Jordi Sànchez: «La unilateralitat no és cap objectiu, no frivolitzem»

El candidat de JxCat a les eleccions espanyoles, en una entrevista per escrit a NacióDigital des de Soto del Real, assegura que "només votant els presos i exiliats s'ajuda els presos i exiliats"

26 d'abril del 2019
Actualitzat el 28 d'abril a la 13:52h
Jordi Sànchez, candidat de JxCat a les eleccions del 28-A, en una imatge d'arxiu
Jordi Sànchez, candidat de JxCat a les eleccions del 28-A, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Jordi Sànchez (Barcelona, 1964) porta a la presó des del 16 d'octubre del 2017. Hi va entrar com a president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i, un any i mig més tard, afronta les seves primeres eleccions al Congrés dels Diputats com a candidat de Junts per Catalunya (JxCat), l'espai polític liderat per Carles Puigdemont. En aquesta entrevista a NacióDigital, resposta per escrit des del Tribunal Suprem -s'enfronta a una pena de 17 anys de presó per rebel·lió-, reflexiona sobre els imminents comicis a l'Estat i l'escenari que s'obrirà a Madrid un cop quedi clar el repartiment d'escons.

- Com encara la recta final? Considera que JxCat podrà remuntar les enquestes, com va fer el 21-D?

- Els resultats seran bons. Estem convençuts que les urnes ens donaran la força important i decisiva que demanem per defensar l'1 d’octubre i desbloquejar la situació política. Estem contents de la campanya i del nostre missatge. I jo particularment de la força i coherència de la Laura Borràs.

- Quin impacte creu que pot tenir el fet que els presos hagin pogut aparèixer en campanya els últims dies? Què li fa pensar que la Junta Electoral Central (JEC) hagi tingut un gest cap a vostès després de tombar totes les peticions anteriors?

- No sé quin impacte tindrà, no ho sap ningú. Veure'ns, escoltar-nos fent una roda de premsa o un míting des de la presó serveix per seguir denunciant la injustícia de la nostra presó i exili. I la JEC ha tingut aquest gest per l'evidència de la injustícia i per saber-se observat per organismes internacionals.

- Com els ha influït en l'ànim el fet de poder participar en campanya?
 Què va sentir quan va coincidir, gràcies a la tecnologia, amb l'expresident Carles Puigdemont?

- Porto 555 dies a la presó. La conversa amb el president em va remoure els sentiments més profunds d'anhel de llibertat i de justícia. Va ser inevitable recordar el darrer encontre amb ell molt poc abans d'entrar a la presó i l'abraçada que ens vàrem fer sabent quin seria el meu destí i la darrera conversa telefònica, tres hores abans d'entrar a presó. De totes les vivències a la presó, la conversa amb el president és de les que recordaré per sempre més.

"De totes les vivències a la presó, la conversa amb el president Puigdemont és de les que recordaré per sempre més"

- Sostenen que votar JxCat pot servir per acostar la llibertat dels presos i facilitar el retorn dels exiliats. Per què?

- Perquè el nostre és un judici polític i només si som políticament forts podrem plantejar que la política surti dels tribunals i retorni a les institucions. Només votant els presos i exiliats s'ajuda els presos i exiliats.
 

Imatge de Sànchez i Jordi Cuixart a Bàscara Foto: Josep M. Montaner


- Quan parlen del final de la repressió, a què es refereixen exactament? Si hi ha una negociació per la investidura, cal posar damunt la taula la situació dels presos o una hipotètica absolució?

- Jo he dit, he escrit, mantinc i mantindré que no soc ni seré moneda de canvi. L'acció política s'ha de centrar en resoldre el problema polític de fons.

- Després d'onze setmanes de judici, quina percepció té vostè i el seu equip d'advocats sobre com serà la sentència?

- Encara falta molt per acabar el judici, però després d'haver vist tots els testimonis de l'acusació ni la rebel·lió ni la sedició es poden mantenir. Si la sentència és justa, només hi cap l'absolució.

"Jo he dit, he escrit, mantinc i mantindré que no soc ni seré moneda de canvi. L'acció política s'ha de centrar en resoldre el problema polític de fons"
 
- Les seves intervencions en roda de premsa a EFE i a l'ACN han estat diàfanes. Va indicar que en aquests moments no estan "exigint" un referèndum per investir Pedro Sánchez, però que se n'ha de poder parlar per celebrar-lo "en els propers anys". Per que no posen un horitzó temporal a la demanda de la consulta vinculant?

- Si Pedro Sánchez vol els nostres vots haurà d’assumir que la solució passa per l'autodeterminació. Haurà d'abandonar la seva negativa constant, el seu "no" permanent a qualsevol proposta que vingui de Catalunya. Haurà d'assumir que el futur passa perquè la ciutadania decideixi el demà polític de Catalunya. Com ho torna a plantejar Escòcia. Ni més ni menys. La gent de Junts per Catalunya som insubornables en la defensa de l'autodeterminació, de l'esperit de l'1 d'octubre. No anem a governar Espanya. Anem a defensar Catalunya i l'1 d’octubre, a fer política, a arremangar-nos de valent per resoldre el conflicte.

- També va indicar que JxCat no té línies vermelles i que cal evitar l'arribada de Vox al govern espanyol. Això implica facilitar la investidura de Sánchez si l'extrema dreta està en disposició d'accedir al poder, ja sigui des de dins o condicionant l'executiu des del Congrés?

- Vaig dir que cap enquesta preveu que l’extrema dreta ni la dreta arribarà a governar. La seva afortunada desunió l’ha condemnada a l'oposició. Deixem, doncs, d'especular i de cridar el vot davant la por de l'extrema dreta. El que està en joc és qui condicionarà el PSOE. I la nostra proposta és una JxCat forta per obrir el diàleg i fer efectiu el mandat de l'1 d'octubre.

"El que està en joc és qui condicionarà el PSOE. I la nostra proposta és una JxCat forta per obrir el diàleg i fer efectiu el mandat de l'1 d'octubre"

- L'independentisme, si Sánchez no s'avé a negociar el referèndum, de què ha de parlar amb el candidat del PSOE per facilitar-ne la investidura?

- Els catalans només ens tenim a nosaltres mateixos per defensar l'1 d'octubre. I el 28 d'abril no podem fallar. I després del 28, menys.
 

Jordi Sànchez, declarant al Tribunal Suprem durant una sessió del judici Foto: ACN


- Quin missatge traslladarà als diputats de PP, Cs i Vox el dia que reculli l'acta?

- Que deixin que la llibertat i la democràcia s'expressin a les urnes. Que no vulguin imposar per la força allò que el poble no vol. 

- Un altre referèndum unilateral està damunt la taula? Sobre quines bases s'ha d'edificar la unitat, per ara sense reconstruir?

- Jo no he escoltat a ningú parlar d'un nou referèndum unilateral. La unilateralitat no és cap objectiu, no frivolitzem. Recordi allò de referèndum o referèndum. La unilateralitat va ser una derivada imposada per la intransigència del PP i Rajoy. Si s'ha d'utilitzar, segur que es farà, però ara no tinc coneixement que ningú ho proposi. I la unitat arribarà. Sense ella tot és més difícil. Només recordo que l'1 d’octubre va ser possible perquè hi va haver unitat. Sense Junts pel Sí no haguéssim tingut president Puigdemont i sense ell no haguéssim tingut referèndum de l'1 d'octubre.

"Sense Junts pel Sí no haguéssim tingut president Puigdemont i sense ell no haguéssim tingut referèndum"

- Quina relació té amb Oriol Junqueras? Què li trasllada el president d'ERC quan vostè defensa la unitat electoral de l'independentisme i ell la rebutja?

- Personalment és bona, com amb la resta dels presos polítics. Catalunya i la seva llibertat necessita l’esforç de tots junts. Cap partit per si sol pot substituir la força de la unió de tots els sobiranistes. Però ara el que és important és trobar espais de col·laboració i acció estratègica en la tasca que els independentistes farem en el Congrés de Diputats.