Álvarez de Toledo invoca la «tercera Espanya» i titlla Sánchez de «cap de la involució»

La candidata conservadora torna a elogiar el rei Felip VI per "defensar els valors de la llibertat, la igualtat i la fraternitat"

Álvarez de Toledo aquest sant Jordi al Col·legi de Periodistes.
Álvarez de Toledo aquest sant Jordi al Col·legi de Periodistes. | ACN
23 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:41h
Cayetana Álvarez de Toledo ha celebrat avui el seu primer Sant Jordi com a candidata del Partit Popular de Catalunya. Ha començat el dia signant exemplars de la Constitució a l'estand del PP a la Rambla de Catalunya. Després, ha anat al Col·legi de Periodistes a mantenir un diàleg amb els escriptors Félix Ovejero i Andrés Trapiello, que acaba de reeditar una versió ampliada del seu llibre Las armas y las letras, una reflexió sobre la Guerra Civil. A mida que s'escola la campanya, està clar que a la candidata li agrada més envoltar-se d'escriptors o tertulians del seu entorn cultural i ideològic que no pas fer passejos pels mercats o actes de gran format. 

Álvarez de Toledo ha fet un al·legat per deslegitimar el sobiranisme i els qui propugnen una lectura oberta de la Constitució. La candidata ha afirmat que "no hi ha dos bàndols equiparables enmig dels quals hi ha un espai beatífic representat pel senyor Pedro Sánchez, que buscaria un espai intermedi". Per ella, "hi ha una batalla no ideològica, sinó prepolítica, amb la Constitució en un costat i la involució a l'altre, i Sánchez és el cap de la involució".

Álvarez de Toledo ha asegurat que "l'autèntica tercera via és l'Espanya constitucionalista, la tercera Espanya és la via constitucional". La candidata conservadora ha tornat a reivindicar la Transició i la monarquia, un element present sempre en els discursos d'Álvarez de Toledo. La política del PP ha proclamat que "el rei Felip VI és qui millor defensa avui els valors republicans de la llibertat, la igualtat i la fraternitat". 

"Els veritables guanyadors de la guerra van ser Falange i el PCE"

Andrés Trapiello ha explicat el seu Las armas y las letras com un al·legat en defensa de la "tercera Espanya", segons ell els veritables derrotats. Per Trapiello, "els veritables vencedors de la Guerra Civil van ser Falange i el Partit Comunista", perquè uns van guanyar en els camps de batalla i els altres en els manuals de literatura. "L'esquerra va guanyar la batalla del relat des de l'inici del conflicte", ha dit, "i ho va fer amb moltes mentides".

Una de les mentides de l'esquerra, ha sostingut, és que "la major part dels intel·lectuals van estar amb la República quan no va ser així", esmentant el pes literari de Ramiro de Maeztu, Manuel Machado o Pio Baroja. Trapiello ha afirmat que és "absurd" considerar "que totes les víctimes del franquisme van ser lluitadors per la democràcia". 

Félix Ovejero ha presentat l'acte, endinsant-se en el tema de la memòria. L'escriptor ha assegurat que, quaranta anys després de la fi de la dictadura, la democràcia ha vençut al franquisme, però no a la memòria del terrorisme d'ETA, "que és el nacionalisme". Un exemple d'això, segons Ovejero, és que el terme "franquista" està desprestigiat, però el terme "abertzale" no.   

L'acte de campanya de la candidata ha tingut així, com a plat fort, un col·loqui sobre la Guerra Civil amb les eleccions del 28-A al fons. Aquesta tarda, trencant altre cop els esquemes, ha programat un acte fora de Barcelona, en un hotel de Girona, amb el candidat Sergio Santamaría.