Suport de JxCat a Rosell: «Qui li torna aquest temps segrestat a la presó?»

Laura Borràs, número dos per Barcelona, assegura que portava "massa mesos" en presó preventiva, com els dirigents encausats al Tribunal Suprem

Roda de premsa de Junts per Catalunya
Roda de premsa de Junts per Catalunya | Julio Díaz / Junts per Catalunya
24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:27h
L'absolució de Sandro Rosell ha tingut impacte en la campanya electoral, perquè els 21 mesos de presó preventiva entronquen amb tot aquest temps que els presos polítics porten privats de llibertat. La número dos de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions espanyoles, Laura Borràs, ha llançat una pregunta a l'Estat: "Qui li torna aquest temps perdut i segrestat a la presó, a ell i a la seva família?".

"Posa sobre la taula com d'abusiva és la presó preventiva que pateixen ells i els presos polítics", ha assenyalat Borràs. L'expresident del Barça, que estava encausat en una trama de presumpte blanqueig de caputals, va quedar en llibertat just quan va començar el judici, que s'ha mesclat en el calendari amb el del Tribunal Suprem.

Polítiques d'igualtat

Borràs ha assegurat que la violència masclista la pateixen les dones "pel fet de ser dones", i l'ha qualificat de "xacra". L'exconsellera ha indicat que l'educació sexual és fonamental per tal de canviar la cultura existent, i ha denunciat que l'Estat "no té cap voluntat d'incorporar" iniciatives com aquesta. "Qui aprèn a conèixer, aprèn a respectar", ha indicat la número dos de JxCat, que ha demanat "garantir" els drets de les dones "sobre els horaris, el cos i les decisions que vulgui prendre". La candidatura no té un posicionament clar sobre la maternitat subrogada ni ha emès una opinió definitiva sobre la regulació de la prostitució, que apareix en el programa.

"Aquesta és la conscienciació més gran que s'ha de dur a terme. Hem de passar dels símbols a les accions", ha assenyalat l'exconsellera de Cultura, que ha indicat l'existència del "mur de l'Estat" en forma de Tribunal Constitucional (TC) a l'hora de frenar les iniciatives del Parlament. Amb sentències com les de la Manada, ha apuntat, es demostra el sistema de "justícia heteropatriarcal" espanyol. Les xifres de violència masclista, ha dit, es poden aminorar amb lleis al Parlament i plans específics.

Segons Borràs, cal tenir les "eines per fer-ho tot". "El problema sempre és aquest estat espanyol que no ens permet fer modificacions en el codi penal per substituir la fórmula de l'abús sexual en lloc d'anomenar les coses pel seu nom", ha apuntat. "Cal que hi hagi una persecució clara d'aquesta mena de delictes", ha insistit la candidata, que s'ha emmirallat en el model alemany pel que fa als abusos infantils. "Són delictes que no prescriuen en la memòria dels qui l'han patit", ha remarcat.

L'exconsellera ha assegurat que els qui reivindiquen el "feminisme liberal" -especialment Ciutadans- no són "feministes ni liberals". Es tracta d'un aspecte que ha estat rellevant en campanya, especialment per una intervenció de Cayetana Álvarez de Toledo, candidata del PP a Catalunya, que va emetre judicis especialment polèmics sobre el consentiment en un debat a nivell estatal. Pel que fa als permisos de paternitat i maternitat, JxCat aposta per la "igualtat absoluta".

Contra la "dreta rància"

Míriam Nogueras, número tres per Barcelona, ha demanat "fer efectives" les polítiques "de les quals tothom parla". Ha carregat contra el "bus de l'odi" d'Hazte Oír, de la "dreta rància" i també del "problema internacional" que suposen determinades ideologies que fomenten la lluita contra el feminisme. "Calen polítiques efectives", ha reiterat Nogueras, que ha denunciat que el masclisme "inunda la política". Segons ella, ha quedat clar en els dos grans debats dels últims dies amb candidats a l'Estat. 

L'encarregat d'iniciar la roda de premsa ha estat Francesc de Dalmases, número sis per Barcelona al Congrés. "El que ens toca fer ara és escoltar i actuar en conseqüència. Entenem que els moviments polítics del segle XXI tindran tres eixos fonamentals: feminisme, antifeixisme i ecologisme", ha assenyalat l'ara diputat al Parlament, l'únic home que ha intervingut en l'acte matinal de la candidatura.