Debateu, sí. Però amb una mica de rigor

La radicalitat de Casado i Rivera deixa Sánchez, sense fer mèrits, en una posició central. Veurem si el debat de TV3 dona més de si. Avui també són notícia les vendes de Sant Jordi, El Corte Inglés i la política, la revolta de Pasqua a Irlanda i Josep Borrell

24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 6:37h
La campanya del 28-A enfila ja la recta final. Ahir a la nit es va fer el debat a Atresmedia a quatre després del de dilluns a TVE. De nou els retrets ("a mi vostè no m'alci el dit!", va dir Pablo Casado a Pedro Sánchez), les mentides i els judicis d'intencions carregats de mala fe es van imposar per damunt dels arguments en temes com el debat territorial, la igualtat o la corrupció. Especialment desagradables, de nou, van ser Albert Rivera -amb gadgets inclosos de nou- i Pablo Casado, que sense voler-ho regalen un paper central i presidencial a Sánchez.

El candidat del PSOE no és bo als debats però la radicalitat dels aspirants de la dreta -en una dura competició interna que també incorpora a Vox- el deixa en una bona posició per recollir el suport de l'electorat moderat. Pablo Iglesias intenta aparèixer com l'element necessari per evitar que els socialistes estiguin temptats de pactar amb Ciutadans. Ahir ho va aconseguir una mica i el líder del PSOE va distanciar-se més de Rivera. Per contra, el líder de Podem és lluny del que va ser quan, fa cinc anys, es va fundar el partit i prometia "assaltar els cels". Catalunya va estar molt present, però els seus líders absents. Sobre el debat d'ahir podeu llegir la tria de les millors frases a càrrec d'Oriol March i la crònica amb un 1x1 de Joan Serra Carné.

I avui serà el moment de debatre a TV3. Esperem que el debat sigui una mica més constructiu i rigorós i que puguem aclarir quines propostes té cada partit pels temes que ens afecten i s'aclareixen al Congrés. També per plantejar sortides al bloqueig polític a Catalunya, on la majoria favorable al dret a decidir no troba respostes en les institucions de l'Estat. Serà una ocasió perquè llueixin davant el públic de TV3 (més procliu a donar-los suport) Gabriel Rufián i Laura Borràs, que en els darrers dies han quedat eclipsats per Oriol Junqueras i Jordi Sànchez. La campanya va arrencar amb 300.000 indecisos entre les dues grans opcions independentistes. Estarem atents a com de gruixudes són les afirmacions d'Inés Arrimadas i Cayetana Álvarez de Toledo i si poden o no trencar el debat, i a si Jaume Asens i Mertixell Batet es fan un lloc al plató. Sobre la crispació en campanya i quina resposta cal donar a les provocacions escriu La Veu de NacióCarles Bellsolà.


Llibres que ens expliquen. Va ser un dia que es va llevar rúfol, però a mesura que passaven les hores el sol es va fer l'amo i els carrers es van omplir de gent amunt i avall amb roses i llibres de tota mena. De nou vam explicar què volem ser a través del que som, si més no per un dia. Els llibres més venuts que cada any capten l'atenció dels mitjans són una petita part dels milers i milers de títols que es venen, però també expliquen cap a on volem anar. Els més venuts en català van ser El fill de l'italià, de Rafel Nadal, que aborda el tema de la memòria, i els Contes des de la presó d'Oriol Junqueras. Els llibres del procés i els presos, com és el cas del de Jordi Cuixart i Raül Romeva, van liderar la llista. A alguns dels autors més venuts s'hi va acostar Laura Estrada i va fer aquesta crònica i vídeo de la jornada. Per cert que els lectors de NacióDigital podeu aconseguir en aquest sorteig un llibre signat per Rafel Nadal, que va excel·lir com a periodista i també ho fa com a abnegat novel·lista. Els lectors el gaudim!


Vist i llegit

Hi podria haver hagut una literatura franquista en català? I una visió de la història de la Segona República que no fos només criminalitzadora durant la dictadura? És possible que Josep Pla i el seu mecenes Francesc Cambó ho pensessin. Això s'infereix en el manuscrit, en català i posteriorment endurit quan es va publicar en castellà, de la història de la Segona República de l'escriptor empordanès escrita al final de la guerra civil. Ho explica en aquest interessant reportatge a La VanguardiaXavier Pla.  


 El passadís

Un dels continguts de Sant Jordi que vam preparar ahir per als lectors de NacióDigital va ser un amic invisible entre autors, entre ells els supervendes del dia Rafel Nadal, Jordi Cabré i Gonzalo Boye. A tots els punts de firma dels autors ens van posar facilitats. Llevat d'un. A El Corte Inglés de la Diagonal de Barcelona. Boye hi signava el seu llibre sobre la batalla jurídica del procés. Els responsables de relacions públiques del centre comercial no ens van permetre gravar-lo ni entrevistar-lo a la seva carpa d'autors. "És que no ens volem barrejar en política", ens van dir. Ara bé, els llibres que, com a xurros, venia l'advocat, els cobraven trinco trinco.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1916 els independentistes irlandesos s'aixecaven en armes contra el domini britànic en el qual es va conèixer com la revolta de Pasqua. Els enfrontaments armats entre els voluntaris republicans i l'exèrcit anglès, que estava immers en la Primera Guerra Mundial, es van succeir a Dublín i a altres punts de l'illa. Els anglesos es van imposar però aquell alçament, amb màrtirs i proclamació unilateral de la república inclosa, va ser determinant per aconseguir l'objectiu independentista. Després d'anys de tensions i funcionant amb una assemblea parlamentària, els irlandesos van aconseguir el reconeixement i l'estat propi el 1922. Així es va recrear i celebrar a Dublín el centenari de la revolta i proclamació.


 L'aniversari

Un 24 d'abril de l'any 1947, avui en fa 72, naixia a la Pobla de Segur Josep Borrell i Fontelles, que es va retirar de la primera línia política el 2007 després de ser president del Parlament Europeu. Va dedicar-se a fer de conseller d'empreses -li ha portat problemes, com en el cas d'Abengoa- i amb l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa el va recuperar com a ministre d'Exteriors. Borrell, de l'ala més jacobina del socialisme, ha fet sempre costat a Societat Civil Catalana i ha estat molt crític amb el procés. Sánchez l'ha "jubilat" del govern i serà cap de llista al Parlament Europeu el mes que ve. El seu darrer incident va ser amb un periodista d'un canal alemany que el va entrevistar amb duresa sobre el procés català. Toni Vallho va explicar al seu "Filiprim".

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure-t'hi