Junqueras i Romeva apel·len a l'«orgull» d'ERC: «Qui digui que hem renunciat, menteix»

En el seu primer míting conjunt des de Soto del Real, els caps de llista republicans al Congrés i al Senat reivindiquen que "això no va de partits, sinó de país"

Oriol Junqueras i Raül Romeva, en pantalla al míting de Cambrils
Oriol Junqueras i Raül Romeva, en pantalla al míting de Cambrils | Marc Puig
21 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:34h
Oriol Junqueras i Raül Romeva han convertit el seu primer míting des de Soto del Real en una oda a l'"orgull" d'ERC. En un moment en què des d'un sector de l'independentisme s'acusa als republicans d'haver renunciat a l'objectiu de la República i d'estar fent un discurs autonomista, els caps de llista al Congrés i al Senat han recordat que són a la presó precisament per defensar-ho. "Qui digui que hem renunciat, menteix", ha etzibat Romeva en la que ha estat la seva primera intervenció pública des del centre penitenciari. La tònica general de la campanya ha estat la d'ignorar els dards llançats des de Junts per Catalunya, però el missatge dels dos líders republicans s'emmarquen, inevitablement, en aquest pols.  
 
Junqueras i Romeva han rebatut en directe al míting de Cambrils les acusacions d'aquells que assenyalen que han prioritzat el partit per davant de la pretesa "unitat" de l'independentisme. Ho han fet, per una banda, intentant insuflar moral a la seva tropa defensant la via dialogada amb el govern espanyol per la qual ha apostat; però també traient pit de ser l'única candidatura independentista capaç d'"incorporar" nous republicans fugint dels "menysteniments i els insults".

La seva aposta de priorizar el bloqueig a un govern de dretes, han insistit, és la millor manera d'apropar-se als objectius republicans. "Això no va de partits, va de país", ha defensat l'exconseller d'Exteriors, una proclama que ha reblat el vicepresident Pere Aragonès quan ha assegurat que, la del 28 d'abril, "no és la victòria d'un partit" i que, en tot cas, la victòria no arribarà fins que no s'aconsegueixi la República.

Un segon míting central 

En un míting que s'ha acabat convertint en un segon acte central de campanya per l'expectació que ha generat la intervenció dels dos dirigents empresonats, el líder d'ERC ha apel·lat a "l'orgull" de la feina feta pel partit prenent com a referència que la República ha de servir per "construir un país millor" i per a "tothom", fins i tot per a aquells que els combaten. "Ens sentim legítimament orgullosos de ser com som i de fer-ho com ho fem", ha exclamat Junqueras, que també ha subratllat la capacitat del partit d'"incorporar nova gent" al projecte republicà: "Aquest exercici no el fa ningú més".

El projecte per ser "més i més inclusius", ha puntualitzat Romeva, va en la línia de "no rendir-se ni renunciar". Tota una referència a la coalició forjada amb els Sobiranistes de Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany, que han estat també presents al míting. "El camí és generar grans consensos, i quin consens més gran hi ha que el de poder decidir lliurement el nostre futur? Quin consens més gran hi ha que el de voler alliberar els presos polítics? Anem amb un somriure cap a la victòria!", ha demanat Aragonès. 


És la repressió, han insistit, la que busca "atemorir" l'independentisme. Contra això, els dos candidats han demanat a la seva militància seguir "treballant" per un concepte de República que suposi avançar cap a la "justícia, igualtat, solidaritat i feminisme". Només així, ha precisat Romeva, es pot superar el "marc mental" en què alguns volen situar la independència com a una opció" impossible". 

Com ja va fer durant la roda de premsa de divendres a l'ACN, Junqueras ha tornat a parafrasejar l'entrenador de futbol Luis Aragonès per demanar a la ciutadania que el 28 d'abril tingui per objectiu "guanyar, guanyar i guanyar". Buscant desempatar les enquestes, que segueixen apuntant que els republicans es disputen el triomf electoral a Catalunya amb el PSC, el líder d'ERC ha demanat el vot per contribuir al projecte col·lectiu, però també per combatre la repressió: "Els vostres vots ens han de fer lliures a tots plegats".