El subtil dard de Batet a Álvarez de Toledo en els poemes que ha regalat als seus rivals

La candidata del PSC al Congrés ha regalat poemaris per Sant Jordi als seus contrincants el 28-A

Batet ha regalat poemaris als seus rivals
Batet ha regalat poemaris als seus rivals | PSC
23 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:39h
La candidata del PSC al Congrés el 28-A, Meritxell Batet, ha volgut aprofitar la Diada de Sant Jordi per tenir un detall amb els seus rivals a les eleccions. Batet ha escollit un poemari per als caps de llista dels comuns, PP i Ciutadans i per als números dos de Junts per Catalunya i ERC. Llegint entre línies, alguns dels regals tenen un missatge per als candidats.

"La lluita és sempre una, i és per la llibertat, per la desobediència sempiterna a l’ordre del tirà (sempre el mateix tirà que pren les formes | que la moda i el temps diversifiquen)", diu El lament d'Europa, el poema que Batet ha escollit pel cap de llista dels comuns, Jaume Asens. Un tirà que durant tota la campanya ha estat per a Batet l'extrema dreta. Potser, amb aquesta tria, la candidata fa una crida a Asens per frenar el tripartit de dretes.

Vinyoli i Alberti, Dalí i Lorca

Per a Rufián (ERC) també hi ha hagut missatge. Batet ha escollit el poemari Vent d'Aram, que inclou un poema de Joan Vinyoli dedicat a Rafael Alberti, concretament A Rafael Alberti des de Catalunya. "Mentre la dalla ens tingui marginats, vivim, cremem, clamem". Les paraules amb què un intel·lectual català es dirigeix a un intel·lectual espanyol. La primera persona del plural, no és casual. Viuen, cremen i clamen igual, més enllà de l'origen de cadascú.

En la mateixa línia, Batet ha escollit l'Oda a Dalí de Federico García Loca per a Inés Arimadas (Ciutadans). "¡Oh, Salvador Dalí, de voz aceitunada! No elogio tu imperfecto pincel adolescente ni tu color que ronda la color de tu tiempo, pero alabo tus ansias de eterno limitado" diu l'andalús a l'empordanès.

Amor i feminisme

L'amor també és el protagonista del poema que Batet ha regalat a Laura Borràs (JxCat). Concretament, Digue'm la veritat sobre l'amor, de Wystan Hugh Auden, "Vindrà d'una manera inesperada, just quan m'estic furgant el nas? O potser em sorprendrà de matinada, o a l'autobús, anant al gimnàs?", es pregunta sobre l'amor el poema d'Auden.

Per a Cayetana Álvarez de Toledo, Batet ha escollit un referent feminista. La tria ha estat Desglaç, de Maria Mercè Marçal, després de les polèmiques declaracions de la candidata del PP sobre el consentiment a les relacions sexuals.