dels presos. Un discurs més centrat en l'eix d'esquerres i de denúncia de la repressió que no pas en l'estricta aposta per la independència. Rovira també ha contribuït a l'intent d'esgarrapar vot socialista demanant que no es contribueixi a afavorir un partit que ha fet de "crossa" del règim del 78.

L'aposta pragmàtica per l'independentisme dialogant

En tot cas, Esquerra és conscient de la falta d'èpica que suposa admetre que el primer que probablement tocarà a Madrid serà negociar la investidura de Pedro Sánchez amb urgència per barrar el pas a un govern més advers per als interessos independentistes. Junqueras ha dit que no es podran posar "condicions impossibles", fet que significa no renunciar al referèndum però tampoc posar-lo, d'entrada, com a condició sine qua non per avalar Sánchez a la Moncloa. Aquesta aposta pragmàtica que ha abocat Rufián a treballar un perfil més moderat ha estat contrarestada, almenys durant la campanya, amb l'efecte Junqueras, que esperen que sigui determinant el pròxim diumenge. 


Que la Junta Electoral hagi autoritzat que el líder del partit empresonat participi d'alguns actes ha estat posar la cirereta al pastís d'una campanya que la sala de màquines dels republicans celebra que hagi estat "controlada" des del principi i sense ensurts ni contratemps. A diferència de la del 21 de desembre, quan les cacofonies i els missatges erràtics van acabar passant factura, els republicans estan convençuts que han fet "tot el que estava a les seves mans" per aconseguir guanyar més enllà de les enquestes. Si no passa, consideren que només serà atribuïble a la conjuntura.  

Precisament aquesta serà la dificultat dels republicans en les pròximes hores: gestionar les expectatives. De portes endins, es treballa amb un resultat d'una forquilla que se situa en 12 o 13 diputats al Congrés. La millora de resultats es dona per descomptada. Però no quedar primers seria, de nou, donar continuïtat a un malefici que, per ara, ERC no ha aconseguit trencar i que espera fer-ho diumenge. 

 
Arxivat a