Marta Rovira reivindica que les dones ocupin llocs de decisió

Les dirigents republicanes subratllen el compromís de "feminitzar" ERC, que mai ha tingut una cap de llista a les eleccions catalanes i espanyoles

Marta Rovira, en vídeo, i Carolina Telechea, amb dirigents d'ERC
Marta Rovira, en vídeo, i Carolina Telechea, amb dirigents d'ERC | Sara González
25 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:08h
ERC mai ha tingut una cap de llista dona ni a les eleccions catalanes ni a les eleccions espanyoles. Aquest dijous, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va ser la número dos als comicis del 21-D, ha intervingut per segona vegada en aquesta campanya a través d'un vídeo per reivindicar que les dones no siguin "espectadores" sinó que ocupin llocs de decisió i que se segueixi batallant contra la "mirada patriarcal" que impregna la societat. En aquest sentit, i mirant de portes endins del propi partit, les dirigents de la candidatura han defensat seguir treballant per "feminitzar" la formació.


Tot i que han esquivat entrar a fer autocrítica, Rovira ha reivindicat que hi ha un 10% més de dones a les candidatures d'ERC del que demana la llei. "Hi creiem, és la nostra convicció", ha assegurat tot defensant les llistes cremalleres. Tot i això, a les eleccions del 28-A, el fet que el cap de llista, Oriol Junqueras, estigui a la presó, ha portat el partit a situar Gabriel Rufián de dos i no és fins al tercer lloc que hi ha una dona, Carolina Telechea. 

La número tres ha recordat que ERC s'ha compromès a "feminitzar" el partit i que per això a les eleccions municipals es presentaran 5.425 dones (quasi la meitat de membres de les candidatures) arreu del país. Ha insistit que s'ha augmentat la xifra de dones caps de llista amb l'objectiu d'aconseguir més alcaldesses. Ha reconegut, però, que complir amb aquestes expectatives és especialment complex en els municipis més petits. 

ERC inclou en el seu programa la reivindicació d'ampliar a sis mesos els permisos de maternitat, que no s'han modificat des de 1989, al mateix temps que defensa que siguin equiparats i intransferibles amb els de paternitat per fomentar la corresponsabilització en la criança dels fills.