23 d'abril: Junqueras ven, Torra fa un SOS, Aznar avisa i Iglesias votat

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i la dada de la campanya electoral del 28-A

23 d'abril del 2019
Actualitzat a les 22:25h
Oriol Junqueras amb la portada del seu llibre de contes
Oriol Junqueras amb la portada del seu llibre de contes | ND

El protagonista

Els llibres del procés ja són tot un gènere en si mateix. Sant Jordi ha quedat encaixonat aquest any en la campanya electoral del 28-A. Hi havia diversos candidats amb llibre (Oriol Junqueras, Jaume Alonso Cuevillas, Raül Romeva, Pedro Sánchez, Santiago Abascal, Joan López, Ramon Tremosa...) i també altres que no ho són diumenge però estan implicats en el procés, com Quim Forn, Jordi Cuixart, Ada Colau o Gonzalo Boye. Junqueras i els seus Contes des de la presó als seus fills Lluc i Joana, carregats de sensibilitat, magníficament editats per Ara Llibres i prologats per Pep Guardiola, han estat els més venuts. A ERC, lògicament, esperen que diumenge el seu líder, que passa per un gran moment de popularitat malgrat el seu empresonament, sigui també el primer del podi. A Junqueras el segueix Cuixart, el cuiner del celler de Can Roca, i també dos companys seus, Raül Romeva i Sergi Sol. Avui han d'estar contents.


La proposta

"La resolució d'un problema polític és una oportunitat per a la democràcia d'arreu del món". Amb aquesta frase el president de la Generalitat, Quim Torra, demanava implicació a la comunitat internacional per resoldre el plet català. Jaume Asens, dels comuns, sabent el que havia dit Torra al discurs de Sant Jordi, el va secundar i ha dit que falten "gestos més valents" dels governs estrangers. És cert. Tant com que els interessos ho són tot en la política internacional i que, fins que la independència no sigui irreversible, no es mouran.


La frase

Les darreres enquestes vaticinen que el PP serà el partit més votat al bloc de la dreta. Però això pot no ser suficient per governar. El PP perdrà escons i si es queda a l'oposició les hostilitats internes s'obriran. José María Aznar dona suport a Pablo Casado però és exigent. Avui ha avisat des del Ejido que "no ser els primers implica perdre". Les apel·lacions al vot útil, en aquest cas de la dreta, s'accentuen en el tram final de campanya.


La dada

La immensa majoria dels lectors de NacióDigital no volen el tripartit de dretes, que arribarà amb el 155 sota el braç, a la Moncloa. I volen canvis a la política espanyola i un president que entengui Catalunya. És si més no el que es desprèn de l'enquesta que vam fer entre els lectors del diari després del primer debat a quatre a TVE. Han votat gairebé 3.000 persones i el 78% pensa que el va guanyar Pablo Iglesias, seguit de Pedro Sánchez, amb un 16%. Albert Rivera obté un 5% de vots i Pablo Casado només un 1%. En canvi, als sondejos entre els lectors de La Vanguardia o El Mundo guanya el candidat de Ciutadans.