Els treballadors del metro faran tres dies de vaga durant la campanya de les municipals

L'assemblea d'empleats de TMB aprova la propsota del comitè d'empresa i hi haurà aturades els dies 10, 20 i 24 de maig en protesta per la crisi de l'amiant

Un adhesiu enganxat a l'estació de plaça Urquinaona avisa de l'exposició dels treballadors del metro a l'amiant
Un adhesiu enganxat a l'estació de plaça Urquinaona avisa de l'exposició dels treballadors del metro a l'amiant | Adrià Costa
26 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:32h
Els treballadors del metro de Barcelona faran tres dies de vaga en plena campanya de les eleccions municipals, tal com va avançar NacióDigital. Aquest divendres l'assemblea de plantilla ha aprovat per unanimitat la proposta del comitè d'empresa i hi haurà aturades els dies 10, 20 i 24 de maig. Els dies 10 i 24 l'aturada serà de quatre hores per torn i el dia 20 de dues hores.

Els treballadors, doncs, continuen decidits a mantenir la mobilització en el marc de la crisi de l'amiant, sorgida al gener després que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) reconegués els primers casos de treballadors afectats per aquest material contaminant.

La decisió arriba abans que els treballadors facin una altra vaga, aquest dilluns 29 d'abril, de quatre hores per torn. Els sindicats continuen reclamant que l'empresa reconegui l'exposició a l'amiant de tots els empleats però TMB no preveu fer-ho. En paral·lel, l'empresa ja ha iniciat les noves mesuracions per detectar rastres d'amiant a la xarxa de metro.

Les primeres anàlisis s'estan realitzant als filtres dels trens i TMB també prendrà mostres de 31 estacions, tot i que inicialment l'empresa negava que hi pogués haver rastres del material contaminant en zones d'accés públic.

Conflicte enquistat

Els treballadors critiquen la gestió de la crisi de l'amiant que està fent TMB, tot i que l'empresa al·lega que està fent tot el que marca la normativa vigents.

Els sindicats, però, mantenen l'exigència que TMB reconegui com a afectats per l'amiant tots els treballadors, cosa que obriria la porta al reconeixement de malalties professionals en cas que els empleats patissin patologies, però l'empresa no preveu fer-ho.

Per ara, TMB ha reconegut afectacions en 25 treballadors, tot i que els sindicats asseguren que n'hi ha 22 més amb patologies a la laringe, cosa que l'empresa nega.
Arxivat a