Un treballador d'Unipost admet que era «vox populi» que l'empresa enviaria material de l'1-O

Rafael Ramírez assegura que sabien "extraoficialment" que enviarien material del referèndum perquè feien tots els enviaments de la Generalitat

Rafael Ramírez, treballador d'Unipost
Rafael Ramírez, treballador d'Unipost | ND
24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:28h
Els primers testimonis del dia han estat relacionats amb Unipost. Citats per l'acusació popular de Vox, han intentat trobar la malversació de què acusen els dirigents independentistes. Un dels testimonis ha estat Rafael Ramírez, cap de zona d'Unipost, que ha explicat que era "vox populi" que l'empresa "enviaria el que enviaria". "Enteníem que repartiríem material electoral de l'1-O", ha admès a preguntes de Vox.

El testimoni ha explicat que va facilitar un correu a la Guàrdia Civil amb un arxiu que era una ordre de treball que indicava "el nombre d'enviaments que rebria". Aquesta documentació no va arribar, però, a la seu de Sant Joan, ha especificat Ramírez, que ha admès que aquesta ordre de treball tenia "màxima prioritat". El treballador d'Unipost ha explicat que la situació de l'empresa era "penosa" i que entre els treballadors hi havia malestar perquè no entenien com Unipost es ficava en aquest "embolic" d'enviar material del referèndum. "Podíem perdre clients de la resta d'Espanya", ha explicat.   

A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, ha dit que el correu electrònic que va facilitar a la Guàrdia Civil era de mitjans de setembre i deixava clar que l'ordre de treball tenia "prioritat absoluta". "Quan no va arribar el material a la seu, ningú ens va dir que havia estat requisat per la benemèrita. Ens va sorprendre que no arribés el material", ha afirmat. 

En el torn de les defenses, Ramírez ha dit que uns vuit agents de la Guàrdia Civil es van identificar, però ha dit que no recorda si portaven cap document per inspeccionar l'oficina del testimoni. "Em van dir que volien a veure si s'havia rebut un enviament de la Generalitat", ha explicat a Jordi Pina, i ha dit que la Guàrdia Civil no li van comunicar que tenia dret a no deixar-los passar. Pel que fa al document que va entregar a la Benemèrita, el testimoni ha dit que no recorda si li van dir que tenia dret a no lliurar-los-el. 

"Errors" en les factures proforma de la Generalitat

El primer en declarar ha estat l'exdirector financer d'Unipost, Xavier Barragan, que ha explicat que la Generalitat tenia un contracte marc amb l'empresa des de l'any 2016, i ha assegurat que no li consta que Unipost prestés serveis gratuïts a departaments del Govern. El testimoni ha admès l'existència de factures proforma, però ha assegurat que en desconeix l'origen. "Hi havia factures proforma per una quantitat pròxima al milió d'euros, però això no justifica res, simplement un pressupost", ha assegurat a preguntes de Vox, i ha especificat que tenien "format i codi de factura proforma" d'Unipost. 

"La responsabilitat d'emetre factures era meva", ha reconegut, però ha ressaltat que aquestes factures relacionades amb la Generalitat podrien haver estat "errors" arran de la situació de l'empresa. "En un mateix dia, es feia una factura, s'anul·lava i es tornava a fer una factura proforma. La factura 'normal' no tenia cap implicació a nivell comptable, i quedava una factura proforma", ha explicat. Aquest fet, ha especificat Barragan, no era un cas concret de la Generalitat: "Ens passava amb altres clients".  


A preguntes de la Fiscalia, Barragan ha explicat que Pablo Raventós, director general d'Unipost, va donar l'ordre de paral·litzar l'enviament, però ha insistit que no ha estat capaç de trobar cap relació entre aquests enviaments i cap factura de la Generalitat. El testimoni ha insistit que desconeix l'origen de les factures proforma i ha deixat clar que "mai s'han cobrat aquestes factures". Barragan ha negat estar al corrent d'enviaments de material relacionat amb el referèndum i ha negat també saber que s'havia rebutjat una factura per part del Departament de Treball. "La Generalitat no passava cap factura que no estés aprovada per ells", ha apuntat, i ha dit que la factura va ser anul·lada el 30 de setembre.

En el torn de l'Advocacia de l'Estat, ha admès que la Guàrdia Civil va trobar material del referèndum en seus d'Unipost, però no ho ha pogut vincular amb les factures proforma ni amb pressupostos de l'empresa. "No es pot manipular res a Unipost sense una ordre d'entrega", ha deixat clar. A preguntes de les defenses, Barragan ha deixat clar que no es pot facturar sense nota d'entrega, i ha dit que el servei que consta a les factures proforma no es va realitzar per part d'Unipost, es a dir, no es va rebre el material relacionat amb el referèndum.

El director d'Unipost "no sap res"

El director del consell d'administració d'Unipost, Anton Raventós, ha assegurat que els serveis prestats a la Generalitat eren "facturats i retribuïts", però ha dit que no li consta que s'emetessin cinc factures proforma de la Generalitat el setembre de 2017, i ha afirmat que no li consta tampoc que l'empresa acordés amb el Govern repartir material de l'1-O. A preguntes de Vox, ha explicat que es va informar per la premsa i per Pablo Raventós del decomís de material de l'1-O en seus d'Unipost. "Raventós ens va dir que no sabia que hi havia material electoral a la seu de Terrassa", ha afirmat.  "Sap alguna cosa d'Unipost?", li ha arribat a preguntar la fiscal Consuelo Madrigal, una pregunta que ha estat censurada per Manuel Marchena. Amb tot, Raventós ha assegurat que la Generalitat acostumava a pagar "molt tard", però va deixar de pagar res. 

Factura rebutjada per defecte de forma

Els testimonis d'avui d'Unipost lliguen amb l'empleat del Departament de Treball que va declarar ahir al Tribunal Suprem. David Badal, que l'any 2017 es dedicava a gestionar l'aplicatiu de gestió d'expedients electrònics de contractació, va explicar que es va rebutjar una factura a càrrec d'aquesta empresa. Això va passar a mitjans del 2017 i la factura va ser rebutjada perquè el període de facturació era d'un sol dia i l'import era "desmesurat".