La lluita aferrissada del PP per conservar el seu diputat a Tarragona

Cayetana Álvarez de Toledo va al "rescat" de Jordi Roca, el cap de llista, amenaçat per l'ascens de Vox

Jordi Roca, cap de llista del PP per Tarragona, Alejandro Fernández i Cayetana Álvarez de Toledo avui a Salou.
Jordi Roca, cap de llista del PP per Tarragona, Alejandro Fernández i Cayetana Álvarez de Toledo avui a Salou. | ACN
21 d'abril del 2019
Els populars intenten passar el rasclet per la Costa Daurada. I és que Tarragona serà un termòmetre pel Partit Popular el 28-A. La circumscripció elegeix 6 escons al Congrés i el PP vol mantenir el seu, que veu en perill seriós. Tarragona és clau. L'escenari a Barcelona es presenta ombrívol, amb el convenciment que, poc o molt, Vox arrabassarà un -o potser dos- diputats al PP dels quatre que va obtenir el 2016, i el PP ha fet del seu escó per Tarragona -d'on és el seu president a Catalunya, Alejandro Fernández- un objectiu essencial. 

Cayetana Álvarez de Toledo ha anat avui a Tarragona a reforçar aquest front del seu partit i ajudar al cap de llista, Jordi Roca Mas, un home de la confiança d'Alejandro Fernández, de discurs també bel·ligerant contra el sobiranisme. Avui, Jordi Roca ha proclamat que "el nacionalisme té cura", per aclarir de seguida que el remei és la "concòrdia". També ha invocat el suport dels "catalans de Tabàrnia".  

La periodista i historiadora ha atacat fort Pedro Sánchez, furgant en el vot socialista més espanyolista i dient que perquè el PSOE torni a la "normalitat" ara ha de patir una forta garrotada. També ha recorregut a una curiosa versió de l'Espanya ens roba, assegurant que qui sí que "roba" als catalans és Pedro Sánchez. Els roba el patrimoni comú, des de l'Alhambra als quadres del Prado. 

El territori on el PP ha tocat poder

Les comarques de Tarragona visitades avui per Álvarez de Toledo són un territori on el PP ha fet arrels. Governen en coalició amb el PSC a l'Ajuntament de Tarragona, on tenen una tinença d'alcaldia, han governat a ciutats com Salou i, abans del procés, van arribar a format part dels governs de sis dels deu consells comarcals.  A les Terres de l'Ebre, fa uns anys, havien tingut una base gens negligible, amb les alcaldies de Gandesa i Horta de Sant Joan, i la presidència Consell Comarcal de la Terra Alta. Ara, per primer cop en anys, el partit afronta el risc de perdre bona part del seu sòl electoral.

Ha estat Alejandro Fernández qui ho ha explicitat en la seva intervenció d'aui a Salou: "Tarragona no ens ha fallat mai". Els resultats de les eleccions espanyoles del 2015 i el 2016 van donar un diputat a cada força política en disputa. A les darreres, del 2016, es van repartir entre En Comú Podem, ERC, PSC, PP, CDC i Ciutadans, per aquest ordre. 

De cara al 28-A, l'enfortiment del PSC genera por en un Ciutadans que veu que pot perdre el seu diputat. El PP, en canvi, mira de reüll a Vox, que pot impedir-li preservar l'escó. Això explica l'esforç fet a la demarcació pels populars en aquesta campanya. Dimecres passat, Pablo Casado va visitar Reus i va participar en un acte a Tarragona amb Álvarez de Toledo. A començaments d'abril, la direcció ja va enviar reforços a Alejandro Fernández amb Adolfo Suárez Illana, que va protagonitzar un acte a Torredembarra. 

L'escó de Tarragona fa patir el PP. La circumscripció serà un dels indicadors de la capacitat de resistència del partit, o ho serà de la seva fallida. Ja ho va ser el 21-D, quan en el recompte de la nit electoral, els populars van perdre l'escó que tenia precisament Alejandro Fernández, l'actual president de la formació que té a Tarragona el seu feu. Finalment, el vot exterior va salvar Fernández i els populars catalans van poder sumar un quart diputat als tres inicials que van obtenir. Aquest cop, tot pot ser encara més difícil.