Mas reivindica JxCat com la formació que «més se l'ha jugat» els últims anys

L'expresident de la Generalitat apunta que un bon resultat de la candidatura farà que Catalunya "sigui una mica més independent" a partir del 28-A

Artur Mas i Quim Torra, en el míting de JxCat a Tarragona
Artur Mas i Quim Torra, en el míting de JxCat a Tarragona | Laura Gómez / Junts per Catalunya
24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:31h
Tarragona és una demarcació rellevant per a les expectatives de Junts per Catalunya (JxCat). Segons algunes enquestes, la candidatura podria quedar-se sense representació al Congrés per aquest territori, la qual cosa posaria en risc que el cap de cartell per la demarcació, Josep Rull, es quedés sense acta. És per això que aquest dimecres han posat tota la carn a la graella en un míting al teatre Metropol de la capital tarragonina en el qual han participat Carles Puigdemont, Quim Torra i Artur Mas. L'expresident de la Generalitat ha situat JxCat com el partit que "més se l'ha jugat" per la unitat i ha apuntat que la fortalesa de la llista amb el resultat que tregui el 28-A farà que Catalunya "sigui una mica més independent".

L'expresident de la Generalitat, reivindicat per la jornada de participació del 9-N, ha assenyalat que la independència és la "resposta al bloqueig de l'Estat". De què serveix, ara, votar JxCat? Per "garantir" que a Espanya no hi haurà un govern "de les dretes i les ultradretes" o bé del PSOE amb Ciutadans. "Alguns es pensen que votar els socialistes és l'única manera d'evitar les dretes, i s'obliden que votar el PSOE ens pot portar a una coalició amb Ciutadans", ha apuntat. "No hi ha gaire diferència entre aquestes dues opcions", ha insistit, perquè el partit d'Albert Rivera demanarà un "155 permanent". "Ja estant a l'oposició, el PSOE va posar-se d'acord amb el PP per intervenir l'autonomia catalana", ha recalcat el dirigent nacionalista.

El vot a JxCat, ha dit, també serveix perquè "és l'aposta amb majúscules per la unitat del sobiranisme i no tothom ho pot dir igual". "Hem fet tots els esforços perquè aquesta unitat arribés, i molts esforços han picat contra les roques. Que ningú oblidi que JxCat és qui realment se l'ha jugat", ha apuntat Mas, que ha demanat "premiar la unitat". La tercera raó, ha afegit, és perquè probablement "no escurça la pena" dels qui són a la presó i a l'exili, però ha indicat que optar per JxCat "acosta una mica més" la llibertat. "El 28-A, si tenim un bon resultat, Catalunya serà una mica més independent", ha dit.

La definició d'un "país normal"

Aquest matí, Mas ha estat a Terrassa, en un acte a la Universitat Politècnica amb estudiants d'enginyeria. Un estudiant estranger li ha preguntat per què defensa la independència, i la resposta ha estat "senzilla": "Perquè volem ser un país normal. I un país normal es podria haver aconseguit a base del que tantes vegades es va intentar, que és una entesa en el marc de l'Estat, però sempre a canvi d'un autogovern que permetés desenvolupar el nostre propi projecte de país. Ho hem intentat molt temps, i al final ens vam adonar que no volen que tinguem autogovern".

"Ens van barrar el pas aquell juny del 2010 amb la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut. Ens volien súbdits en lloc de ciutadans dignes i lliures. Podem ser gent de diàleg, de pacte, de negociació, de bon rotllo. Ho som, però no tenim mentalitat de súbdits, sinó de ciutadans lliures", ha remarcat l'expresident de la Generalitat, que en la presentació de l'acte ha estat el dirigent més aplaudit en ser anunciat. "Un país normal vol dir un país que disposi d'instruments per a un projecte de país sencer. Us imagineu què seríem capaços de fer amb les eines d'un estat? Un país per llepar-se'n els dits", ha assenyalat Mas, amb un toc d'humor en la seva intervenció.

"Crims contra la nació catalana"

Abans de les intervencions més polítiques, qui ha pujat a l'escenari han estat Jaume Alonso-Cuevillas, cap de cartell per Girona, i Hèctor López Bofill, candidat al Senat per Tarragona. Tots dos han ironizat sobre les expectatives electorals de JxCat, i Cuevillas ha estat qui més somriures ha arrencat entre el públic. "Un català, des de l'1-O, veu una urna i s'excita", ha assenyalat. "Hem d'aconseguir que l'independentisme tingui una gran força", ha asseverat l'advocat de Carles Puigdemont, molt crític amb el PSOE. "Fan servir el lema de si tu no hi vas ells tornen, i ells són els del 155", ha indicat.

"Provocarem un terratrèmol al l'Estat que el rei no sabrà on posar-se, quan li diguin que el president Puigdemont ha tornat a guanyar", ha ressaltat López Bofill, que també és el candidat de JxCat a Altafulla. Quin és el moment més emotiu que ha viscut Cuevillas en campanya? "Quan parlo amb els presos et donen ànims. Ells estan més forts que nosaltres, però des d'Espanya no accepten la dissidència", ha recalcat. "El judici al Suprem és un càstig al dissident", ha subratllat Cuevillas.
 

Jaume Alonso-Cuevillas i Hèctor López Bofill, aquest dijous Foto: Laura Gómez / Junts per Catalunya


Pel que fa a la negociació amb el futur president espanyol, López Bofill -provinent de Solidaritat- ha assegurat que tot passarà pel reconeixement del dret a l'autodeterminació. També ha carregat contra els autors de "crims contra la nació catalana", als quals vol fer front "com a jurista".

Ferran Bel, número dos de Rull per Tarragona, ha demanat "no fer cas de les enquestes". "Us ho dic des de l'experiència i des del realisme. Les percepcions que rebo no són les de les enquestes. Els vots no es cuinen ni es manipulen, es compten", ha assenyalat Bel, que ha indicat que alguns "tindran una sorpresa" i altres "un disgust". "Si ara hi ha un objectiu és que JxCat tingui un mal resultat i que no tingui grup parlamentari", ha insistit l'exalcalde de Tortosa, que ha situat com a objectiu que Rull aconsegueixi "entrar per la porta del Congrés dels Diputats. "Aviam si el miren als ulls", ha apuntat en referència a Pedro Sánchez, Pablo Casado i Albert Rivera.

El partit "dels tres presidents"

Jordi Sendra, número dos al Senat per Tarragona i exdiputat al Parlament, ha reivindicat la figura dels tres presidents, i també les votacions de l'1-O i del 9-N. "La gent crida unitat, i nosaltres som els de la unitat. Ho hem intentat, però no ha estat possible", ha assenyalat Sendra, que ha pujat a l'escenari amb tots els candidats tarragonins de la demarcació i ha recordat que ell va votar la llei del referèndum i també la declaració de la independència del 27 d'octubre del 2017, que va acabar amb l'aplicació del 155.

"La gent crida unitat, i nosaltres som els de la unitat. Ho hem intentat, però no ha estat possible", assegura Jordi Sendra, número dos al Senat de JxCat

Aurora Masip, que va ser portaveu del Govern amb el tripartit i ara és la número tres per Tarragona al Congrés, ha pujat al faristol per reivindicar la "diversitat" de la candidatura, i ha admès que en "circumstàncies normals" no hauria fet el pas del periodisme a una candidatura electoral. Després ha estat el torn d'un vídeo de Jordi Turull, candidat per Lleida, que va intervenir dissabte en un acte a La Seu d'Urgell.

La implicació de Tarragona

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat Dídac Nadal, candidat a l'alcaldia de Tarragona de JxCat. "No deixo de veure cap vídeo del judici de la infàmia, que ha portat el Govern legítim a l'exili i a la presó. Ja prou, estic fart d'aquest menyspreu de l'estat espanyol a Catalunya", ha assenyalat Nadal, que ha demanat "lluitar pels drets fonamentals". "Haurem de lluitar davant del menyspreu a la ciutat de Tarragona en inversions, trens, carreteres i cultura", ha assenyalat Nadal, que s'estrena com a candidat. 

"Prou de barallar-nos per les sobres. Volem lluitar des de JxCat per allò que és just i que és nostre", indica Dídac Nadal, candidat a Tarragona

"Prou de barallar-nos per les sobres. Volem lluitar des de JxCat per allò que és just i que és nostre, dels catalans i de les catalanes", ha remarcat l'alcaldable. Què fer a Madrid, per tant? "Allà s'hi discuteixen coses que afecten el dia a dia dels ciutadans. No podem defugir la nostra responsabilitat", ha ressaltat el cap de files tarragoní de l'espai postconvergent. "La ciutat estarà alineada amb el país i amb Catalunya", ha insistit.
 

Míting final de Junts per Catalunya a Tarragona Foto: Laura Gómez / Junts per Catalunya