El judici, la pedra a la sabata del «debat serè» del PSC

Les rodes de premsa de Sànchez i Junqueras des de la presó evidencien que la del 28-A no és una campanya convencional i l'anormalitat pot mantenir-se després de les eleccions

Batet i Sánchez, en un acte de campanya
Batet i Sánchez, en un acte de campanya | Adrià Costa
20 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:05h
Que la campanya del 28-A no és convencional ho evidencien les rodes de premsa des de la presó de Jordi Sànchez i Oriol Junqueras. El període electoral transcorre amb la normalitat dels mítings, actes polítics i passejos pels mercats però és una campanya que es juga en dues pistes. L’arena política i la del Tribunal Suprem.

El 23 d’abril es reprendrà el judici als presos polítics, el desenllaç del qual fa trontollar la voluntat de "debat serè" que, segons el PSC, un govern del PSOE voldrà impulsar després dels comicis.
 
Els socialistes estan convençuts que el conflicte polític català es desinflamarà i les declaracions dels candidats de JxCat i ERC demostren que els partits independentistes amb representació al Congrés –a l’espera de si el Front Republicà hi entra- opten per un to conciliador.

La negociació i el diàleg amb un govern del PSOE que serveixi per frenar la ultradreta és l’aposta dels republicans i també de veus de JxCat com Jordi Sànchez. El PSC, mentrestant, no es vol casar amb ningú però una majoria absoluta –amb o sense Podem- és improbable i el PSOE estarà condemnat a entendre’s, d’una manera o altra, amb els independentistes. Però què passarà quan el Tribunal Suprem dicti sentència? Ara mateix això és un meló per obrir, però el paper dels partits i de la societat civil organitzada a Catalunya davant d’una sentència condemnatòria pot fer inútils els esforços d’obrir un nou cicle polític.

Un meló per obrir

Més enllà de la manca d’unitat estratègica de l’independentisme, els actors polítics sobiranistes han mantingut el seu rebuig a la repressió i queda per veure de quina manera defensaran un diàleg amb el govern espanyol si el Suprem condemna els presos.
 
Els presos, al Suprem. Foto: ACN

Des del PSC, l’absolució es veu com una opció poc probable, mentre que una condemna per desobediència seria el mal menor, i una que comprés la tesi de sedició i rebel·lió faria difícil portar a la pràctica el treball pel consens a Catalunya que pregonen els socialistes.

Sens dubte, la reacció de partits i entitats a la decisió del Suprem marcarà la resposta dels ciutadans a una eventual condemna de l’alt tribunal però el que queda clar és que la repressió aplicada per l’estat és una carta més de la baralla del 28-A. El PSC s’ho mira des de fora, insistint en la separació de poders, però si el PSOE guanya les eleccions i alhora hi ha condemna, Pedro Sánchez es trobarà davant un escenari diabòlic. Un hàndicap a tenir en compte si el que es vol és calmar les aigües del procés.