Álvarez de Toledo intenta una OPA a Ciutadans amb el suport de Rosa Díez i Fernando Savater

L'exlíder d'UPyD i el filòsof basc s'incorporen a la campanya del Partit Popular català

Fernando Savater intervenint en un acte de Ciutadans.
Fernando Savater intervenint en un acte de Ciutadans. | Europa Press
22 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:11h
Aquest vespre, arriben reforços a la campanya de Cayetana Álvarez de Toledo, la candidata del Partit Popular per Barcelona. L'exlíder d'UPyD Rosa Díez i el filòsof Fernando Savater participaran en un acte amb Álvarez de Toledo en un hotel de Barcelona. La trobada forma part de l'estratègia dissenyada per la cap de llista per intentar atreure cap a les sigles del PP tots els sectors possibles de l'espanyolisme, amb especial èmfasi en els qui provenen de l'esquerra o s'han alineat amb Ciutadans. És una OPA en tota regla.  

Una trajectòria erràtica  

L'any 2016, Rosa Díez va abandonar UPyD, el partit que havia fundat quan va marxar del PSOE, i fins i tot va reclamar la seva desaparició. D'aquesta manera, acabava una trajectòria política erràtica, que va començar amb la seva militància socialista. Uns temps molt llunyans que ara li deun fer de mal recordar. Díez va ser consellera de Turisme en un govern basc presidit pel PNB. Més tard, va aspirar a liderar el PSOE i va fracassar, fins que va decidir crear UPyD, que volia ocupar el mateix espai que ara ha fet seu Ciutadans. No va ser capaç d'arribar a un acord amb Albert Rivera quan UPyD baixava i Ciutadans creixia i va ser finalment escombrada a les eleccions del 2015.   

Actualment, UPyD, amb una estructura ja molt residual, no concorre a les eleccions espanyoles del 28-A i dona suport a Ciutadans. A les eleccions europees del 26 de maig va en coalició amb Ciutadans. Cristiano Brown, el seu president formal, s'ha integrat en la llista taronja, que lidera l'economista Luis Garicano. 

Rosa Díez, per la seva banda, manté un discurs molt extremista contra el PSOE i Pedro Sánchez que li va molt bé al PP per intentar mossegar en els votants socialistes més espanyolistes. En algun dels seus tuits recents, arriba a titllar de "gentussa" els sobiranistes catalans i bascos que podrien votar la investidura del líder socialista.
 
Pel que fa a Fernando Savater, havia estat els anys vuitanta un referent intel·lectual de la progressia espanyola fins evolucionar cap a posicions ultraespanyolistes i arrecerar-se amb Ciutadans. Fa pocs dies, va participar en l'acte d'Albert Rivera a Errenteria, on va clamar per "deslliurar-se del govern de Sánchez". Avui, però, farà costat a la candidata del PP.   

De Boadella a Fidalgo

La campanya d'Álvarez de Toledo ha inclòs figures que havien estat companys de viatge de l'esquerra o de Ciutadans i que ja fa temps que han evolucionat cap a posicions de defensa de l'statu quo i d'hostilitat envers el catalanisme. Alguns d'ells han estat membres destacats de la plataforma Libres e Iguales, impulsada per l'avui candidata del PP. El 9 d'abril, l'actor Albert Boadella ja va participar en un acte amb Álvarez de Toledo, on va llançar el seu particular missatge que "el catalanisme ja va néixer xenòfob". El 15 d'abril, l'"artista convidat" va ser l'exlíder de CCOO José María Fidalgo, qui ja fa molts anys que està en l'òrbita de la FAES.  

Demà, dia de Sant Jordi, Álvarez de Toledo participarà en la presentació de la reedició ampliada del llibre d'Andrés Trapiello Las armas y las letras, ambientada en la Guerra Civil. També intervindrà en la trobada Félix Ovejero, qui ja va presentar a la candidata en una conferència davant del Fòrum Nova Economia el 5 d'abril. Tant Ovejero com Trapiello estan posicionats en l'entorn de Ciutadans.