judici de l'1-O

Un intendent dels Mossos sosté que era «viable» sortir per la porta d'Economia el 20-S

El testimoni detalla que muntar el dispositiu de seguretat "requeria un cert temps" i es va optar per sortir per la segona planta del Departament de manera "immediata"

per Bernat Surroca / Sara González, Tribunal Suprem (Madrid), 23 d'abril de 2019 a les 13:52 |
Un intendent dels Mossos, aquest matí al Suprem | ND
El testimoni que ha tancat les declaracions del matí ha estat un intendent dels Mossos que l'any 2017 era el cap de l'àrea de mediació. Ha assegurat que la sortida per la porta principal era "totalment viable" amb un dispositiu de seguretat que comptés amb els grups de la Brimo i un grup d'una vintena d'escortes que donarien seguretat la sortida de la comitiva judicial. "La dificultat és que muntar el dispositiu requeria un cert temps i en canvi la sortida per la segona planta era immediata", ha apuntat.

A preguntes de la Fiscalia, l'agent ha donat més detalls de l'operatiu per facilitar la sortida de la secretària de l'administració de justícia. Ha assegurat que van recomanar a la lletrada que esperés al final de l'obra de teatre per sortir amb tota la gent del públic, però ha insistit que no hi havia cap problema perquè sortís sola. "De fet, després va sortir sola", ha especificat. 


El testimoni ha explicat que el major Josep Lluís Trapero li va encarregar que expliqués a la secretària judicial del jutjat 13 que hi havia una "sortida habilitada" més segura que la principal. "Quan vam parlar amb ella van constatar que ja havia acabat la diligència judicial i ens va dir que volia sortir amb nosaltres", ha relatat, i ha apuntat que també van "convidar" als membres de la Guàrdia Civil a sortir amb el dispositiu dels Mossos. "Van parlar amb el seu superior i ens van dir que volien sortir amb els vehicles perquè hi havia armes a l'interior", ha afirmat.

Preguntat per Vox, l'agent ha dit que no van tenir visió dels cotxes fins a la 1.30h de la matinada, després d'una intervenció de la Brimo. "Vam veure que no hi havia hagut accés a les armes", ha assegurat, i ha especificat que l'actuació de la Brimo va venir ordenada des del CECOR davant la possibilitat que algú intentés accedir al maleter on hi havia les armes. "A aquella hora ja hi havia més gent", ha afirmat.

A preguntes del fiscal Jaime Moreno el testimoni ha negat que els concentrats intentessin entrar per la força al Departament d'Economia, un punt de vista que xoca amb la declaració de la secretària judicial del 13 i de diversos agents de la Guàrdia Civil. El testimoni d'un sergent dels Mossos també ha negat que la gent intentés accedir a l'edifici. "Era un rumor", ha assegurat.En el torn de les defenses, el testimoni ha explicat que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van fer parlaments fora del Departament i, a partir d'aleshores, part de la gent va començar a marxar. Passades les dotze de la nit, l'intendent ha afirmat que Sànchez i Cuixart es van acomiadar dels agents de la Guàrdia Civil, però ha dit que ell estava pendent de la sortida de la comitiva judicial. Per tancar la declaració, l'intendent ha assegurat que els bars del voltant d'Economia estaven oberts "i feien bon negoci, perquè hi havia molta gent".

Un mosso admet que es va enfilar als cotxes de la Guàrdia Civil

Un dels testimonis amb més "loquacitat" -en paraules del president del tribunal, Manuel Marchena- ha estat un sergent de l'àrea de mediació dels Mossos que va ser present al Departament d'Economia el 20-S. El mosso ha explicat que, al matí, ell i diversos agents van sortir de la conselleria per comprovar l'estat dels vehicles policials: "No vam veure que hi hagués cap vehicle malmès", ha assegurat, i ha dit que van demanar a la gent -periodistes, majoritàriament- que baixés dels cotxes però no se'ls va fer cas. 

El sergent ha explicat es va enfilar al cotxe -"que no era el més adequat-" per demanar als manifestants que  baixessin, sense èxit. "Si els hagués fet baixar hauria d'haver fet una actuació policial amb ús de la força, i segurament m'hauria quedat allà", ha explicat a preguntes de la Fiscalia. Amb tot, malgrat la insistència del fiscal Moreno, no ha dit que fer complir la llei impliqués "córrer un risc". 

La qüestió dels vehicles policials del Departament d'Economia ha estat durant tota la fase d'instrucció i en diversos moments del judici un dels elements més ressaltats per part de les acusacions. El paper dels manifestants aquell dia en relació als cotxes que la Guàrdia Civil va aparcar davant del Departament ha servit per sostenir el relat de la violència, malgrat que en aquells cotxes també s'hi van enfilar periodistes per tenir bones imatges.

De fet, en una de les sessions del judici de fa unes setmanes, un comandament de la Guàrdia Civil va admetre que després de la concentració va trencar els vidres d'alguns dels cotxes per comprovar com estava l'interior. Aquest dimarts ha transcendit que un sergent dels Mossos també s'hi va enfilar puntualment, en aquest cas per demanar, sense èxit, als periodistes que baixessin.

L'ANC no decidia res el 20-S

A preguntes de Vox, el sergent ha explicat que va parlar amb la Guàrdia Civil, que li van traslladar la necessitat de permetre l'entrada de la comitiva judicial amb tres detinguts per començar els escorcolls al Departament. Aquesta petició va decaure amb el pas de les hores. Durant la seva intervenció, el sergent ha relatat tres reunions amb membres de l'ANC, però ha deixat clar que l'entitat sobiranista no decidia res en relació amb l'operatiu policial. A preguntes de les defenses, el testimoni ha dit que Jordi Sànchez i Xavier Vidal van mostrar actitud de col·laboració des del primer moment. De fet, ha admès que en cap moment es van negar a fer el passadís més gran, però van posar sobre la taula les complicacions arran de la gran quantitat de perosnes. El testimoni també ha explicat que no va tenir cap relació Jordi Cuixart el 20-S. 

En una de les reunions, on hi van participar membre de l'ANC, la Guàrdia Civil va demanar que no hi participés Xavier Vidal perquè ningú més podia saber de la presència d'armes als vehicles policials. "Va arribar un moment que la petició d'entrada dels detinguts amb la comitiva judicial decau i ja no es torna a posar sobre la taula", ha relatat. 

El testimoni ha explicat també que, al matí, els Mossos van contemplar l'opció de quedar-se custodiant els vehicles de la Guàrdia Civil per evitar que patissin danys, però van constatar que era "un risc" i van tornar dins de la conselleria. "No hi havia un risc, però si haguéssim hagut d'actuar s'hauria produït el risc. Volíem prevenir", ha explicat a preguntes de Vox. El sergent ha dit que la Guàrdia Civil va demanar que "es fes viable" l'entrada de la comitiva judicial i que es va treballar per aconseguir-ho valorant la situació. 

La Guàrdia Civil no va demanar activar més recursos el 20-S 

A preguntes de les defenses, el testimoni ha explicat que la Guàrdia Civil no va donar cap motiu per fer decaure la petició que els detinguts assistissin als escorcolls d'Economia. En el torn de Xavier Melero, l'agent ha donat detalls del paper de mediació dels Mossos en general. "La idea és que hi hagi una gestió alternativa del conflicte per crear espais de diàleg i resoldre l situació de manera pacífica", ha dit. Ha explicat que va contactar amb Teresa Laplana per telèfon mòbil, una pràctica "usual". "Nosaltres no dúiem emissora", ha ressaltat. 

El testimoni ha explicat que en les reunions amb la Guàrdia Civil el 20-S no es va plantejar activar recursos de la benemèrita arran de la situació. En el mateix sentit, ha assegurat que no es va demanar activar agents d'ordre públic ni activar agents de la Guàrdia Civil per fer el passadís. "No sé quan va ser la primera sol·licitud de suport de la Guàrdia Civil al CECOR", ha explicat. Pel que fa l'ús de la força, el sergent ha dit que mentre ell va ser al Departament no es va utilitzar, però ha apuntat que en una de les reunions es va comentar la "dificultat" de dur a terme les peticions de la Guàrdia Civil "fins i tot fent servir la força". 

Pel que fa a l'1-O, el testimoni ha dit que se li va comunicar que el dispositu del dia del referèndum era "coordinat" amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. "Crec que se'ns va dir que les primeres actuacions d'ordre públic eren a càrrec de les forces i cossos de seguretat de l'Estat", ha explicat.  

A preguntes de Marina Roig, el testimoni ha dit que la seva interlocució i la de la intendent Laplana amb la Guàrdia Civil durant el 20-S va ser "constant, cordial i professional". Ha apuntat que no va observar ni cares tapades ni armes davant de la conselleria i ha assegurat que va veure "la gent que et pots trobar un dia normal, res que generi una percepció de perill".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació