Sànchez assegura que hi ha «voluntat d'acord i estesa de mans» entre Puigdemont i Junqueras

El candidat de JxCat, en roda de premsa des de Soto del Real, confia que un bon resultat de la seva llista serveixi per apropar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats

Jordi Sànchez, aquest diumenge des de Soto del Real
Jordi Sànchez, aquest diumenge des de Soto del Real | ND
21 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:16h
Segona roda de premsa de Jordi Sànchez des de Soto del Real en la campanya electoral del 28-A, aquesta vegada organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN). El candidat de Junts per Catalunya (JxCat) ha ressaltat que existeix "voluntat d'acord i de mà estesa" entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras de cara al futur, malgrat que la relació entre els dos dirigents no és òptima ni fluïda, també per la situació d'exili i de presó que pateixen. El missatge conciliador de Sànchez entronca amb el de Junqueras, que divendres va assegurar que tenia la voluntat de "seguir treballant" amb l'expresident de la Generalitat per tal de "continuar-se entenent".

Sànchez, a banda, ha assegurat que el vot per a JxCat és el que pot servir més per aconseguir la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. De fet. ha mostrat aquest desig quan ha pogut parlar uns minuts a través de videoconferència amb Laura Borràs, número dos de la candidatura, que tenia al costat Ramon Tremosa, el número quatre. El cap de cartell de JxCat ha apuntat, a banda, que existeix la ferma voluntat de Puigdemont de mantenir l'oferiment a Junqueras per anar junts a Europa.

Evitar l'arribada de Vox al govern

El candidat ha apuntat que "ningú" pot pensar que poden "facilitar" que Vox "arribi al govern espanyol". Preguntat sobre el referèndum, ha indicat que la prioritat és "desbloquejar" la situació i ha fet una crida a evitar "quedar atrapats en una data concreta" per una votació binària sobre la independència. "L'autodeterminació no la tindrem la setmana vinent", ha remarcat el també president de la Crida, que ha apostat per "anar-hi, anar-hi i anar-hi". També li ha dit a Pedro Sánchez, candidat del PSOE i favorit a la Moncloa, que són "de refiar" com a socis.

"Si nosaltres som forts, estic segur que ERC, els comuns i part del PSC entrarà en la dinàmica de treballar de manera unitària", ha ressaltat el candidat de JxCat. "L1-O vam ser molts i no ens preguntàvem els uns als altres d'on veníem. A les escoles no ens preguntàvem què votàvem, érem allà per exercir un dret democràtic", ha ressaltat el dirigent nacionalista, que ha admès que en campanya sempre hi ha "disputes i tensions". "Treballarem de costat per trobar el comú denominador", ha ressaltat, perquè l'autodeterminació es defensarà "amb convicció".

"Està Sánchez disposat a sacrificar l'estabilitat a Espanya i la democràcia per evitar que els ciutadans de Catalunya ens poguem expressar lliurement?", s'ha preguntat. "Hem de ser forts per tenir el diàleg", ha indicat. Ha apuntat que el dret a l'autodeterminació es pot defensar en el cas de Catalunya, i ha ressaltat que, a banda dels catalans, "ningú" defensarà el referèndum. "Els de l'1-O hem de tornar a votar. La llibertat arribarà per nosaltres i per la gent que està a l'exili", ha resumit. "El referèndum és el gran acord de país i entre tots l'hem de construir", ha recalcat.