Maragall acusa Batet d'oferir un model d'Estat que no vol «entesa i diàleg»

L'alcaldable a Barcelona sosté que ERC està en condicions de "liderar la conquesta republicana" de Catalunya guanyant el 28-A i el 26 de maig

Ernest Maragall amb candidats d'ERC al Turó de la Rovira, al barri del Carmel de Barcelona
Ernest Maragall amb candidats d'ERC al Turó de la Rovira, al barri del Carmel de Barcelona | ACN
24 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:26h
Dura resposta de l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, a la cap de llista del PSC a les eleccions del 28-A, Meritxell Batet. Si bé la dirigent socialista ha acusat l'independentisme "d'entestar-se" en l'autodeterminació i de quedar "marginats" del debat central a Catalunya, l'exconseller ha acusat els socialistes d'estar onejant la bandera del "no diàleg" per obtenir vots fora de Catalunya. "Que s'ho faci mirar. Quin és l'Estat que ens ofereixen? El que no accepta cap diàleg i entesa?", ha etzibat.

ERC i el PSC augmenta la tensió verbal en la recta final de la campanya conscients que es disputen el primer lloc del podi a Catalunya. Maragall ha lamentat que els socialistes facin esforços per demostrar que no tenen res a veure amb les formacions independentistes després d'haver estat clau per a la moció de censura. També ha advertit el seu anterior partit que donar l'esquena a la "voluntat democràtica" dels catalans no és "acceptable democràticament" però que, malgrat aquesta actitud, els republicans no deixaran d'estar "entestats" en seguir defensant que la ciutadania es pugui expressar. 

"ERC està en disposició de dirigir la conquesta republicana d'aquest país"

Quan queden només tres dies de campanya, Maragall ha assegurat que ERC està en condicions de guanyar tant el 28 d'abril com les municipals i europees del 26 de maig. "ERC està en disposició de dirigir la conquesta republicana d'aquest país", ha assegurat. Un dels objectius, ha dit, és augmentar el percentatge de vot sobiranista el pròxim diumenge, però, a nivell de partit, també s'ha mostrat convençut que podran liderar el nombre d'alcaldies guanyades a Catalunya per davant, també, de Junts per Catalunya. "Tenim a l'abast la victòria, i hi arribarem en plena forma", ha sentenciat.

Els comuns, necessaris en el front per la llibertat i l'autodeterminació

Mirant també a les eleccions municipals, la campanya de la qual arrencarà en dues setmanes, Maragall ha defensant que cal "comptar amb els comuns" en el bloc que té per objectiu la "llibertat" dels presos i exiliats i l'enfortiment de la reivindicació del dret a l'autodeterminació. "Hem de ser capaços de fer una formulació que respongui al 80% de la ciutadania", ha defensat. 

En aquest sentit, ha considerat que l'aliança amb els comuns s'ha de contemplar tant a nivell estatal com municipal. De fet, Maragall sempre ha contemplat la formació d'Ada Colau en les possibilitats de pactes postelectorals. Sobre si la seva relació amb els comuns ha empitjorat després que ERC hagi teixit una aliança amb Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany, Maragall ha respost que no pretén ser "una agressió" sinó respondre a la "perspectiva compartida" que plantegen dirigents com Oriol Junqueras o Joan Tardà. "Estem fent la nostra feina en positiu", ha defensat. 

Maragall ha tret pit dels 807 municipis en què ERC presentarà candidatura a les pròximes municipals i ha reivindicat que la trajectòria dels republicans, a diferència d'altres partits, és la d'"augmentar" cada quatre anys de "forma significativa" la seva presència territorial.