«L'enemic número u d'Espanya»

El reclam de Puigdemont segueix vigoritzant els mítings de JxCat, que espremerà la presència de l'expresident en la recta final de la campanya

Míting final de Junts per Catalunya a Tarragona
Míting final de Junts per Catalunya a Tarragona | Laura Gómez / Junts per Catalunya
25 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:10h

"I ara és el torn de l'enemic número u d'Espanya", exclama Míriam Santamaría. És la presentadora del míting final de Junts per Catalunya (JxCat) a Tarragona, i també ocupa el número vuit al Congrés per Barcelona. Amb això de "l'enemic número u d'Espanya" es refereix, per descomptat, a Carles Puigdemont. L'expresident electoral és el principal reclam electoral de JxCat i destina els últims dies de campanya a abocar-se a la caça dels indecisos que hi ha en el terreny de joc independentista. I ho fa amb un argument doble: cal votar la candidatura liderada per Jordi Sànchez perquè els presos "no s'han doblegat", i també perquè suposa "la millor papereta de l'1-O".

Aquesta data, com en la campanya del 21-D, apareix constantment en els mítings. Si en les últimes eleccions catalanes JxCat era la candidatura "que més s'assemblava a les cues de l'1-O", ara és qui millor pot defensar el referèndum al Congrés dels Diputats. Qui va sempre més enllà en la reivindicació de l'octubre del 2017, però, no és Puigdemont, sinó el seu successor, Quim Torra. És l'únic que parla de "fer efectiva la República", potser perquè és l'únic dels protagonistes governant en actiu que persegueix l'objectiu. El president puja sempre al faristol amb el discurs après i amb desimboltura, carregant contra Pedro Sánchez i contra el PSOE per haver abonat el 155.

El trio de presidents el completa Artur Mas, el més aplaudit quan se l'anuncia. Mas ha estat l'impulsor d'un dels grans lemes de campanya arran de la seva intervenció en el míting inicial de Barcelona. Va ser ell qui va posar en circulació el concepte de "triple vot" en referència a JxCat, perquè serveix per tres coses: evitar un tripartit d'ultradeta o un executiu del PSOE amb Ciutadans, premiar la "unitat" i acostar no només la independència, sinó també acostar la llibertat dels presos. A Tarragona, Mas insisteix que un bon resultat el 28-A farà que Catalunya "sigui una mica més independent"

Duet de juristes a l'escenari

El míting a la capital tarragonina és dels més llargs d'aquesta campanya. Passen quasi una desena d'oradors pel faristol. N'hi ha dos que protagonitzen un espectacle jurídico-polític: són Jaume Alonso-Cuevillas i Hèctor López Bofill, cap de llista al Congrés per Girona i candidat al Senat per Tarragona, respectivament. Ironitzen sobre els resultats electorals que trauran a les circumscripcions, i Cuevillas assegura que estan afermant el setè diputat per Girona. Ferran Bel, número dos de Josep Rull per Tarragona i gat vell, recorda que a les comarques gironines només es reparteixein sis escons.
 

Jaume Alonso-Cuevillas i Hèctor López Bofill, a Tarragona Foto: Laura Gómez / Junts per Catalunya


Rull és molt present durant el míting. Sempre ha estat un dels dirigents convergents més estimats per les bases i qui exerceix com la seva veu en campanya és Meritxell Lluís. Candidata número dos al Senat per Barcelona i número tres a la llista municipal per Lleida, és també la seva dona. "No s'ha doblegat mai, en Josep", dirà Puigdemont quan sigui el seu torn. D'obtenir representació per Tarragona depèn que Rull pugui recollir l'acta i fer política, encara que sigui empresonat, al Congrés dels Diputats.