Sánchez s'enroca en el «mai és mai » i enterra els esforços de l'independentisme possibilista

El president espanyol no recull el guant de JxCat i ERC. Iceta defensa el "patriotisme" que el candidat va demostrar amb el seu suport a Rajoy pel 155

Iceta, Batet, Sánchez i Pastor a l'acte del PSC a Badalona.
Iceta, Batet, Sánchez i Pastor a l'acte del PSC a Badalona. | Adrià Costa
18 d'abril del 2019
Actualitzat el 19 d'abril a les 9:37h
Ni la crida a l'optimisme de Jordi Sànchez ni el convenciment de Gabriel Rufián que, votant ERC, el PSOE es veurà obligat a moure fitxa. La demanda de diàleg i referèndum pactat de Junts per Catalunya (JxCat) i ERC no han servit, de nou, perquè el president espanyol, Pedro Sánchez, abandoni l'immobilisme. Si més no de portes enfora. Ho ha deixat clar en un míting al Teatre Blas Infante de Badalona, on ha sentenciat que "mai és mai". "Mai hi haurà referèndum ni independència", ha etzibat el líder del PSOE. 

Davant mig miler de persones, Sánchez s'ha volgut mostrar implacable amb l'independentisme, mentre els seus companys de files del PSC el presentaven com la millor garantia perquè el procés sobiranista arribi a bon port. "La unitat d'Espanya ha estat en perill quan ha governat la dreta", ha afirmat el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta. "La meitat dels catalans no ens volem sentir estrangers a la nostra terra, som tan catalans com ells", ha apuntat Batet.

Tot plegat, abans que aquest divendres el líder d'ERC i el candidat del partit al Congrés, Oriol Junqueras, ofereixi una roda de premsa des de la presó de Soto del Real on tot apunta que mantindrà la seva aposta per un independentisme dialogant. I després que Jordi Sànchez, de JxCat, hagi rebutjat les línies vermelles, retirat l'exigència d'un referèndum immediat i fins i tot s'hagi ofert d'aliat estable si es pot parlar del dret a decidir.

No a un 155... perpetu

Els socialistes s'esforcen a diferenciar-se de la dreta per aglutinar el vot progressista el 28-A. Batet ha criticat que la dreta vulgui un 155 "perpetu" per a Catalunya i ha acusat d'hipocresia els partits de dreta que es denominen "constitucionalistes" però, en canvi, no respecten el model autonòmic de l'estat espanyol.

No queda, clar, però si el problema per al PSOE és la suspensió de l'autonomia o el fet que aquesta sigui perpètua. Iceta, que també ha avisat dels perills d'un tripartit de PP, Ciutadans i Vox ha defensat el "patriotisme" que, segons ell, va evidenciar el suport de Sánchez a Rajoy a l'hora d'aplicar el 155. 

Iceta avisa que les eleccions "no estan guanyades"

Les enquestes són favorables a PSC i PSOE però Iceta no se'n refia. "Recordem què va passar a Andalusia", ha demanat. "No volem retrocedir. No volem involució, ni perdre drets, ni crispació. No volem tornar a parlar d'estupideses", ha etzibat, abans de recordar que sempre que el PSOE s'ha pogut instal·lar a la Moncloa ha estat perquè els resultats han acompanyat els socialistes a Catalunya.

Una Catalunya on, segons Batet els ciutadans estan farts de "no tenir Govern". Tot el contrari, ha defensat, que al conjunt de l'estat espanyol. "En deu mesos i 84 diputats hem fet més que el PP en vuit anys", ha defensat. La ministra ha assegurat que molts projectes del govern de Sánchez no s'han transformat en realitat per la manca de temps en una legislatura que no ha arribat a l'any. Ara, demana "reconquerir" drets. Això sí, des del consens. 

La candidata ho ha tornat a reduir tot a l'amenaça que suposaria un govern de PP, Ciutadans i Vox i a la defensa que el PSOE és l'única opció real de frenar un hipotètic tripartit de dretes. "ERC ha tombat un govern d'esquerres a Espanya i els comuns són el vot útil de l'independentisme", ha dit.

El "raca-raca" de la independència

Sánchez ha tancat l'acte i ha volgut presentar l'independentisme com un posicionament pesat i caduc, per molt dialogant que sigui. "Avui he tornat a sentir el raca-raca de l'independentisme sobre el referèndum", ha dit en referència a la roda de premsa de Jordi Sànchez des de la presó. "Hi ha algunes coses per les quals m'he donat a conèixer. Quan vaig dir no, va ser no", ha recordat.

El president espanyol també ha tingut temps per repartir estopa a PP, Ciutadans i Vox. Ha acusat Albert Rivera de "falta de valentia" per combatre els arguments de la ultradreta i a Casado de demanar a les dones "fer renunciar les dones a l'avortament". Una espontània entre el públic, s'ha encarregat de completar la llista assenyalant Vox: "Només els falta anar sota pal·li", ha cridat, davant l'ovació del teatre.

Sánchez ha centrat el seu discurs en el progressisme i els drets. Cap dels dos elements, però, ha fet albirar cap desllorigador al conflicte polític català. "Mai és mai". Sánchez s'ha pronunciat per enèsima vegada.