20 d'abril: Turull reapareix, Arrimadas veta, Rufián adjectiva i Casado castiga

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 28-A

20 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:24h

El protagonista

La campanya a Catalunya ha viscut un punt d'inflexió: la irrupció dels presos polítics. L'aval de la Junta Electoral ha permès a Jordi Sànchez i Oriol Junqueras fixar els primers missatges des de Soto del Real. Aquest dissabte ha estat el torn de Jordi Turull, que ha intervingut per plasma en el míting de Junts per Catalunya (JxCat) a la Seu d'Urgell. Turull ha promès representar al Congrés "el mandat de l'1 d'octubre" i ha definit JxCat com l'"esperit" del referèndum, tot i que el mateix Sànchez va sostenir dijous que aplicar-ne el resultat era avui "inviable" arran de la repressió de l'Estat. La polifonia de missatges a l'espai postconvergent recorda els cops de volant de la campanya d'ERC el 21-D. Per aprofundir en les reflexions de Turull, recupereu l'entrevista que hem publicat a NacióDigital aquest cap de setmana, en la qual el candidat de JxCat per Lleida recordava que el marc mental del mal menor -en relació a una investidura de Pedro Sánchez per evitar un govern de l'extrema dreta- ja era una estratègia superada per l'independentisme. Un punt de vista que contrasta amb d'altres reflexions de Jordi Sànchez i de la via fixada per Junqueras, que eviten situar el referèndum com a condició indispensable per a una investidura del líder socialista. 


La proposta

Inés Arrimadas s'ha arremangat per empènyer la candidatura d'Albert Rivera, desdibuixat en la cursa electoral. La cap de llista de Ciutadans per Barcelona va participar en el primer debat a TVE i s'ha multiplicat en mítings, com el d'aquest dissabte a Alacant, des d'on ha tornat a carregar contra els independentistes catalans i els nacionalistes bascos. Arrimadas ha plantejat una reforma del sistema electoral que fixi en el 3% el tall per tenir representació al Congrés, una iniciativa que Rivera ja havia defensat en l'anterior legislatura a les Corts espanyoles. Segons la tesi de la dirigent taronja, la barrera electoral impediria als nacionalismes perifèrics decidir el rumb del govern espanyol. Curiosa manera de cosir l'Estat i integrar els qui se senten exclosos: expulsar-los també del Congrés. En el viratge cap a la dreta, Ciutadans ha perdut qualsevol bri de regeneració. Per cert, entre tanta febre per esborrar l'independentisme del mapa, Arrimadas ha fet una advertència als valencians que podria haver firmat Vox: "El nacionalisme s'encomana més que la grip". El nacionalisme català, esclar. L'espanyol, no.


La frase

Gabriel Rufián ha intentat contenir el seu perfil tuitaire en aquesta campanya. A la sala de màquines d'ERC expliquen, amb un somriure, que el candidat s'ha cenyit al guió que fixa el partit. El mateix Oriol Junqueras va felicitar Rufián des de Soto del Real en la roda de premsa de divendres. "Ho està fent molt bé", li va dir al seu número dos. Rufián continua sense desviar-se de la pauta traçada per ERC, que passa per esquivar els atacs de JxCat i centrar-se en el combat per la primera posició a Catalunya amb els socialistes. És en aquest context que s'explica l'afirmació de Rufián a Figueres: "El front PSOE-Ciutadans és el feixisme cool". Tot i l'evident perill de banalitzar el feixisme -una fina línia en la qual convé no transitar-, el dirigent republicà va voler advertir l'independentisme dels perills d'un pacte de Pedro Sánchez amb Albert Rivera. Junqueras recalca que no permetrà per "acció o per omissió" un tripartit amb l'extrema dreta, però també vol evitar una aliança alternativa que celebraria el Madrid del poder que pugui deixar descol·locada ERC.


L'estirabot

Falten dos dies per al primer debat entre els quatre principals candidats dels partits estatals -serà dilluns a TVE, tindrà quatre blocs, l'encetarà Albert Rivera i el tancarà Pedro Sánchez-, i les formacions escullen quirúrgicament les aparicions per preparar a consciència la contesa televisiva. Els líders de PSOE i PP han passat pel País Valencià, on el 28 d'abril també hi haurà eleccions autonòmiques. El més bel·ligerant en el seu discurs ha estat Pablo Casado, que ha tornat a carregar contra el candidat socialista, a qui ha presentat com un líder emborratxat de poder. "Li importa un rave Espanya", ha afirmat Casado, que ha acusat el seu adversari de completar la legislatura "en mode avió", en referència a l'ús que va fer Sánchez de l'avió privat, que ja va provocar la primera polèmica de la campanya entre populars i socialistes. El trajecte cap a la cita electoral del 28 d'abril, buida de propostes i carregada d'eslògans simplistes.