Batet acusa l'independentisme d'estar «atrapat» en una «fugida endavant»

La candidata del PSC el 28-A considera que l’autodeterminació és una "condició impossible" que pot marginar del debat sobre el futur de l'Estat a qui la proposi

Batet, a l'esmorzar de Fòrum Europa-Tribuna Catalunya
Batet, a l'esmorzar de Fòrum Europa-Tribuna Catalunya | ND
24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 10:31h
La candidata del PSC el 28-A, Meritxell Batet, ha reconegut que l'actual model territorial de l'estat espanyol planteja "carències" però ha acusat la dreta i l'independentisme d'estar aplicant una recepta equivocada, en un esmorzar a l'Hotel Palace de Barcelona, organitzat per Fòrum Europa-Tribuna Catalunya. Batet ha acusat l'independentisme d'estar "atrapat" en una "fugida endavant" cap a una "Ítaca irreal". La candidata també ha assegurat que la irrupció de Vox ha fet evident "allò que el PP negava". "La dreta defensa un model excloent i el pluralisme i el model autonòmic no estan a la seva Cosntitució", ha afirmat.

En aquest escenari, Batet ha insistit en el diàleg dins la legalitat. La candidata ha posat sobre la taula la proposta de pacte per l'autogovern. "Pot integrar catalans allunyats del model constitucional que ara voten per la seva ruptura", ha assegurat, alhora que ha reivindicat el PSOE com l'únic partit que continua creient en l'estat de les autonomies. "El primer que cal és que partits catalans seguin a dialogar en marc estatutari i constitucional", ha apuntat.

El dret a l'autodeterminació continua fora de l'agenda dels socialistes. "Entestar-se en l’autodeterminació és posar una condició impossible, que pot conduir a marginar-se del debat sobre el futur de Catalunya i Espanya", ha afirmat. Batet ha reconegut que els votants independentistes "no desapareixeran" i ha assegurat que el problema és que ara el Govern només representa aquests votants.

També ha acusat la dreta de voler "mantenir el conflicte" a Catalunya i "rendibilitzar-lo" a la resta de l'estat espanyol. El PSOE va ser un actor actiu en l'aplicació del 155 a Catalunya i aquest dimecres Batet ha defensat la decisió. "Calia reconduir la situació i tornar al marc estatutari i constitucional".

Sobre la situació dels presos polítics i exiliats, Batet ha demanat "respecte" per a la separació de poders i ha evitat opinar sobre la possibilitat que, en cas de ser condemnats, els líders independentistes rebin un indult.

Ratifica el rebuig de Sánchez a Ciutadans

Després d'una campanya en què Batet ha esquivat sistemàticament les preguntes sobre un possible pacte postelectoral amb Ciutadans, aquest dimecres la candidata ha entomat la qüestió, després que aquest dimarts el president espanyol, Pedro Sánchez, rebaixés aquest eventual acord.

Batet s'ha expressat en els mateixos termes que Sánchez per dir que "no està entre els plans" dels socialistes pactar amb el partit d'Albert Rivera. "Ens han posat un cordó sanitari als socialistes i no a la ultradreta", ha afirmat Batet, que ha acusat Ciutadans d'"abraçar" les tesis més extremes de la dreta.

Servei educatiu dels 0 als 3 anys

En l'esmorzar informatiu d'aquest dimecres, Batet també ha posat el focus en les propostes socials que recull el programa del PSOE. La candidata ha defensat la necessitat de garantir serveis d'educació pública per als infants de 0 a 3 anys, no només com a política educativa sinó com a eina per treballar per la conciliació familiar i laboral de les dones treballadores.

Batet ha reconegut que l'"Espanya actual" és la més "desigual" des de la Transició i ha defensat una millora dels salaris. El PSOE aposta per un nou Estatut dels Treballadors i no per derogar la reforma laboral del PP, que Pedro Sánchez havia promès eliminar quan fos president.