Rufián, al PP: «El que va molt bé per a l'economia és no robar»; les millors frases del debat a TV3

Batet afirma que és l'únic partit que defensa la Constitució, Rufián ironitza que els catalans tenen el "superpoder" de només deixar-se adoctrinar per TV3 i Asens avisa que el nacionalisme més excloent és el d'estat

Els candidats catalans del 28-A, abans del debat de TV3.
Els candidats catalans del 28-A, abans del debat de TV3. | ACN
24 d'abril del 2019
Actualitzat el 25 d'abril a les 0:45h
L'únic debat que reunirà els sis caps de llista catalans del 28-A -dimarts hi va haver el segon amb els quatre candidats estatals- ha començat crispat pels dards de Cayetana Álvarez de Toledo i Inés Arrimadas al director de TV3, Vicent Sanchis. En el primer bloc, però, s'ha passat a debatre sobre el procés català i l'encaix entre Catalunya i Espanya, evidenciant la impossibilitat de trobar consensos transversals.

- Jaume Asens: "Hi ha bàsicament dues possibilitats: un govern amb Cs o un amb nosaltres. Amb el govern que vol l'Íbex 35 no hi haurà cap possibilitat de referèndum ni de diàleg. També sabem que mai no hem dit que serà fàcil".

- Gabriel Rufián: "Marxarem del Congrés quan la independència i l'alliberament del país estigui culminat. Aquest era i és el nostre compromís. El que no farem ara és renunciar a aquest espai de poder i mediàtic que és el Congrés".

- Meritxell Batet: "Volem refer consensos per votar un acord i no una ruptura. Mireu com han canviat les coses que ara parlar de reforma o de consensos sona a extemporani. El que ens estem jugant en aquestes eleccions és si mantenim l'autogovern o si hi ha suspensió de l'autonomia i aplicació d'un 155 perpetu que, de facto, es carregui l'estat de les autonomies".

- Cayetana Álvarez de Toledo: "Un senyal d'aquesta anomalia és vostè [a Vicent Sanchis], que és director de TV3 i condueix aquest debat estan processat per desobediència en el marc d'un cop d'estat. Anomalia és que aquest sigui l'únic lloc del món on no es pot estudiar en la llengua de l'estat, que el president sigui un pròfug i que el seu vicari sigui un racista i xenòfob que té un historial de declaracions intolerables".

- Inés Arrimadas: "No només vostè [Vicent Sanchis] està processat per posar aquesta casa al servei del cap d'estat, sinó que fins i tot el Parlament li ha dit que se'n vagi i segueix estant aquí cobrant els 110.000 euros. Li demanem que deixi de ser un conseller de la propaganda. Per posar-li-ho fàcil, li he redactat la carta de dimissió".

- Asens: "Com ha defensat sempre el catalanisme progressista i popular, ha de ser compatible defensar el dret a decidir i voler contribuir a la modernització i regeneració d'Espanya. Ja ho deia Lluís Companys, que Espanya no pot avançar sense Catalunya, però Catalunya no podrà decidir ser lliure mai sense Espanya".

- Laura Borràs: "Sobta que es parli de cop d'estat, ja que hi ha dos partits que es presenten a les eleccions, obtenen els millors resultats de la història amb un programa validat per la Junta Electoral i el compleix per posar una cosa tan revolucionària com posar les urnes de nou. És un cop d'estat molt peculiar".

- Batet: "Som l'únic partit que defensa la Constitució. Som els únics que defensem l'autogovern, l'estat autonòmic i la distribució de competències que defensa la Constitució. No hi ha defensa de la Constitució ni amb conflicte permanent ni amb una ruptura de la legalitat. L'autodeterminació no hi cap al marc constitucional ni estatutari. Amb un govern socialista ni hi haurà dret a l'autodeterminació ni a la d'independència. El que tenim és un problema de convivència".

- Álvarez de Toledo: "Diu que 'ens peguen', el victimisme clàssic dels nacionalistes. Als que ens peguen és als constitucionalistes, recordi'n la UAB. Bravo la Guàrdia Civil, impecable! Jo estava a Sant Julià de Ramis i veia com treien nens de dos anys de les espatlles dels seus pares que els usaven d'escuts humans".

- Asens: "M'ofèn sentir a parlar de xenofòbia el partit d'Albiol, CIEs, la llei d'estrangera o que, igual que Cs, no té cap problema per manifestar-se amb el partit més xenòfob que hi ha"

- Rufián [a Arrimadas]: "Els catalans tenim un superpoder, i és que veiem tots els canals i només ens deixem adoctrinar per TV3. I tan de bo li molestés tant un símbol franquista com li molesta un llaç groc".

- Álvarez de Toledo: "Sánchez, que té una facilitat per la mentida acreditada, no diu res quan li pregunten pels indults. Imagini's quines ganes té d'indultar-los. Volen indultar qui ha posat el perill el millor que han fet els espanyols en 500 anys, la igualtat entre els ciutadans i l'estat de dret".

- Borràs: "El PSC porta zero pàgines sobre Catalunya, sobre propostes per a Catalunya, perquè el seu únic projecte és el 155. Ens hem posat d'acord en què l'autonomia és inútil. Vostès l'únic que volen és suspendre l'estat de les autonomies i nosaltres hem votat per deixar enrere aquest sistema autonòmic. Sánchez va ser el còmplice necessari del 155".

- Asens: "El nacionalisme més excloent de tots és el nacionalisme d'estat, així ho hem patit els catalans amb el franquisme, que ha intentat fer una Espanya unificadora. Només avancem a Catalunya com amb el pacte de Sant Sebastià".

- Arrimadas: "Proposem que s'acabi amb el contracte temporal perquè hi hagi només un tipus de contracte. He vist molts casos en què la gestoria truca a una empresa i avisa que la setmana següent se li acaba el contracte a un treballador i, quan això passa, normalment no se li renova. Amb el contracte únic, això no passaria".

- Rufián: "A Espanya, hi ha tres persones que tenen tants diners com 15 milions, i paguen els mateixos impostos que un treballador de la SEAT. No cal ser d'ERC, o de Podem, o de JxCat, o del PP, o de Cs per veure-ho. Tenim un estat fort amb els febles i feble amb els forts. Proposem racionalitat fiscal, que aquells que més tenen paguin més, i els que tenen menys paguin menys".

- Borràs: "Com deia Muriel Casals, per poder tenir un estat del benestar, ens cal primer un estat. La independència és el projecte més social i viable per a Catalunya, per als set milions i mig de catalans. No es coneix cap estat que hagi aconseguit la independència i després hagin decidit recular".

- Batet: "Qui està en contra d'aplicar la llei de dependència són vostès [a Rufián], que van votar en contra dels pressupostos que incrementaven un 60% aquesta partida".

- Rufián [a Asens]: "Pressupostos socials? Posaven més diners a defensa, el Valle de los Caídos i la monarquia. Només vosaltres volíeu votar aquests pressupostos. A mi em faria vergonya!".

- Álvarez de Toledo: "Els que no volien el corredor mediterrani eren els nacionalistes, que el volien cap amunt i no cap avall, cap a València".

- Arrimadas: "El discurs de l'independentisme és el del Brèxit. I el pitjor dèficit fiscal és el del 3% que alguns s'emportaven a les seves butxaques".

- Rufián [a Álvarez de Toledo]: "El que va molt bé per a l'economia és no robar".

- Álvarez de Toledo: "Amb Vox hi ha un acord a Andalusia pel que ens donen suport des de fora. Nosaltres estem al govern amb Cs, i va perfectament bé. Vox és un partit nacionalista i a mi no m'agrada cap nacionalisme. El PP és un partit constitucionalista".

- Asens: "Sánchez és un camaleó polític que adopta el color que tenen al costat. Si hi té Cs, es torna taronja. Si ens té a nosaltres, es tenyeix de lila".