Rosa Díez, l'última «amiga» d'Álvarez de Toledo

L'expresidenta d'UPyD assegura que "la democràcia està en risc" amb Sánchez a la Moncloa, en un acte amb el PP en què també participa el filòsof Fernando Savater

Fernando Savater, Álvarez de Toledo i Rosa Díez.
Fernando Savater, Álvarez de Toledo i Rosa Díez. | ACN
22 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:57h
La campanya del PP català està oferint una mostra d'"amics polítics" fins ara insospitats. Des del còmic Albert Boadella a l'exsecretari general de CCOO José María Fidalgo, passant per l'escritor Félix Ovejero, figures que havien estat alienes al PP s'han afegit a la campanya de Cayetana Álvarez de Toledo. Aquesta tarda, han estat l'exlíder d'UPyD, Rosa Díez, i el filòsof Fernando Savater, els qui han participat en un acte dels populars a l'Hotel Gallery de Barcelona. La candidata els ha presentat com "aquelles persones que s'han pres la democràcia seriosament", ha afirmat, i els ha considerat "referents morals". 

Savater, segons Álvarez de Toledo, encarna la idea que "no totes les idees són respectables" i que "no tots els ciutadans són bons ciutadans". No ha calgut especificar a qui es referia. Ha qualificat el filòsof de "termòmetre moral espanyol". I ha elogiat l'expresidenta d'UPyD afirmant: "Vull que Rosa Díez torni a la política". 

Díez ha acusat el "conglomerat que s'anomena l'esquerra, format per filoetarres, separatistes i socialistes de Sánchez" de convertir el 28-A en "un plebiscit sobre l'Espanya constitucional". Ha rebutjat que les properes eleccions tinguin res a veure amb una lluita entre l'esquerra i la dreta. "La democràcia està en risc perquè el PSOE està sotmès a independentistes i bolivarians", ha afirmat Díez, per proclamar amb gravetat que "Pedro Sánchez pot destruir la democràcia".

Fernando Savater ha sentenciat que la gran diferència dins de la política no és entre dretes i esquerres, sinó "entre els constitucionalistes i els que no". Ha sostingut que el text constitucional permet ser diferents sense temor. "El debat polític no és entre constitucionalistes i no constitucionalistes -ha afirmat- sinó entre constitucionalistes". Ha assegurat que Pedro Sánchez "està destruint el socialisme a Espanya" i ha demanat als qui se senten socialistes que no votin el PSOE.   

El 8 d'octubre, un "germen"

La candidata del PP s'ha referit a la manifestació del 8 d'octubre del 2017 i l'ha considerat el "germen" de la Catalunya constitucional. Aquella concentració va aplegar gent molt diversa que va demostrar el gran fracàs del nacionalisme després d'anys d'hegemonia: no haver assolit una majoria del 70%. Ha fet una crida a preservar l'esperit del 8 d'octubre com a aglutinador d'una Catalunya constitucionalista que "ha aixecat la veu".