Retrobament de Puigdemont i Sànchez: «Hem de continuar amb l'esperit de l'1-O al Congrés»

L'expresident de la Generalitat i el candidat de JxCat a Madrid conversen en un acte que connecta Soto del Real i Waterloo i reclamen "anar a votar sense por" el 28-A

Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, aquest dilluns a la seu de JxCat
Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, aquest dilluns a la seu de JxCat | Laura Gómez / Junts per Catalunya
22 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:03h

Retrobament -a distància i gràcies a la tecnologia- entre Carles Puigdemont i Jordi Sànchez 553 dies després de l'entrada a la presó del candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions espanyoles. "Malgrat els murs que ens separen, estem units. Ho tornarem a fer, i ho tornarem a fer junts", ha ressaltat el candidat de JxCat, que ha agraït a Puigdemont el fet de "ser-hi". "L'exemple que esteu donant, que no us heu doblegat, us fa referents", ha recalcat l'expresident. Sànchez ha volgut asseverar que aniran al Congrés "amb molta força" per "continuar amb l'esperit de l'1-O", també des del diàleg i sense posar terminis a l'aposta pel referèndum.

"Sou a la presó i som a l'exili per l'1-O, i això és el que ens traurà d'aquí. L'esperit de fraternitat, de fer les coses democràticament, és el que ens ha portat a la situació que som ara però també el que permetrà que ens tornem a abraçar", ha ressaltat Puigdemont, que es prepara per ser candidat a les europees del proper 26 de maig, la segona gran fita electoral de l'any. "Volem deixar un país millor", ha dit Sànchez. "Només depèn de nosaltres", ha recalcat el dirigent independentista, que ha situat l'exili com una "presó tan dura" com la que viuen els encausats privats de llibertat.

El que mou JxCat, ha indicat, és "fer possible allò que semblava que no podríem fer". "Això va de democràcia a tots els pobles de l'Estat. La gent de l'1-O hem de sortir a votar sense por", ha assenyalat Sànchez, que ha demanat "mirar els camins de llibertat i de diàleg" per tal de convertir aquesta opció en "guanyadora". "Si tornem a ser capaços de fer-ho, la nostra llibertat estarà molt més a prop. No hi ha vot que ens pugui ajudar més que el vot cap a nosaltres", ha asseverat l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que s'ha connectat des de Soto del Real.

Cap al faristol del Congrés

"Et vull veure pujant a la tribuna del Congrés, dirigint-te com a home lliure als diputats, i enviant el missatge que sempre envies. A través teu ens representaràs a molts, em sentiré representat. La teva veu serà la de moltíssima gent", ha apuntat Puigdemont, en referència a la possibilitat que tots els presos agafin l'escó. "Potser no guanyarem a l'abril o al maig, però no renunciarem a ser-hi fins que hi guanyem. Altres batalles que semblaven impossibles en l'Espanya de fa 20 o 30 anys es van guanyar gràcies a la persistència i la lluita pacífica de molta gent", ha ressaltat.