L'alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts diu al Suprem que Junqueras va fer crides «a la calma i la serenitat» l'1-O

Maite Aymerich assegura que hi havia presència dels Mossos en "tots" els centres de votació del municipi

Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts
Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts | ND
25 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:31h
Una de les testimonis d'aquest dijous al matí ha estat Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts i present al col·legi electoral on va votar Oriol Junqueras l'1-O. Aymerich va acompanyar Junqueras a votar. Ha dit que la presència de Mossos l'1-O va impedir que pogués accedir al centre de votació que li tocava. Es va haver de desplaçar i votar en un altre lloc, i després va tornar. L'alcaldessa ha dit que Junqueras es va dirigir als votants demanant "molta calma" i "serenitat". "Ho va dir davant de veïns i mitjans de comunicació", ha explicat, i ha especificat que quan ho va dir ja se sabia que hi havia càrregues policials en diversos punts de Catalunya. 

L'alcaldessa ha explicat l'ideari polític de Junqueras, que defensava sempre que calia una solució pacífica per donar sortida a la reivindicació d'independència de Catalunya. "Mai he escoltat Junqueras parlar d'una altra manera per defensar la independència", ha assenyalat Aymerich, que ha dit que, per a Junqueras, l'1-O havia de ser el mandat democràtic per iniciar un diàleg. "Ell mai estaria en un projecte que contemplés la via violenta per assolir la independència", ha assegurat, afegit que ningú pensava que l'Estat respondria a l'1-O fent ús de la força. Manuel Marchena s'ha mostrat reticent a les preguntes de l'advocat de Junqueras sobre l'ideari del líder independentista.

Ha dit que l'Ajuntament no va donar cap instrucció especial per als centre de votació el dia del refrèndum, i ha assegurat que hi havia agents dels Mossos disposat a confiscar el material del referèndum. "En alguns casos van poder i en d'altres no perquè la gent tenia la ferma determinació de votar", ha afirmat. En el torn de les acusacions, Manuel Marchena ha impedit que la Fiscalia preguntés per què els Mossos no van poder complir l'ordre del TSJC d'impedir el referèndum. Amb tot, la testimoni ha insistit que la presència dels Mossos va impedir que Junqueras votés en el centre que li tocava. "Els Mossos van dir que no es podia entrar", ha dit, i ha reiterat que en "tots" els centres hi havia agents. A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, Aymerich ha explicat que Junqueras va poder votar en un altre centre gràcies al cens universal.

El criteri de Marchena

Tant bon punt ha començat la sessió d'aquest dijous, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha refermat el criteri de la sala en relació als interrogatoris de les defenses. L'advocat Jordi Pina va demanar ahir que els lletrats defensors fossin els últims en preguntar, per afavorir els acusats. Aquest matí, Marchena ha dit que el criteri seguirà sent el que s'ha seguit fins ara: primer preguntarà la part que ha citat el testimoni, després la resta de defenses, i finalment les acusacions. Les defenses han protestat per aquesta decisió.