La irrupció de Vox condiciona el discurs final de Casado i Rivera

Els líders del PP i de Ciutadans, pressionats per l'extrema dreta, insisteixen en què són la garantia de la "unitat nacional" i refermen la determinació per aplicar el 155

Casado i la seva dona, en l'acte final del PP.
Casado i la seva dona, en l'acte final del PP. | ACN
26 d'abril del 2019
Actualitzat a les 22:58h
El Partit Popular i Ciutadans han tancat aquest divendres una campanya electoral tensa i incerta. Ho han fet respectivament a Madrid i a València, precisament dos dels llocs on es juga més clarament el lideratge de la dreta espanyola i on Vox pot foradar de manera més perillosa el cabal de vots conservadors. Pablo Casado i Albert Rivera noten al clatell l'alè -no precisament amistós- de Santiago Abascal.

Pablo Casado, en la seva intervenció davant d'unes 8.000 persones, ha subratllat el "risc" que representa l'esquerra i ha llançat un missatge a "catalans, bascos i navarresos": que "Espanya continuarà sent una nació unida" i que el seu partit defensarà "la unitat nacional". Ha reiterat el que ha anat repetint durant tota la campanya: que aplicaran el 155 així que formin govern i ha volgut deixar clar que no hi haurà indult. Casado ha insistit també en el vot útil: "Votar és gratis però pot sortir caríssim", assegurant que només el vot al PP pot fer possible la derrota de Pedro Sánchez.  

Pablo Casado, en la seva intervenció davant d'unes 8.000 persones, ha subratllat el "risc" que representa l'esquerra i ha llançat un missatge a "catalans, bascos i navarresos": que "Espanya continuarà sent una nació unida" i que el seu partit defensarà "la unitat nacional". Ha reiterat el que ha anat repetint durant tota la campanya: que aplicaran el 155 així que formin govern i ha volgut deixar clar que no hi haurà indult. 

"El president de quasi tots"

També Rivera s'ha presentat en l'acte final de Ciutadans a València definint el seu projecte com el que més ha defensat "la llibertat i la unitat" d'Espanya i ha subratllat que és "el que més s'ha trencat la cara per la unitat d'Espanya a Catalunya". En un moment del seu discurs, ha afirmat: "Ha arribat l'hora d'independitzar-nos de Puigdemont i Torra", repetint totes les farses de campanya contar el perill que suposa Pedro Sánchez.

Rivera ha dit que vol ser "el president de quasi tots". Perquè als qui "volen liquidar el país, ni aigua". En molts aspectes, el seu discurs ha estat intercanviable amb el de Casado. En la voluntat que "l'Estat sigui present en tots els racons de Catalunya" i en la insistència en la reducció d'impostos, en la importància que s'ha de donar a l'educació i en l'esforç per ajudar a l'Espanya despoblada, el darrer tema en arribar a la campanya.   

Casado: l'obsessió per seduir Vox

El líder del PP porta mesos intentant seduir els votants de Vox, en una estratègia que ha generat sorpresa en sectors del seu partit. En una entrevista a esRadio, aquest mateix divendres, ha donat un pas més, obrint la porta a Vox perquè entri en un hipotètic govern presidit per ell: "Al final, Vox o Ciutadans, tinguin deu escons o 40, tindran la influència que ells vulguin per entrar al govern o per decidir la investidura o la legislatura. Per què ens trepitjarem la manguera entre nosaltres?".

Els últims dies de campanya de la dreta han estat protagonitzats pel temor a una "sorpresa Vox". L'afluència als seus mítings i alguns trackings que circulen pels gabinets dels partits alimenten l'alarma. Només així s'entén l'últim moviment de Casado oferint als de Santiago Abascal seure al consell de ministres. 

En l'acte final del PP, Cayetana Álvarez de Toledo ha estat una de les oradores, un senyal del protagonisme guanyat per aquesta historiadora i periodista durant la campanya. Ha repetit els lemes del seu discurs en aquestes setmanes, propugnant "retornar als catalans l'autonomia que els independentistes els han tret". 
 

Unes dues-centes persones han assistit al tancament de Vox a la plaça Artós de Barcelona Foto: Bernat Cedó



Álvarez de Toledo s'ha referit a "les tres dretes". Ha passat per sobre de Ciutadans: "Experimenta els típics trastorns de l'adolescència". Amb Vox s'ha esplaiat més. "No és un partit de dretes. S'assembla més a l'esquerra -ha dit- perquè no entén la realitat, és l'escapisme de la utopia". Ha titllat de "quimèrica" la proposta de Vox de suprimir les autonomies. La candidata ha afirmat que votar el PP és un "salconduit". Fer-ho pels nacionalistes, és fer-ho "per una duana, un aranzel o una alambrada".     

Ciutadans: abans i després dels debats

També la campanya de Ciutadans s'ha dissenyat pensant en Vox, tot i que, a diferència de Casado, sense explicitar-ho. La marató electoral dels taronja ha tingut dues fases clares: abans i després dels debats. La intervenció de Rivera en el debat de TVE, agressiva i desaforada, volia agradar al votant de Vox i va ser saludada per la premsa conservadora madrilenya, que va "certificar" la victòria del taronja. Les urnes diran si l'estil prepotent amb elements ofensius de la campanya de Ciutadans dona resultat.

Ciutadans ha jugat molt fort els darrers dies. Ha intentat mossegar el terreny del PP fins al darrer moment. L'operació Garrido, enduent-se als seus rengles el fins fa pocs dies president de la Comunitat de Madrid -que ja havia acceptat anar a les llistes europees del PP, ha estat l'última jugada de Rivera amb l'objectiu de segar l'herba a Casado. També en el cas de Ciutadans, molts dels seus moviments no s'entenen sense el factor Vox. La formació d'Abascal podria superar els taronja, el que seria un cop letal per Rivera.