22 d'abril: Sánchez atacat, Romeva reivindicatiu, Asens mediador i Vox «trumpista»

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 28-A

Pablo Casado, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias, abans del debat a TVE
Pablo Casado, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias, abans del debat a TVE | RTVE
22 d'abril del 2019
Actualitzat a les 22:01h

El protagonista

Pedro Sánchez, com acostuma a passar amb els candidats que van destacats a les enquestes, ha optat per una campanya prudent i missatges que el guïn cap a la consecució d'una majoria suficient per governar en solitari. Els dos debats televisats, però, li poden trastocar els plans. En el primer d'aquesta nit, a TVE -al qual no tenia previst assistir-, ha d'afrontar els atacs per la dreta de Pablo Casado i Albert Rivera, i també els retrets de Pablo Iglesias des de l'esquerra. Tenint en compte que la bossa d'indecisos supera el 30% i que cada vegada més el vot es decideix en els últims dies de campanya, el líder del PSOE ha d'anar amb compte de no abonar remuntades. Catalunya és l'aspecte que centrarà més minuts de joc -i de xoc- al plató de TVE.


L'estirabot

Steve Bannon, el cap de campanya de Donald Trump que el va conduir cap a la victòria quan perdia per dobles dígits davant Hillary Clinton i que després el va assessorar en els primers -i caòtics- mesos a la Casa Blanca, viu ara a Roma. Es dedica a assessorar partits d'extrema dreta i sent una predilecció especial per a Matteo Salvini, vicepresident del consell de ministres italià. Bannon també posa els prismàtics sobre Vox, que copia sense complexos el pitjor de l'extrema dreta europea i el pitjor de l'argumentari trumpista. Ho demostren les paraules de Javier Ortega Smith des de Ceuta, on ha dit que podran finançar "molts murs" per frenar "l'efecte crida de la immigració" amb el que l'Estat s'estalviï quan tanquin TV3. Potser hauria de revisar les vies d'ingressos de la televisió pública catalana, però ja se sap que l'escola Trump i el rigor acostumen a anar desacompassats. Especialment en campanya.


La proposta

Jaume Asens no només és el candidat d'En Comú Podem a les eleccions espanyoles, sinó que també qui fa de pont entre Pablo Iglesias i l'independentisme. Durant la campanya, però també abans, ha apostat per una mediació que permeti una solució política en base a un referèndum acordat. En una roda de premsa organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Asens ha indicat que cal una taula de diàleg que abordi la consulta vinculant, blindi la immersió lingüística i creï una hisenda pròpia. Pel que fa a la mediació entre l'Estat i la Generalitat, el candidat dels comuns ha posat un nom sobre la taula: Rosa Lluch, filla de l'exministre Ernest Lluch, assassinat per ETA. Les seves propostes depenen, això sí, de si el PSOE s'avé a negociar-les. L'últim precedent de negociació, marcat pel relator, va topar amb l'immobilisme socialista. 


La frase

"Aquí ningú ha baixat del carro". Són paraules de Raül Romeva, candidat d'ERC al Senat. Les ha pronunciat al costat d'Oriol Junqueras, cap de cartell al Congrés, que l'ha acompanyat en la primera entrevista conjunta concedida -a NacióDigital- pels dos des de Soto del Real. Existeixen recels dins de sectors independentistes pel discurs d'ERC, basat en eixamplar la base i en no dibuixar línies vermelles per la investidura de Pedro Sánchez davant del perill de l'extrema dreta. Romeva, com Junqueras, ha volgut insistir que els republicans són els "més independentistes" i han indicat que Europa es mourà quan el cas català sigui "irreversible". De moment, la primera cita és el 28-A.