ERC titlla de «vergonya» que Sánchez demani perdó per parlar amb els independentistes

Els republicans critiquen que la Junta Electoral hagi prohibit que la cara de Junqueras estigui a la papereta de les europees: "Hem de fer que sigui el que tingui més vots"

El míting d'ERC a Mataró
El míting d'ERC a Mataró | Joan Brucet
24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:11h
Els republicans encaren la recta final de la campanya advertint que les eleccions del 28-A es redueixen a dues possibilitats a Catalunya: o socialistes o ERC. El partit d'Oriol Junqueras demana a la seva militància que s'arromangui per convèncer els indecisos perquè el pròxim diumenge sigui el seu líder i no Meritxell Batet qui es faci amb la victòria. Disposats a entrar en el cos a cos amb els socialistes, des d'ERC assenyalen sovint les contradiccions del govern de Pedro Sánchez. Aquest dimecres, des de Mataró, ha estat Ernest Maragall qui ha llançat el dard més directe: "Em fa vergonya escoltar un president socialista demanant excuses per haver parlat amb nosaltres".

Maragall, que ja aquest matí ha carregat contra el PSC, feia referència a les múltiples vegades en què Sánchez, especialment en els darrers dos debats, ha negat que arribés a cap acord amb l'independentisme. Des d'ERC insisteixen que dependrà del seu resultat a les eleccions que el PSOE acabi forjant un govern amb Ciutadans. "La victòria en se la disputen o el PSOE, que va donar suport al 155 que no ha rebutjat aplicar-lo de nou, o ERC, que defensa la República com a forma de govern i de futur", ha insistit Aragonès, que ha detallat un reguitzell de contradiccions dels socialistes, com ara no haver derogat la llei mordassa.


Malgrat els esforços de Sánchez per desvincular-se dels independentistes, ​Aragonès, que precisament ha estat un dels principals interlocutors amb el president espanyol, ha insistit que cal "obrir un procés per a una solució política i democràtica que només pot ser un referèndum d'autodeterminació". Per fer-lo inevitable, ha insistit, ERC ha de guanyar les eleccions. "Si les guanyen els que s'atemoreixen quan s'alça una bandera espanyola a la plaza Colón no podrem avançar", ha assegurat referint-se als socialistes.

La polèmica decisió sobre la papereta de les europees

El vicepresident Aragonès també ha aprofitat l'acte a la capital del Maresme per denunciar que la Junta Electoral Central ha impedit a ERC que la papereta a les eleccions europees del 26 de maig inclogui el rostre d'Oriol Junqueras. Els republicans concorren a les eleccions europees en coalició amb Bildu i BNG en la candidatura Ara Repúbliques. La decisió topa amb comicis d'anys enrere en què sí que es va permetre, com ara quan els comuns van incloure la fotografia d'Ada Colau a les butlletes de les municipals del 2015 o quan Podem va incloure el rostre de Pablo Iglesias a les europees del 2014. 

"Ara la Junta Electoral ha canviat de criteri", ha lamentar Aragonès, que ha instat la ciutadania a respondre a aquesta situació a les urnes el pròxim diumenge. "Els contestarem com sempre: si el volen tancat, si volen que sigui el que carregui amb més anys de presó, hem de fer que sigui el que tingui més vots", ha demanat el vicepresident. 

L'apel·lació a la victòria va in crescendo a mesura que s'acosta el final de la campanya. En aquest sentit, el número quatre de la candidatura, Joan Josep Nuet, ha fet una crida a seguir convencent indecisos i aquells que mai han votat ERC. "Cada vot compta i segur que guanyarem amb els darrers vots que hem d'arrencar aquests darrers dies", ha demanat.