FOTOS Quatre alpinistes catalans fan història escalant cascades de gel a l'Àrtic rus per primer cop

La cordada formada per David Graells, Rafa Vadillo, Dani González i Ramon Dies va assolir l'espectacular fita de coronar una cascada de gel el passat 12 d'abril

L'expedició catalana escalant la cascada àrtica
L'expedició catalana escalant la cascada àrtica | Arxiu particular
26 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:35h
L'alpinisme mundial ha aconseguit una nova fita. I ho ha fet de la mà de quatre catalans. Rafa Vadillo, Dani González, Ramon Dies i David Graells s'han convertit en els primers escaladors que han coronat una cascada de gel de l'Àrtic Rus, concretament a la zona de Plateau de Putorana, situada al nord-oest de la Sibèria Central. "Es tracta d'un espai natural declarat Patrimoni de la UNESCO que, per la seva orografia, feia intuir un bon potencial per a l'escalada de cascades de gel", expliquen els alpinistes, que van començar l'aventura el passat 7 d'abril.

L'Àrtic Rus era una zona totalment inexplorada pels muntanyencs. Ni tan sols els russos s'hi havien atansat. De fet, i tal com narren els quatre protagonistes de la història, "es tracta d'un lloc tancat als estrangers, i s'han de gestionar els permisos amb molta anticipació i amb invitacions especials". És per aquest motiu, assenyalen, "que vam estar pràcticament un any, preparant l'expedició"; una expedició que també ha comptat amb els escaladors russos Ivan Temerev, Fedor Kopitov i Vlad Golup.

La proesa va començar el 7 d'abril. Tres dies després van aconseguir arribar al Camp Base que havien planificat des de Catalunya. I com ho van fer? Tal com ells mateixos expliquen, la primera part de l'aproximació (els primers 100 quilòmetres) la vam dur a terme amb trekols, uns vehicles tot terreny amb sis grans rodes" específics per moure's per la zona en qüestió. El segon dia el desplaçament es va fer amb motos de neu, "que duien un calaix de fusta com a remolc" i el darrer (22 quilòmetres) amb esquís de fons.
 

Els quatre alpinistes bagencs, agafant forces per a l'escalada. Foto: Arxiu particular


Un cop al Camp Base, van posar-se a explorar diverses valls: "moltes estaven exposades a patir allaus i això va provocar que algunes de les que teníem marcades al mapa quedessin descartades". Finalment, van trobar-ne una que semblava complir els requisits. I van decidir anar-la a trobar: "vam esquiar durant quatre hores fins que vam topar amb un fantàstic cercle de cinc estètiques cascades de gel", celebren.

Aquell mateix dia -12 d'abril- la cordada catalana va assolir la gesta de coronar-ne una, que van batejar amb el nom de León & Tudela Fall, en honor a Marc Sabata "León" i Carlos Tudela, dos excursionistes finats recentment en accidents de muntanya. El saltant assolit té 60 metres de longitud i una dificultat de WI 5/5+.

Un documental que ho mostrarà

La idea de viatjar fins a l'Àrtic Rus va sorgir de la mà de Rafa Vadillo i l'etnògraf Miguel Ángel Julián, especialista en les comunitats de l'Àrtic. "Volíem posar en comú l'experiència del Miguel Ángel al llarg de més de deu anys de convivència amb les comunitats indígenes i la meva i dels meus companys, que ens havíem traslladat dos cops a la Sibèria per escalar salts d'aigua glaçada", explicava Vadillo abans d'emprendre l'aventura.

En aquest sentit, i després de fer-se seva la León & Tudela Fall, els quatre alpinistes catalans van anar a visitar, juntament amb Julián, algunes de les comunitats indígenes en qüestió, especialment la dels pastors de rens nòmades de l'ètnia Nenet. Totes dues vivències formaran part d'un documental que sortirà a la llum en els propers mesos.

A dia d'avui els catalans ja tornen a ser a casa. En una publicació al Facebook, el mateix Rafa Vadillo deia que "ara toca assimilar tot el que hem viscut; ordenar les imatges que hem gravat, i començar el muntatge de la pel·lícula, que esperem poder-vos ensenyar ben aviat".