«President, em recorden que soc a la presó»

Jordi Sànchez i Carles Puigdemont dialoguen durant mitja hora fins que els funcionaris de Soto del Real avisen el candidat de JxCat que la connexió, inèdita, ha d'acabar

Sànchez i Puigdemont, units per la tecnologia.
Sànchez i Puigdemont, units per la tecnologia. | JxCat
22 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:25h

La seu electoral de Junts per Catalunya (JxCat) és, des de primera hora, un eixam de tècnics. L'empresa no és senzilla: unir, gràcies a la tecnologia, la presó de Soto del Real amb l'exili de Bèlgica. La Junta Electoral Central (JEC) no va donar el vist-i-plau definitiu a l'acte programat amb Carles Puigdemont i Jordi Sànchez fins al vespre, de manera que el rellotge colla els responsables de la campanya. La clau és que ells dos es vegin 553 dies després, que són els que porta Sànchez a la presó. Laura Borràs, visiblement emocionada, és qui presenta l'acte just abans que apareguin en pantalla. Puigdemont amb fons groc, Sànchez a les parets marrons de la sala habilitada a la presó.

Fa més d'un any i mig que no es veuen. Tots dos van compartir hores i hores de reunions al Palau de la Generalitat abans i després de l'1-O en les quals van abordar la conveniència de dur fins al final el referèndum i si convenia -o no- declarar la independència. El contacte es va estroncar quan Sànchez, com Jordi Cuixart, va entrar a Soto del Real per ordre de l'Audiència Nacional. Puigdemont, a banda, porta des del 30 d'octubre del 2017 vivint a l'exili, a Bèlgica, i el contacte entre els dos només s'ha pogut fer per intermediaris. És per això que, en un moment determinat, l'expresident exclama que tindria més ganes de parlar de coses personals que de política.

"Aquesta conversa no l'oblidaré en la meva vida. Quanta emoció continguda, i quanta dignitat rebuda des de la presó", dirà després Puigdemont quan ja hagi acabat la conversa. El final no és abrupte, però sí simptomàtic: Sànchez observa com, des de darrere de la càmera de Soto del Real -s'hi han desplaçat tècnics de JxCat per tal que tot funcionés sense problemes-, li fan gestos perquè s'acaba la mitja hora convinguda per la JEC. "President, em venen a buscar. Em recorden que soc a la presó i que el temps s'ha acabat", assenyala Sànchez quan són pràcticament les 12.30. Puigdemont aixeca el polze mentre el candidat desgrana que donarà records als presos.

La dicotomia presó-exili

Davant les veus que han confrontat els empresonats i els exiliats, el candidat de JxCat assegura que l'exili és una "presó tan dura" com la que viuen els dirigents privats de llibertat. També aprofita per situar el Govern de Puigdemont com un actor "creïble", perquè va portar el referèndum fins al final. L'1-O és el gran fil conductor de la conversa, i els dos dirigents aposten perquè es porti el seu "esperit" al Congrés dels Diputats. El gran somni de JxCat és que tots els seus candidats empresonats -Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- puguin prendre possessió de l'acta a mitjans de maig i ja formin part de la sessió constitutiva del Congrés, on coincidirien amb a resta de diputats.