Puigdemont adverteix que l'Estat és «capaç» d'apartar-lo de les europees

L'expresident de la Generalitat reclama als indecisos que no "reservin" el vot per a les eleccions del 26 de maig i insisteix que cal "reforçar" els presos, els exiliats i l'espai de JxCat

Laura Borràs, Quim Torra, Jaume Alonso-Cuevillas i Carles Puigdemont, a la seu de JxCat
Laura Borràs, Quim Torra, Jaume Alonso-Cuevillas i Carles Puigdemont, a la seu de JxCat | Laura Gómez / Junts per Catalunya
26 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:29h
Junts per Catalunya (JxCat) ha reunit la plana major de la formació i de la candidatura al Congrés dels Diputats a la seu electoral en el matí de l'últim dia de campanya. Dalt de l'escenari s'hi han presentat el president Quim Torra, la candidata Laura Borràs i el cap de cartell per Girona, Jaume Alonso-Cuevillas, amb Carles Puigdemont per videconferència. "Hi ha una voluntat explícita d'apartar-nos. No a una persona, sinó al que representem", ha assenyalat l'expresident de la Generalitat, sobre el recurs de PP i Ciutadans per tal que no sigui present a les europees del 26-M. "Si alguna bandera hem agafat des de l'exili, és la dels drets i les llibertats", ha recalcat, al mateix temps que advertia que l'Estat és "capaç" d'apartar-los dels comicis comunitaris.

Puigdemont, que es prepara per ser candidat a Europa malgrat el recurs de PP i Ciutadans, ha assegurat que l'Estat vol "apartar" l'espai de JxCat perquè "té por" de tot el que representa el referèndum de l'octubre del 2017. "Volem canviar d'era i entrar al segle XXI tots junts. Hi ha una ofensiva per deshumanitzar-nos", ha apuntat en referència, també, a Toni Comín i Clara Ponsatí, que l'acompanyen a la llista de les eleccions comunitàries del 26 de maig. "Ens volen treure del mig", ha recalcat.

"No esperarem al 26 de maig a veure si els ciutadans ens han apartat. Ho veurem aquest mateix diumenge. Que ningú es reservi el vot pel 26 de maig. Com que els coneixem, no deixem la feina per fer. Fem ara la feina, que és quan tenim una urna davant", ha recalcat el dirigent independentista. "Mentre sortim reforçats de les urnes, no ens callaran i no callarem", ha ressaltat Puigdemont, que ha carregat contra un sistema "prevaricador" com el que va "suspendre" els seus drets com a diputat. Ha aprofitat, a banda, per lamentar que la mesa del Parlament ho va "acceptar".

"No esperarem al 26 de maig a veure si els ciutadans ens han apartat. Ho veurem aquest mateix diumenge. Que ningú es reservi el vot pel 26 de maig", sosté l'expresident

"Són capaços d'apartar-nos", ha assenyalat l'expresident de la Generalitat. "És hora que Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez tinguin una veu lliure al Congrés dels Diputats, i això no ho podran parar", ha reflexionat, de manera que ha demanat un reforç a les urnes. "Només depèn de nosaltres", ha insistit, fent seves les paraules que han enviat els presos durant la campanya electoral des de Soto del Real. Segons ell, han "recorregut al comodí" de la justícia espanyola perquè no vagi a Europa.

Davant d'això, però, Puigdemont ha insistit que l'independentisme "manté la mà estesa" des de la presó i des de l'exili. "És això el que volen apartar? Doncs, més que mai, enviem un missatge cap a aquells que ens volen apartats", ha remarcat l'expresident de la Generalitat, que ha tornat a demanar una taula de diàleg per tal de solucionar el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Segons ell, la "societat europea" ja s'està movent.

L'1-O, en joc

Torra ha assegurat que les eleccions del 28-A no són un plebiscit sobre Pedro Sánchez, sinó que el que està en joc és si el "motor de canvi republicà que és l'1-O" guanya i tira endavant. També s'ha referit al recurs que han presentat el PP i Ciutadans contra la candidatura de Puigdemont al Parlament Europeu, i ha considerat que la voluntat de l'Estat és "apartar" el seu predecessor perquè està fent "d'altaveu" del procés en l'escena internacional des de la Casa de la República de Waterloo.

"Enmig d'aquesta conculcació de drets que estem patint, s'alça l'esperança de veure que l'opinió pública internacional vira a favor nostre", sosté Torra

Segons Torra, la judicialització de la política està actuant en contra dels "grans consensos" que hi ha a Catalunya des de la Transició. "Tot s'hi val, sigui una Junta Electoral Central (JEC) o el Tribunal Suprem", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha volgut enviar un missatge d'esperança. "Enmig d'aquesta conculcació de drets que estem patint, s'alça l'esperança de veure que l'opinió pública internacional vira a favor nostre", ha assenyalat Torra, referint-se a un manifest de senadors francesos i també a un posicionament públic d'intel·lectuals portuguesos d'aquesta  setmana.

Un estat "clavegueral"

"Tot allò que fem és per respondre la pregunta de l'1-O: volem un país pròsper i ric, i per tenir drets i llibertats hem de revertir la situació actual", ha assegurat Borràs, que ha donat la paraula a Cuevillas, un dels vigoritzadors de la campanya. L'advocat ha assegurat que part de la ciutadania vol un país independent perquè "no vol seguir vivint en un estat demofòbic i autoritari". "Ho hem intentat tot, des de l'Estatut fins al pacte fiscal, i després de pegar-nos ho han negat", ha recordat, en referència a l'1-O. També ha indicat que el 155, tal com es va aplicar, és "inconstitucional".

"Tots els arguments que tenen al judici al Suprem és que la gent posava cara d'odi o els atacava amb Fairy", indica Jaume Alonso-Cuevillas

Segons Cuevillas, s'ha actuat contra "mestres, pallassos i ara votants que van denunciar la barbàrie policial". "Tots els arguments que tenen al judici al Suprem és que la gent posava cara d'odi o els atacava amb Fairy", ha ironitzat el cap de cartell per Girona, que ha avisat de l'ús "clavegueral" per frenar el procés. "Amb aquesta limitació de drets i llibertats, no ens deixen cap altre camí que fer la nostra via. No volem demanar perdó per l'1-O perquè és el dia que vam començar a guanyar", ha remarcat.