Versions contradictòries camí del judici: cinc claus del crim de la Guàrdia Urbana, dos anys després

El 2 de maig de 2017 va ser la data de l'assassinat de l'agent Pedro Rodríguez i aquest dimarts la Fiscalia ha demanat 24 i 25 anys de presó per als dos principals sospitosos

El cadàver de Rodríguez va aparèixer al pantà de Foix
El cadàver de Rodríguez va aparèixer al pantà de Foix | ACN
23 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:21h

La Fiscalia ha fet pública aquest dimarts la petició de 24 i 25 anys de presó per a Albert López i Rosa Peral, els dos principals sospitosos de l'anomenat crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Tots dos continuen en presó provisional a l'espera del judici, dos anys després de l'assassinat de l'agent de la policia municipal Pedro Rodríguez.

1. Assassinat i cos calcinat

Rodríguez va ser assassinat la matinada del 2 de maig del 2017 i el seu cos va aparèixer calcinat al maleter del seu cotxe, prop del pantà de Foix. Rodríguez havia estat suspès de feina i sou després de ser acusat d'agredir un motorista que hauria comès una infracció de trànsit. En el moment de l'assassinat estava de baixa, a l'espera que es resolgués l'expedient administratiu que el cos li havia obert arran d'aquests fets.

2. La Fiscalia demana penes elevades de presó

La Fiscalia ha sol·licitat per a López una pena de 24 anys de presó i per a Peral una de 25. En el cas d'ella, el ministeri públic considera que hi ha un agreujant de parentiu, ja que ella mantenia una relació sentimental amb la víctima. El fiscal considera que López i Peral van matar Rodríguez “de comú acord” perquè van arribar a la conclusió que aquest estava “obstaculitzant” la relació sentimental que feia poc temps havien reprès. L'acusació particular, exercida per la família de Rodríguez, demana les mateixes penes.

3. Versions contradictòries

En la interlocutòria emesa per la jutge encarregada pel cas, la magistrada destaca les contradiccions en què ha incorregut López durant els dos anys d'investigació. El sospitós sempre ha negat que matés Rodríguez i assegura que només va ajudar Peral a desfer-se del cadàver. Primer, va dir que havia sabut que el seu company era mort l'endemà de l'assassinat. Després, que no havia vist ben bé què passava a la pista forestal on van trobar el cadàver i, més endavant, que Peral li hauria confessat el crim la mateixa nit de l'assassinat. 

López, a més, ha assenyalat el pare de Peral com a còmplice de l'assassinat i assegura que l'home va ajudar la seva filla a col·locar el cadàver de Rodríguez dins el cotxe.

4. Triangle amorós

La Fiscalia sosté que López i Peral, que eren amants, es van posar d'acord per assassinar Rodríguez, company sentimental d'ella. Quatre mesos abans del crim, López hauria descobert el vincle que mantenien Peral i Rodríguez, i hauria informat la víctima que ell era amant de la sospitosa. Segons la Fiscalia, Peral i López van arribar a la conclusió que la víctima "obstaculitzava la seva relació".

5. La mort de Montjuïc, arxivada

El triangle amorós sempre ha estat concebut com un possible mòbil del crim. En alguna fase de la investigació, però, també ha pres força la hipòtesi que el detonant de l'assassinat hauria estat la mort d'una persona a Montjuïc en el marc d'un operatiu en què havien participat Peral i López el 9 d'agost del 2014. L'operatiu va acabar amb la mort d'un venedor ambulant que, segons l'informe policial, va caure accidentalment per un desnivell. El cadàver, però, portava les manilles posades i arran del crim del pantà de Foix la justícia va reobrir la investigació. 

Una companya de cel·la de Peral a Wad Ras va assegurar que la sospitosa va confessar que la mort del manter a Montjuïc no hauria estat accidental i que haurien matat Rodríguez abans que aquest denunciés que l'havien empès. Davant la impossibilitat de recollir noves proves, la justícia va arxivar de nou el cas.

Arxivat a