Rufián titlla de «barbaritat» la crema del ninot de Puigdemont però considera que no s'ha de judicialitzar

El candidat d'ERC assegura que cal denunciar "la salvatjada" de Coripe i demanar responsabilitats polítiques, però tenint present que la llibertat d'expressió és "sagrada"

Gabriel Rufián, en l'acte davant de la conselleria d'Economia
Gabriel Rufián, en l'acte davant de la conselleria d'Economia | Sara González
22 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:09h
"El fet ens sembla una barbaritat, però també seria una barbaritat que algú acabés davant d'un jutge per la crema d'un ninot". Així ha valorat el candidat efectiu d'ERC a les eleccions del 28 d'abril, Gabriel Rufián, la crema i simulació d'afusellament d'un ninot de Carles Puigdemont al poble de Coripe, Sevilla. Segons el dirigent republicà, s'han d'exigir responsabilitats de tipus polític als socialistes, tenint en compte que l'alcalde del municipi forma part del PSOE, però que s'ha de respectat la llibertat d'expressió. 

En tot cas, Rufián ha emplaçat a reflexionar sobre què hagués passat si la crema del ninot s'hagués fet a Catalunya amb la figura de Pablo Casado o Albert Rivera. "Estaríem tots camí de l'Audiència Nacional", ha argumentat, tot afegint que cal denunciar aquesta "salvatjada" però tenint present que la llibertat d'expressió és "sagrada". Junts per Catalunya va anunciar ahir que pensava presentar una denúncia davant la Fiscalia.

Una "llei d'emergència democràtica"

Precisament aquest dilluns, els republicans han presentat davant de la conselleria d'Economia, escenari de la manifestació del 20 de setembre del 2017, el que han batejat com una "llei d'emergència democràtica", una bateria de mesures legislatives destinades a "garantir el reconeixement i la protecció" dels drets civils, socials i polítics. Entre els 13 punts que plantegen, hi ha: la penalització de l'enaltiment del franquisme i el feixisme, la despenalització de les injúries a la Corona i ultratges a Espanya, la derogació de la llei mordassa, l'eliminació de les devolucions en calents i treure les concertines de la valla de Ceuta i Melilla, la derogació de la presó permanent revisable, la despenalització del dret de vaga, la recuperació de la justícia universal i la derogació de la reforma del Tribunal Constitucional aprovada pel PP.

També reformar la llei d'amnistia, la derogació de la llei del Consell General del Poder Judicial per posar fi a la "repartició de jutges" entre el PP i el PSOE, la derogació de la llei de seguretat nacional i de la llei d'enjudiciament criminal i, finalment, suprimir "les funcions de jutge" que el codi penal atorga "de facto" a la policia.  

"Volen interpel·lar tothom, però sobretot aquesta llei interpel·la el PSOE. És una oportunitat enorme per dignificar la democràcia i la llibertat i per ser un partit de fiar i d'esquerres. Segurament no ho faran i quedarà retratat", ha dit Rufián, que ha admès les poques expectatives que té de què els socialistes donin suport a aquesta llei que els republicans s'han compromès a presentar al Congrés.

30.000 euros per un tuit sobre un exministre de Franco

Precisament aquest dilluns Rufián havia d'afrontar un judici per un tuit que va fer fa un any recordant que el 2 de març de 1974 a Salvador Puig Antich "li van trencar el coll amb un garrot vil" i que qui va signar la seva sentència de mort va ser José Utrera Molina, exministre de Franco. El fill d'Utrera Molina va denunciar Rufián per "atemptar contra el seu honor" i li exigeix 30.000 euros d'indemnització.   

"Les clavegueres de l'Estat es mantenen des del franquisme legitimades per la permanent impunitat", ha denunciat Rufián, que ha assenyalat "l'espionatge i persecució a la dissidència política" que es fa des del ministeri de l'Interior. "S'han dut a terme reformes legislatives per legalitzar els abusos policials i les violacions de drets que ens encaminen cap a un estat repressiu i repressor", ha lamentat.

Les reaccions del PSC i de Ciutadans sobre el ninot cremat a Coripe

La cap de llista del PSC al 28-A, Meritxell Batet, ha condemnat també la simulació de l'afusellament i crema de Puigdemont a Coripe, uns fets que ha descrit "en absolut adequats". Ara bé, ha afegit que aquesta és "una tradició" que "pot agradar més o menys" i ha considerat que "especialment en campanya cal tenir una cura extrema" i que "mereix una condemna". "Podríem començar a parlar de les Falles o altres tradicions, a cada ciutat en tenen diverses que ens poden agradar més o menys", ha insistit. Com ja ha fet en repetides ocasions, Batet ha fet una crida a "expressar respecte" per "totes les forces polítiques, candidats i dirigents". Preguntada per si seria partidària d'aplicar alguna mesura disciplinària contra l'alcalde de Coripe, el socialista Antonio Pérez, Batet ha afirmat que el fet de condemnar-ho ja "és prou exemplar".

La seu dels socialistes, al carrer Pallars de Barcelona, s'ha despertat amb pintades en referència a Coripe. "No és bo que no ens puguem expressar i defensar de manera plural les nostres idees; avui li ha tocat al PSC", ha declarat Batet des de la seu, on ha celebrat el Dilluns de Pasqua compartint una mona amb els mitjans de comunicació. "Condemno amb tota la rotunditat aquestes accions d'intolerància", ha afegit.

Igualment, la número cinc de Cs per Barcelona al Congrés, Carina Mejías, considera que la denúncia a Fiscalia que ha anunciat Quim Torra per la simulació d'afusellament és una "sobreactuació". Mejías retreu a Torra que no condemni atacs "molt pitjors" contra altres partits a Catalunya "quan s'ataquen seus, es desinfecten carrers o es cremen fotos del rei". Sobre els fets al municipi sevillà de Coripe, la candidata taronja ha acabat dient que estaven "fora de lloc" i eren "absolutament inapropiats" després que li preguntés fins a quatre vegades sobre aquesta qüestió i una vegada i una altre recentrés la seva resposta en el posicionament de Torra.

"Li demanem que sigui conseqüent i condemni també altres atacs", ha repetit Mejías. La candidata de Cs creu que a Catalunya es viuen situacions de "violència política" més greus que la 'performance' de Sevilla i demana al president de la Generalitat que condemni per igual totes les accions. Mejías defensa que des de la formació taronja es condemna "qualsevol tipus de violència", però creu que en el cas concret de la simulació d'afusellament i crema de Puigdemont hi ha una clara "sobreactuació" del Govern i, en general de totes les "forces independentistes": "Tenen una doble vara de mesurar", ha lamentat la candidata de Cs.