Junqueras i Romeva: «Europa es mourà quan constati que el procés és irreversible»

El líder dels republicans rebutja que algú sigui més independentista que ell i afirma que una ERC forta és "l'única possibilitat que el PSOE no quedi paralitzat per les seves pròpies pors" a la dreta

Un moment de la retransmissió de l'entrevista a Junqueras i Romeva.
Un moment de la retransmissió de l'entrevista a Junqueras i Romeva. | Martí Urgell
Sara González / Roger Tugas
22 d'abril del 2019
Actualitzat el 23 d'abril a les 21:30h

Oriol Junqueras i Raül Romeva han insistit aquest dilluns, en l'entrevista amb els lectors de NacióDigital, que ningú ha renunciat a implementar la República i que, quan això quedi clar, Europa haurà d'intervenir. "Hi haurà un moviment per part d'Europa quan es constati que el procés és irreversible", ha afirmat l'exconseller d'Afers Exteriors, motiu pel qual ha cridat a convèncer Brussel·les que la demanda independentista "és legítima, però sobretot irreversible".

En aquest sentit, ha relativitzat la manca de suports rebuts, ja que hi "passen moltes coses i hi ha moltes urgències", i "el cas de Catalunya és un cas més". Per això, ha recomanat seguir explicant-hi les reivindicacions catalanes, com assegura que s'ha fet fins ara, usant també el seu empresonament com a altaveu i tenint en compte que "Europa és una unió d'estats que s'uneixen en base a interessos", motiu pel qual, "en la mesura que cregui que això es pot aturar, tindrà molts incentius per intentar aturar-ho". En canvi, "quan constati que no té aturador, haurà d'actuar".

En aquest sentit, Junqueras ha afegit que Europa veurà amb més simpatia l'independentisme "si percep que el republicanisme català està compromès amb Europa": "Si som útils, ens donarà més suport". El líder d'ERC ha subratllat també que ningú aixeca el peu de l'accelerador, i ha asseverat: "Jo sóc més independentista que ningú. Algú ho pot ser tant com jo, però més que jo no n'hi ha ningú".

El PSOE, culpable de l'avançament electoral

El líder d'ERC ha carregat contra el PSOE, el qual, segons el també cap de llista a les eleccions del 28-A, és el culpable del rebuig als pressupostos que va precipitar l'avançament electoral, ja que va ser aquest partit "qui es va aixecar de la taula de diàleg per por a la concentració a la plaça Colón" de PP, Cs i Vox. En tot cas, insisteix que "qualsevol demòcrata europeu faria el possible per no facilitar l'entrada de l'extrema dreta al govern del seu país", motiu pel qual ha insistit que ERC tampoc no ho farà.

Junqueras ha lamentat que "el PSOE, cada cop que ha de prendre decisions rellevants, s'espanta, és el partit que va facilitar la investidura de Mariano Rajoy, malgrat que hi havia una majoria alternativa, qui va trair l'Estatut d'autonomia, qui tantes i tantes vegades ha traït les legítimes aspiracions de tants demòcrates a Catalunya i Espanya". Per això, ha alertat que "l'única possibilitat que no quedi paralitzat per les seves pròpies pors i condicionat pels seus complexos cap a l'extrema dreta" és una ERC forta. Aquesta, ha insistit, és "l'única possibilitat pels demòcrates catalans i espanyols".

Caldrà "alguna dosi de patiment"

Romeva ha insistit, com en la intervenció al míting dels republicans de diumenge, que ningú ha renunciat a la República i que li "sorprèn que algú cregui que això passa". "No he sentit ningú que digui que, després del que hem passat, no paga la pena seguir treballant per això", ha insistit, però igualment ha avisat que cal ser conscients que "cap procés d'independència ha estat fàcil, ràpid o absent de dolor", motiu pel qual ha receptat paciència i tenir clar que serà complicat i amb "alguna dosi de patiment", especialment quan davant no hi ha un estat com el canadenc o britànic, que van pactar un referèndum.

"Mai renunciarem a tenir aquesta mirada llarga, a tenir la mà estesa perquè formi part i verb serè, ja que amb insults i desqualificacions no construïm mai res", ha assegurat el també candidat al Senat, motiu pel qual seguiran "treballant per la independència amb mitjans pacífics, estenen la mà a tothom i sense renunciar-hi mai", i encara ha afegit que treballen "sense renunciar a l'1-O en absolut", ja que "és el gran valor democràtic" de què es disposa.
 

Un moment de la retransmissió de l'entrevista a Junqueras i Romeva. Foto: Martí Urgell


Més democràcia contra les clavegueres

S'ha compromès a seguir "treballant per vies democràtiques" per la República catalana i ha justificat que no estiguessin preparats per implementar-la després de proclamar-la: "Les clavegueres han jugat fora de la democràcia en contra del nostre projecte". Per això, ha instat a "posar-hi més democràcia, majories més àmplies i compromeses, coalicions més grans de gent diversa, construir un projecte encara més gran". "Com més forta sigui la democràcia que nosaltres representem, més difícil ho tindran per aturar-la", ha resumit.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que "acabarà passant allò que els ciutadans de Catalunya vulguin", sempre i quan se sàpiga explicar "al món i a la societat espanyola". El seu compromís, ha subratllat, el demostren estant a la presó i mantenint les mateixes conviccions, i ha posat en valor la trajectòria d'ERC: "Som el partit més represaliat de la història de Catalunya i, malgrat tot, hem estat els més compromesos amb la República".

Anar a la una

Preguntat per un lector sobre els motius per la manca d'unitat, Junqueras ha reivindicat que van "a la una més que ningú", organitzant l'1-O o compartint Govern amb JxCat. Malgrat tot, ha afirmat que el d'ERC és "un projecte orgullós del que representa, compromès amb els valors de la República" i amb els drets socials i la diversitat del país.

Romeva ha insistit molt en reiterar que "ningú ha baixat del carro", però que cal persistir. "Això que estem fent no és només molt difícil, és heròic, hem d'estar tots orgullosos i orgulloses", ha asseverat, malgrat que la situació no avanci tan ràpid com es voldria. "La convicció que teníem abans de l'1-O perquè aquella decisió es pugui refermar segueix ferma i sobre la taula i l'estem reiterant malgrat que se'ns demanen penes de presó molt grans", ha assegurat, ja que la repressió no "ha de fer por ni tirar enrere" i ha conclòs: "Allò que ens permetrà guanyar és la determinació que aquesta és la via útil i cohesionadora per tothom, i que, per molta repressió que ens vulguin llançar a sobre, no claudicarem".