«Mai és mai»: Sánchez respon la pretensió de JxCat d'un referèndum pactat

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, reivindica que el president espanyol "fes costat" a Rajoy amb l'aplicació del 155

Pedro Sánchez en l'acte del PSC d'aquest dijous a Badalona.
Pedro Sánchez en l'acte del PSC d'aquest dijous a Badalona. | Adrià Costa
18 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:07h
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut deixar clar que mentre el PSOE governi l'estat espanyol a Catalunya no se celebrarà cap referèndum sobre l'autodeterminació. Després que aquest dijous el cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat) el 28-A, Jordi Sànchez, hagi condicionat el suport a Sánchez a l'acceptació d'una consulta vinculant en els "propers anys" -i no l'hagi marcat com a línia vermella per a una investidura- el president espanyol ha estat contundent, en un míting al Teatre Blas Infante de Badalona: "Mai és mai. Mai hi haurà referèndum ni independència".

En la mateixa línia, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha insistit que la "unitat d'Espanya" només està en perill quan governa la dreta. "Qui manava quan es va fer el referèndum il·legal de l'1 d'octubre?", ha preguntat

En aquest sentit, Iceta ha reivindicat que Sánchez donés suport a l'aplicació del 155 impulsada per Rajoy, tot i que el líder socialista s'hagués oposat abans a investir el popular com a president espanyol.

"No volem una Catalunya partida en dos"

Més de 500 persones han omplert el Blas Infante i unes 400, segons el PSC, s'han quedat a fora, seguint l'acte a través d'una pantalla gegant. Abans d'entrar, Sánchez i la candidata del PSC el 28-A, Meritxell Batet, han dirigit unes paraules al públic. "No ens resignarem a tenir una Catalunya partida en dos", ha reclamat la ministra de Política Territorial. "La meitat dels catalans no ens volem sentir estrangers a la nostra terra, som tan catalans com ells", ha exclamat.

Els ha acompanyat l'alcalde de Badalona, Álex Pastor, que ha reivindicat que l'estat espanyol no té futur "des dels extrems", després que fa un any es recolzés en el PP d'Albiol per accedir a l'alcaldia a través d'una moció de censura. 

Iceta avisa que les eleccions "no estan guanyades"

Les enquestes són favorables a PSC i PSOE però Iceta no se'n refia. "Recordem què va passar a Andalusia", ha demanat. "No volem retrocedir. No volem involució, ni perdre drets, ni crispació. No volem tornar a parlar de tonteries", ha etzibat, abans de recordar que sempre que el PSOE s'ha pogut instal·lar a la Moncloa ha estat perquè els resultats han acompanyat els socialistes a Catalunya.

Una Catalunya on, segons Batet els ciutadans estan farts de "no tenir Govern". Tot el contrari, ha defensat, que al conjunt de l'estat espanyol. "En deu mesos i 84 diputats hem fet més que el PP en vuit anys", ha defensat. La ministra ha assegurat que molts projectes del govern de Sánchez no s'han transformat en realitat per la manca de temps en una legislatura que no ha arribat a l'any. Ara, demana "reconquerir" drets. Això sí, des del consens. 

La candidata ho ha tornat a reduir tot a l'amenaça que suposaria un govern de PP, Ciutadans i Vox i a la defensa que el PSOE és l'única opció real de frenar un hipotètic tripartit de dretes. "ERC ha tombat un govern d'esquerres a Espanya i els comuns són el vot útil de l'independentisme", ha dit.

El "raca-raca" de la independència

Sánchez ha tancat l'acte i ha volgut presentar l'independentisme com un posicionament pesat i caduc. "Avui he tornat a sentir el raca-raca de l'independentisme sobre el referèndum", ha dit en referència a la roda de premsa de Jordi Sànchez des de la presó. "Hi ha algunes coses per les quals m'he donat a conèixer. Quan vaig dir no, va ser no", ha recordat.

El president espanyol també ha tingut temps per repartir estopa a PP, Ciutadans i Vox. Ha acusat Albert Rivera de "falta de valentia" per combatre els arguments de la ultradreta i a Casado de demanar a les dones "fer renunciar les dones a l'avortament". Una espontània entre el públic, s'ha encarregat de completar la llista assenyalant Vox: "Només els falta anar sota pal·li", ha cridat, davant l'ovació del teatre.

Sánchez ha centrat el seu discurs en el progressisme i els drets. Cap dels dos elements, però, ha fet albirar cap desllorigador al conflicte polític català. "Mai és mai". Sánchez ja s'ha pronunciat per enèsima vegada.