19 d'abril: Junqueras apuntala, Batet promet, Iglesias debat i Álvarez de Toledo denigra

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 28-A

Oriol Junqueras, durant la roda de premsa de l'ACN
Oriol Junqueras, durant la roda de premsa de l'ACN | ACN
19 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:14h

El protagonista

Oriol Junqueras ha entrat en campanya amb un discurs que ha reforçat molt el missatge d'ERC dels darrers mesos. Junqueras fa més atractiva per a l'independentista mig -poc motivat amb la campanya del 28-A- la idea de ser-ne més i insistir en estendre la mà. Si convé, donant suport a Pedro Sánchez només per obligar-lo a negociar i allunyar el tripartit de dretes. Sap com fer-s'ho perquè no sigui percebut com una renúncia entre els seus, que durant tot el dia han exhibit eufòria (i talls de vídeo) a les xarxes després de veure'l i escoltar-lo a través de l'ACN des del penal de Soto del Real. La seva imatge, reclòs i afrontant una petició de 25 anys de presó, és un missatge davant els que acusen ERC de fer autonomisme i no promoure, de nou, la desobediència o la via unilateral malgrat que van embarrancar l'octubre de 2017. El PSOE no està disposat a pactar un referèndum, però Junqueras persegueix que no puguin sumar amb Cs i posar-los cada cop més difícil l'escapatòria. 


La proposta

La llei de la dependència va ser un dels projectes estrella de José Luis Rodríguez Zapatero, que la va aprovar amb els vots favorables d'ERC i d'IU-ICV. CiU i el PNB s'hi van posicionar en contra perquè s'envaïen competències autonòmiques. El problema de la llei és que l'Estat mai ha posat els diners que havia promès i la crisi va fer que les autonomies no ho compensessin. El PSC ha proposat aquest divendres recuperar les partides econòmiques que s'hi van destinar el 2010, any de l'últim pressupost expansiu de Zapatero. Segons han explicat a Catalunya hi ha 73.000 persones en llista d'espera: un de cada tres sol·licitants.


La frase

Pedro Sánchez ha cedit i, al final, participarà a dos debats en un intent d'ofegar la polèmica: un a TVE, on hi havia un fort malestar amb la direcció i la presidència del govern per haver-los volgut deixar de banda, i un altre a La Sexta i Antena 3. Seran dilluns i dimarts, un despropòsit fruit de pactes impossibles i vetos de la Junta Electoral al format inicialment acordat, que incloïa a Vox. "A partir d'ara cal legislar que els debats siguin obligatoris perquè són fonamentals en campanya. La gent té dret a comparar propostes diferents", ha dit Pablo Iglesias després que a última hora s'hagin salvat els debats. Sobre el paper té raó, però als debats hi han d'anar totes les forces amb representació, només les estatals, les que tenen grup parlamentari? I les extraparlamentàries que poden entrar, com ara Vox o Podem el 2015? No és un tema fàcil de resoldre.


L'estirabot

Tots els candidats han reaccionat avui a la roda de premsa de Junqueras des de Soto del Real. Qui ho ha fet amb més virulència ha estat Cayetana Álvarez de Toledo, del PP, que segueix buscant el vot amb un discurs que res té a envejar al de Vox quant a duresa i espanyolisme. Per ella que preventius facin rodes de premsa a la presó és "intolerable" i un "escàndol" que converteix la democràcia espanyola en "estúpida". "Es tracta els presos independentistes com si fossin de primera categoria" i s'ha preguntat en què són millors que "corruptes o violadors" en un intent de denigrar-los. Quasi res!