Dels 21 mesos de presó preventiva a l'absolució: les sis claus del cas Rosell

L'Audiència Nacional decideix exonerar l'expresident del Barça, que estava acusat de liderar una organització criminal i que va quedar en llibertat provisional un cop iniciat el judici

Rosell i la seva família.
Rosell i la seva família. | ACN
Roger Arnau / Andreu Merino
24 d'abril del 2019
Actualitzat el 25 d'abril a les 10:33h
L'Audiència Nacional ha absolt aquest dimecres Sandro Rosell, expresident del Barça, i els altres cinc acusats de blanquejar comissions pels drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol i un contracte d'esponsorització amb Nike. Rosell va estar en presó preventiva durant un any i nou mesos, des del maig del 2017. Primer, va romandre al centre penitenciari de Soto del Real més d'un any, fins el juliol passat, quan va ser traslladat a Brians 2.

- De què se l'acusava?

La Fiscalia acusava l'expresident del Barça de liderar una organització criminal que, a través de la seva empresa Uptrend Developement, havia blanquejat 19,9 milions d'euros de comissions irregular cobrades a la Confederació Brasilera de Futbol per drets d'imatge i organització de partits. Inicialment, la Fiscalia demanava per Rosell 11 anys de presó i 59 milions de multa pels delictes de blanqueig de capitals i organització criminal, tot i que després del judici el Ministeri Fiscal va rebaixar la petició a 6 anys.

Juntament amb Rosell també estaven acusats la seva dona, Marta Pineda; el seu soci, Joan Besolí; el cunyat d'aquest, Antonio Ramos; l'amic personal de Rosell, Josep Colomer; i Sahe Ohanessian, acusat de testaferro. La Fiscalia considerava que tots integraven una estructura estable que, al menys des de 2006, es dedicava "al blanqueig de capitals a gran escala".

- Per què s'ha desmuntat l'acusació contra Sandro Rosell?

Els magistrats de l'Audiència Nacional han absolt Rosell i els altres acusats pel principi "in dubio pro reo". És a dir, com que consideren que les proves no són concloents, davant del dubte han fallat a favor dels processats. 

- Per què va passar 21 mesos en presó preventiva?

El 25 de maig de 2017, la jutgessa de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, va ordenar presó provisional sense fiança per a Rosell, argumentant risc de fuga, de destrucció de proves i de reiteració delictiva. Així, Lamela satisfeia les peticions de la Fiscalia, que havia sol·licitat presó sense fiança per a l’expresident del Barça. En total, Rosell i el seu soci Joan Besolí van estar 21 mesos en presó provisional.

- Per què el van deixar en llibertat al començar el judici?

Els advocats de Sandro Rosell van demanar la llibertat provisional de l'expresident de Barça en tretze ocasions i totes van ser denegades. El 27 de febrer passat, però, coincidint amb l'inici del judici a l’Audiència Nacional i després de la seva declaració davant del tribunal, els magistrats van acceptar deixar-lo en llibertat provisional i amb mesures cautelars mentre durés el judici. Els advocats de Rosell havien denunciat la vulneració de drets fonamentals com el de la llibertat, el dret a la defensa o d'un jutge imparcial.

- És probable que sigui indemnitzat?

Un cop absolt, és difícil que Rosell rebi una indemnització pel temps passat en presó provisional. Tot i que la legalitat preveu que l’Estat hagi d’assumir en alguns casos la seva responsabilitat patrimonial per compensar persones injustament recloses, la indemnització no és habitual. El codi penal exigeix que per materialitzar-se el delicte pel qual s’ha processat l’acusat no hagi existit i normalment aquest escenari només es dona en casos flagrants, com per exemple quan s’acusa algú d’haver matat una persona que és viva.

- Hi ha hagut mòbil polític?

Rosell sempre ha defensat que en la seva causa hi havia altres motivacions per part del tribunal, més enllà de la d’impartir justícia. "Si no hagués estat president del Barça, no estaria aquí", va assegurar en una entrevista a El Mundo el juliol del 2018. "La situació a Catalunya té un pes important en el meu cas", afegia. L’expresident, Carles Puigdemont, va criticar la "impunitat" amb què la jutgessa havia "robat la llibertat" a l’expresident del Barça i va confiar que el seu alliberament fos "premonitori" del desenllaç del judici dels presos polítics al Tribunal Suprem.