Les escoles bressol municipals de Barcelona oferiran 4.277 places noves el curs que ve

Aquestes se sumen a les places dels 4.132 infants que continuaran escolaritzats el proper curs i a les 30 places amb horaris de matí o tarda a l'EBM Aurora (Ciutat Vella)

Interior de l'EBM Trencadís, al districte de Gràcia de Barcelona
Interior de l'EBM Trencadís, al districte de Gràcia de Barcelona | ACN
24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:48h
Novetats a les escoles bressol municipals de Barcelona. La segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i regidora d'Àrea de Drets Socials, Laia Ortiz, ha presentat aquest dimecres al costat del comissionat d'Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba, algunes de les informacions noves que afecten a la preinscripció a les escoles bressol municipals, que durant el curs 2019-2020 oferiran 4.277 places noves.

La campanya de preinscripció a les escoles bressol municipals (EBM) incidiran en el foment de l'escola inclusiva, ha anunciat Ortiz. Amb el lema "Per una escola inclusiva", Barcelona busca incentivar l'escolarització d'infants de 0 a 3 anys amb necessitats educatives especials. "La voluntat és donar a conèixer entre la ciutadania la xarxa de recursos amb què compten les EBM i així donar la resposta òptima a cada realitat de les criatures", ha afegit Essomba. 

Actualment, segons dades proporcionades pel comissionat, Barcelona compta amb 101 escoles bressol. Aquestes, disposen de 220 places reservades a infants amb necessitats educatives especials -que mai es cobreixen totes, ja que normalment els nens que les acaben requerint són prop de 120. Malgrat aquesta dada, les escoles bressol municipals acaben tractant fins a 700 infants amb algun tipus de necessitat, que és identificada gràcies als professionals dels EBM (pedagogs, logopedes...). "El que passa és que molts dels casos acaben corregint-se perquè són necessitats que s'evita que es cronifiquin", ha dit Essomba. En altres paraules, dels 700 casos que es podrien identificar, 120 acaben diagnosticant-se com a necessitats especials.

Així doncs, les 101 EBM començaran el proper curs amb una capacitat de 8.409 places: les 4.277 places noves que se sumen a les places dels 4.132 infants que continuaran escolaritzats el proper curs i a les 30 places amb horaris de matí o tarda a l'EBM Aurora (Ciutat Vella), incrementant-se lleugerament en nombre respecte el curs passat (8.323). La distribució de places per nivells, ha dit Ortiz, serà de 783 places per a criatures entre 0 1 i any, de 3.378 per a infants entre 1 i 2 anys, i de 4.248 places per a nens de 2 a 3 anys. En total, 220 places estaran destinades a criatures amb necessitats especials, com s'ha esmentat. 

Fomentar una educació inclusiva

"Volem emplaçar les famílies a apostar per escolaritzar els seus fills de 0 a 3 anys però des d'una mirada inclusiva", ha dit Ortiz. La regidora ha defensat que Barcelona aposta perquè el conjunt de l'alumnat d'escoles bressol sigui també l'expressió de la diversitat que hi ha a la societat, "no pot ser que les realitats siguin diferents dins i fora de les aules" i "això implica acollir totes les diversitats, siguin d'origen, de funcionalitat o per situacions socioeconòmiques", ha reivindicat Ortiz.

En aquesta línia, ha manifestat que durant aquest mandat s'ha fet "un esforç important posant la inclusió al centre sense perdre qualitat". La regidora ha afegit que escolaritzar els infants de 0 a 3 anys és important "no només per una qüestió de conciliació, sinó per les oportunitats educatives". Ortiz ha explicat que es tracta del primer espai de vincle de famílies amb l'entorn relacional, amb la comunitat. 
 

L'EBM Trencadís compta amb recursos per a nens amb necessitats especials Foto: ACN



Ortiz ha defensat que Barcelona "també ha treballat per la no-segregació oferint una qualitat igual en totes les escoles municipals públiques" i que "ha aconseguit que les famílies apostin per escolaritzar els seus infants i apostin per les EBM". Per exemplificar-ho, ha citat els exemples de les escoles bressol a Sants i a Nou Barris, que antigament no havien omplert places i després de ser reformades i potenciades, ja sí. 

La segona tinent d'alcalde també ha posat de manifest que després de posar-se en marxa aquest mandat les EBM Leonor Serrano a Encants, La Morera a Congrés-Indians i Aurora al Rava, l'any 2020 també està previst que entri en funcionament l'EBM de Sants-Badal a Sants Montjuïc, l'EBM Germanetes a l'Eixample i el de Pere Calafell a Sant Martí. "Hem treballat per impulsar-ne, mantenir-ne i planejar-ne de noves", i ha especificat que l'any 2019 es començaran a encarregar els projectes tècnics de l'EBM la Teixonera a Horta-Guinardó, l'EBM Danubi a Les Corts i l'EBM Can Carreres a Nou Barris, que en principi entraran en funcionament el 2021. 

L'innovador cas de l'EBM Trencadís del districte gracienc

L'EBM Trencadís, al districte de Gràcia, compta amb un projecte educatiu i una infraestructura dissenyada específicament per a l'atenció als infants amb diversitat funcional. Es tracta d'una escola ordinària que compta amb nou places per a infants amb pluridiscapacitat i/o importants necessitat d'atenció sanitària. És l'únic centre actualment a Barcelona que ofereix aquesta tipologia concreta de places.

L'EBM ha estat dissenyada arquitectònicament amb espais i equipaments específics per a aquestes criatures: disposa d'una sala multisensorial -que s'ha inspirat en recursos que tenen l'Institut Guttman i l'Hospital de Sant Pau, entre altres- i balneoteràpia. L'equip està format per docents propis d'una escola bressol i professionals especialitzats. A més, compta amb un conveni de transport amb l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i amb l'Institut d'Educació de Barcelona.

672 infants atesos per l'equip de necessitats especials el curs 2017-2018

El comissionat d'Educació ha xifrat en 672 els infants que durant el curs 2017-2018 han estat atesos per l'Equip Educatiu d'Atenció a Especials Necessitats (EEAEN), dels quals 317 casos van ser de seguiment de cursos anteriors i 199 ja s'havien detectat prèviament fora de l'àmbit escolar. Aquestes necessitats, ha dit Essomba, engloba des de les de caire intel·lectual, sensorial i motriu. 

Existeixen tres tipologies d'infants segons les necessitats específiques, ha dit el comissionat. Pel que fa a la de grau 1 és la que amb els equips dels EBM observen que l'infant requereix unes atencions específiques per al seu desenvolupament, accions que es poden fer des del mateix espai educatiu. El segon grau fa referència a aquells infants que requereixen suports i coordinacions específiques (com equips d'assessorament pedagògic, d'orientació, serveis socials...). El tercer són els que presenten pluridiscapacitats.

Pel que fa al tercer grau, el comissionat ha explicat que l'any passat van detectar-se 34 casos, el que representa un 5% del total. "Per aquest motiu, centres com el Trencadís són fonamentals per al seu desenvolupament", ha dit Ortiz. Essomba ha afegit que els del segon grau acaben representant la gran majoria: tres de cada quatre infants.

Calendari de preinscripció a les EBM
Publicació de l'oferta: entre el 7 i 8 de maig del 2019
Període de preinscripció de sol·licituds: del 9 al 22 de maig (inclosos)
Publicació de la llista de sol·licituds de preinscripció (puntuació provisional): 29 de maig
Termini per presentar reclamacions: del 30 de maig al 5 de juny del 2019
Sorteig del número de desempat: 4 de juny
Publicació de la llista amb puntuació definitiva: 6 de juny
Publicació de la llista d'infants admesos i de la llista d'espera: 19 de juny
Període de matrícula: del 20 al 26 de juny del 2019 (inclosos)


 
Arxivat a