JxCat denuncia la «persecució ideològica sense límits» de l'Estat

Lluís Puig, exconseller de Cultura, i la candidata Borràs asseguren que la sentència del TC que retalla la llei d'Educació és també "un fracàs del PP" perquè no tomba els 53 articles recorreguts

Laura Borràs, Mariàngela Vilallonga i Lluís Puig, aquest dijous a la seu de JxCat
Laura Borràs, Mariàngela Vilallonga i Lluís Puig, aquest dijous a la seu de JxCat | Julio Díaz / Junts per Catalunya
25 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:16h
Junts per Catalunya (JxCat) ha reunit aquest dijous tres dirigents que ocupen o han ocupat la conselleria de Cultura. Es tracta de la candidata Laura Borràs, de la consellera actual -Mariàngela Vilallonga- i de l'antecessor de totes dies, Lluís Puig, que és a l'exili. Puig, per videoconferència, s'ha referit a la "persecució ideològica" de l'Estat en referència a la sentència que avala la immersió lingüística però retalla la llei d'Educació.

Puig ha indicat que el PP va presentar un recurs contra la llei d'Educació de Catalunya, en concret contra 53 punts. El Tribunal Constitucional (TC) diu que només tenen raó en set, de manera que és un "fracàs" per la formació que lidera ara Pablo Casado. "I aquesta llei estava consensuada, fins i tot, amb un partit del 155, com és el cas del PSC. Qui l'ha vist i qui el veu", ha remarcat l'exconseller de Cultura. "La sentència vol constatar que la persecució ideològica de l'Estat no té límits, i no els importa posar en perill la cohesió social ni l'èxit educatiu dels joves", ha assenyalat per videoconferència.

Borràs ha constatat que existeix el "fracàs" dels diputats del PP deu anys després, durant els quals "les expectatives no han estat les esperades per ells". La número dos de Jordi Sànchez ha defensat el model educatiu català i ha indicat que és el millor exemple de com els catalans "volen ser". Vilallonga ha pres la paraula per dir que el Govern està estudiant la sentència i ha avançat que es farà un informe previst per ser presentat a primera hora de la tarda d'aquest dijous

L'exconsellera ha apuntat que JxCat encara és una "llengua discriminada", i ha apostat per la "promoció" de la llengua en tots els àmbits. També ha aprofitat per criticar el to de les candidates del PP i de Ciutadans -Cayetana Álvarez de Toledo i Inés Arrimadas, respectivament- durant el debat d'ahir al vespre a TV3. "És curiós criticar el sectarisme de la televisió pública des de la televisió pública", ha ironitzat.

Cultura i desenvolupament sostenible

"La cultura ajudarà a complir els objectius de desenvolupament sostenible", ha assegurat Puig, que ha considerat que el futur passa per "treballar pel patrimoni cultural". Això passa pel patrimoni material, immaterial i cultural. Des de l'exili, l'exconseller ha relatat com en el debat d'Atresmedia hi va haver un bloc exigu sobre aquest àmbit, i els quatre candidats estatals "van veure com se'ls desencaixaven les mandíbules" perquè "desconeixen" el detall sobre la gestió cultural. Segons Puig, a Catalunya li agrada estar a "l'avantguarda" de tots aquests assumptes.