Un debat electoral heterodox a la Pompeu

Ramon Tremosa (JxCat), Joan Josep Nuet (ERC), Francisco Polo (PSC), Nacho Martín (Ciutadans), Joan López (PP) i Aina Vidal (En Comú Podem) protagonitzen un intercanvi educat a la UPF

Nuet, Martín Blanco, Polo, Romans (moderadora), Vidal, Tremosa i López Alegre a la UPF.
Nuet, Martín Blanco, Polo, Romans (moderadora), Vidal, Tremosa i López Alegre a la UPF. | @deba-t.org
24 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:09h
Hi ha debats i debats. Els qui van seguir els dos que han celebrat els candidats espanyols a TVE, dilluns passat, i a Atresmedia, dimarts, se sorprendrien davant el debat que ha tingut lloc aquest matí a l'auditori de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Ramon Tremosa (JxCat), Joan Josep Nuet (ERC), Francisco Polo (PSC), Nacho Martín (Ciutadans), Joan López (PP) i Aina Vidal (En Comú Podem) han protagonitzat un debat viu i educat de candidats organitzat per la plataforma estudiantil deba-t.org. 

L'auditori era ple a vessar, amb més de 350 estudiants que han seguit amb interès un intercanvi dialèctic sense interrupcions i que ha tingut un punt d'heterodòxia. Ha estat moderat amb gràcia per Ariadna Romans, la presidenta de l'entitat. 

El debat s'ha estructurat en dos blocs: el model territorial i les polítiques socioeconòmiques. Ha obert el foc Aina Vidal, dels comuns, qui ha defensat una mesa de diàleg des del Parlament per reclamar un pacte de claredat per arribar a un acord amb l'Estat que impliqués una hisenda pròpia i el blindatge de la immersió lingüística.

Nacho Martín (Cs): "L'aplicació del 155 no és una prioritat"

El diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha defensat l'aplicació del 155 perquè la "normalitat" no s'ha assolit encara i "hi ha un Govern a la Generalitat que encara vol  subvertir l'ordre constitucional". Ha dit que "no s'ha de tenir por" a la seva aplicació, tot i que ha amtisat que no es pot establir "de forma arbitrària i fent una crida al president de la Generalitat a aplicar la llei". Ha afirmat, de manera sorprenent, que "l'aplicació del 155 per nosaltres no és una prioritat, el que és prioritari és que es compleixi la llei". De fet, el 155 és la primera mesura del programa de Ciutadans. 

Ramon Tremosa ha explicat que "a Pedro Sánchez el vam votar de franc a la moció de censura, però la situació ara és molt diferent". Ha negat que Espanya sigui un dels països més descentralitzats del món, ja que a diferència d'estats federals com Alemanya, les autonomies no poden recaptar grans impostos ni tenen atribucions rellevants en justícia. Ha advertit que si l'Estat no canvia la seva actitud de tancament, "pot haver aviat tres milions d'independentistes".

Joan Josep Nuet, per la coalició ERC-Sobiranistes, ha apostat per un referèndum a través d'una via dialogada. "Si som forts -ha dit-, obligarem el PSOE a negociar i farem un referèndum" perquè "només nosaltres podem decidir el nostre futur".

Pel PSC, Francisco Polo, secretari d'Estat per a l'Avenç Digital, ha començat responent a la pregunta de si Catalunya és una nació: "Ho és perquè ho diu l'Estatut". Ha defensat un "acord", però "per unir-se, no per separar-se". S'ha remès a la Declaració de Granada, recuperant les comissions bilaterals i les cimeres de presidents, i afrontant finalment la reforma del Senat. 

López Alegre: "Molts diners catalans han anat a l'Espanya que anomenen 'caca'"

Joan López Alegre (PP) ha hagut de respondre nicialment a la pregunta de què pensa fer el seu partit per divulgar més la llengua catalana a l'Estat. Ha afirmat que per aconseguir això "s'ha de tenir un Govern a la Generalitat que no es dediqui a parlar malament de la resta d'Espanya". Ha explicat que molts diners catalans s'han anat fora, "no al Regne Unit o a França, sinó a l'Espanya que molts anomenen 'caca'". Perquè Catalunya i la seva llengua siguin ben acollits a Espanya, ha afegit, "el millor és que ens estimem i ens respectem". Tremosa ha replicat a Joan López amb les informacions de The Economist, que considera que l'economia catalana és de les més prometedores d'Europa per invertir-hi.

Xoc entre Nuet i López Alegre

Nuet i López Alegre s'han enganxat cordialment quan el candidat del PP s'ha referit a l'expressió "obligar" el PSOE dient que "d'obligar, res". Nuet ha respost: "Quan nosaltres parlem d'obligar, ens referim a votar. Quan vostè diu obligar, vol dir cops de porra". ha afegit que "cal sortir de la fal·làcia que la democràcia són les lleis. La democràcia és més que les lleis".

Tremosa i l'antiga Convergència

Ramon Tremosa ha explicat el vincle entre Junts per Catalunya i l'antiga Convergència, posant èmfasi en l'obertura del partit, amb la presència de persones com Antoni Morral, que provenen d'Iniciativa. "En molts aspectes som de centre i liberals, però amb elements redistributius. Defensem la igualtat, però no com a punt d'arribada sinó com a igualtat d'oportunitats". Tremosa sí que ha aprofitat l'avinentesa per recordar que "Convergència va fundar aquesta universitat".

Els socialistes i la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

Tots els candidats han hagut de respondre preguntes incòmodes de la moderadora. Francisco Polo ha hagut de fer-ho sobre la venda d'armes al règim de Riad. Ha assegurat que els acords que ja estaven subscrits s'han hagut de complir però que "des de l'arribada de Sánchez a la Moncloa no s'ha signat cap contracte amb països on hi ha guerra o conflicte".   

Aina Vidal: "ERC i PDECat han fet de tontos útils del PSOE en els pressupostos"

En el bloc socioeconòmic, hi ha hagut controvèrsia sobre els pressupsotos del PSOE amb suport de Podem que no van ser aprovats. Nuet ha afirmat que "va ser el PSOE el que es va aixecar de la taula en les negociacions dels comptes perquè els barons socialistes es van espantar davant la manifestació de Colón". Aina Vidal, dels comuns, ha contradit Nuet, tot assegurant que "ERC i PDECat van fer de tontos útils dels socialistes perquè s'imposés el sector més neoliberal del PSOE". 

Sobre el feminisme liberal

El feminisme i els drets de la dona han donat bons intercanvis. "El feminisme liberal em té el cor robat", ha dit amb ironia Aina Vidal sobre el terme que sempre esgrimeix Ciutadans, "si el feminisme no és anticapitalista no és feminisme". Nuet ha afegit que "més que de feminisme liberal, caldria parlar de feminisme neoliberal". Nacho Martín ha reaccionat considerant "la cosa més perversa que es vulgui fer fora algú d'una causa com el feminisme".

La plataforma d'estudiants deba-t.org va néixer fa deu anys amb la voluntat de propiciar el debat polític d'alçada, adreçat especialment a la comunitat universitària. Al final del debat, els seus membres no podien amagar la seva satisfacció per l'èxit, de públic i de nivell, que ha tingut el debat.